Current language: nl

De tien favoriete platen van Sioen

Frederik Sioen is een vaste waarde in het Belgische muzieklandschap. Als hij niet op tour is met zijn bevriende Zuid-Afrikaanse vrienden voor 'Calling Up Soweto' (de hommage aan 'Graceland' van Paul Simon), vind je hem wel ergens met fijne tooi bij De Piepkes, waar hij met Roland, PJDS en Sarah Yu Zeebroek theater maakt voor kinderen.
De tien favoriete platen van Sioen © Nick Proot

En dat zijn maar twee van zijn creatieve exponenten. Sioen was ook de man achter het 'Een hart voor vluchtelingen'-benefiet in de Gentse Opera, de componist voor het eindspektakel van Odegand, een trouwe Buffalo-aanhanger, en zoveel meer. Bovendien bracht hij zopas een nieuw album, 'Messages Of Cheer & Comfort', uit. En perfect moment dus om hem te vragen naar zijn eigen favoriete platen!

De tournee van Sioen nog loopt tot eind april. Meer info op  https://www.sioen.net/events/

Ween - God Ween Satan

Ween - God Ween Satan

Sioen: "Ik luisterde als prille tiener vooral naar legendarische muzikanten als Bob Marley, Tom Waits, Neil Young, Prince, … en veel Afrikaanse en Cubaanse muziek. Tot ik dit ontdekte!"

Sioen: "Piet, een lief van mijn oudere halfzus, deed mij een aantal cassettes cadeau met wat ‘alternatievere’ muziek. Mijn muzikale wereld ging nog meer open! ‘God Ween Satan’ is om te bleiten van ’t lachen, en tegelijk geniaal, speels en wild. Toen ik die plaat voor het eerst hoorde, dacht ik: 'Vanaf nu is alles mogelijk!'"

Flaming Lips - Soft Bulletin

Flaming Lips - Soft Bulletin

Sioen: "Pieter-Jan De Smet, die mijn eerste plaat producete, gaf me deze als verplicht luistermateriaal. Ik ben hem er nog steeds dankbaar voor." Sioen: "Ik denk niet dat er een plaat is die ik vaker gedraaid heb dan deze van Flaming Lips. Wat een meesterwerk! Ik zag ze al 5 keer ‘live’, onder andere in een megagrote hal (iets zoals Vorst) in Seoul. Er was  maar 200 man, maar ’t was een fantastisch concert."

Rufus Wainwright - Poses

Rufus Wainwright - Poses © Rufus Wainwright

Sioen: "Ik had eigenlijk verschillende albums kunnen kiezen, maar 'Poses' was mijn introductie tot Rufus' wereld."


Sioen: "Ik heb een ongelooflijk zwak voor ‘geborduurde’ liedjes die de ambacht van het songwriten in zich dragen. Later werk van Wainwright is misschien wat te overladen qua arrangementen, en zijn stem is voor sommigen te schel, maar op ‘Poses’ is alles echt heel mooi uitgebalanceerd. Schitterende songs, fantastisch album. Hier spreekt een fan!"

Damon Albarn & Malian Musicians - Mali Music

Damon Albarn & Malian Musicians - Mali Music © Damon Albarn

Sioen: "Mijn allergrootste muzikale held is Damon Albarn!" Sioen: "Ik was sowieso een Blur-adept, niet noodzakelijk een Oasis-lover. Vanaf 'Think Thank' ging ik volledig overstag. Alles van Damon Albarn schreeuwt gewoon ‘liefde’. Zijn energie is onnavolgbaar. Wat die man allemaal doet, van Gorillaz tot Monkey, een opera in het Mandarijns, van The Good The Bad & The Queen tot eigen werk… Niet te schatten! En 'Mali Music' is een fantastisch ‘field recording experiment’ geïnitieerd door OXFAM met muzikanten uit Mali zoals Afel Bocoum en Toumani Diabaté. Super inspirerend."
The Funkees - Dancing Time, The Best of East Nigerian Afro Rock Exponents 1973-77

The Funkees - Dancing Time, The Best of East Nigerian Afro Rock Exponents 1973-77 © The Funkees

Sioen: "Ik luister immens veel naar Afrikaanse muziek. Deze mocht niet ontbreken."


Sioen: "Toen ik de documentaire ‘Who is William Onyeabor’ zag, leerde ik The Funkees kennen. Zeer toepasselijke naam, want ze zijn funky as hell . Het is sindsdien mijn favoriete roadmuziek, vooral als we met De Piepkes op schok zijn. Pure happiness. Ideaal vibe’ke!"

Elvis Costello - Juliet Letters

Elvis Costello - Juliet Letters © Elvis Costello

Sioen: "Het Festival Van Vlaanderen vroeg me enkele jaren geleden om deze plaat ‘live’ te brengen. Alleen zang met het strijkerskwartet Matangi Quartet." Sioen: "Het werd een fantastische ervaring, maar het bleek echt geen sinecure om dit te brengen. De arrangementen van Brodsky en de theatrale zang van Elvis Costello zijn een wonderlijke combinatie. Ik ken de plaat vanbinnen en vanbuiten, maar raak ze niet moegeluisterd, integendeel."

Randy Newman - Little Criminals

Randy Newman - Little Criminals © Newman

Sioen: "Absoluut mijn favoriete songwriter!" Sioen: "De combinatie van humor en de liefde voor de mens met zijn kleine kantjes, de speelse muziek die je soms diep kan raken en tegelijk een klets om de oren geeft: werkelijk geniaal. Ooit mocht ik op Ghent Jazz voor Dr. John en Randy Newman spelen. Om nooit te vergeten!"

Dr. John - Gris Gris

Dr. John - Gris Gris © Dr John

Sioen: "The sound of New Orleans, doctor of the gang, master of the party. Het sfeertje op ‘Gris Gris’ is zo aanstekelijk, en erg verslavend." Sioen: "Songs, groove, stem en ogenschijnlijk simpele arrangementen die als een raderwerk in elkaar passen. Ingenieus vakmanschap alsof het geen moeite kost. The doctor is a natural. Dank ook aan Frederik Segers (Stadt) om me dat soort platen te leren kennen."

Millionaire - Outside The Simian Flock

Millionaire - Outside The Simian Flock © Millionnaire

Sioen: "Belgisch en steengoed. Ik vind dit het beste Belgische debuut ooit." Sioen: "Ik leerde Millionaire pas na dEUS, Zita Swoon, Soapstone en Soulwax kennen, en het bleef aan me kleven. Ik zong eerst zelf in een rockbandje vooraleer ik solo begon. Ik werkte toen als barman in een klein café in Gent, op donderdagen en zondagen, en ik koester die periode. Die plaat van Millionaire roept de sfeer van die dagen bij me op. Heerlijke tijden."

PJ Harvey - Let England Shake

PJ Harvey - Let England Shake © PJ Harvey

Sioen: "PJ Harvey is net als Damon Albarn een artiest waarvan ik alles blindelings koop." Sioen: "Beetje tijdgenoten, vanuit de jaren ’90 tot nu. Ze blijft fantastische platen maken, en ‘Let England Shake’ is mijn absolute favoriet. Klassedame! Nog van dat!"

Top
t