Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (januari 2020)

Ook in januari moesten we weer afscheid nemen van heel wat muzikaal talent. Van Lexii Alijai bijvoorbeeld. De naam zegt je misschien niet veel, maar de Amerikaanse rapster was goed bezig om de muziekwereld te veroveren.
Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (januari 2020) © Instagram/Lexii Alijai

Samen met zangeres Kehlani Parrish brak ze door met het nummer ‘Jealous’. Voordien had ze vooral succes met haar catchy lyrics, die ze over de beat van de populairste songs rapte. Jammer genoeg overleed Alijai op de eerste dag van het jaar, en dat op amper 21-jarige leeftijd.  

Bo Winberg

Bo Winberg © Facebook/The Spotnicks

The Spotnicks waren vooral bekend omwille van de ruimtepakken die ze droegen op hun optredens. In een van de kostuums zat gitarist Bo Winberg. Hij was van in het prille begin een belangrijk onderdeel van de band. Samen met The Shadows en The Ventures worden The Spotnicks gezien als de pioniers van de instrumentale rockmuziek. De bandleden hingen hun instrumenten al een tijdje geleden aan de haak. Op 3 januari namen ze nu ook afscheid van hun 80-jarige gitarist.  

Neil Peart

Neil Peart © Facebook/Rush

Op 7 januari overleed een van de grootste drummers uit de popgeschiedenis: Rush-icoon Neil Peart. Hij vocht meer dan drie jaar tegen kanker, maar verloor de strijd jammer genoeg op 67-jarige leeftijd. Midden jaren zeventig nam Peart de stokken over van John Rutsey, de vorige drummer van de band. Tot in 2015 trok hij de wereld rond met Rush. Oorspronkelijk begon de drummer met hardrock, later dwaalde hij af naar jazzrock. Voortaan moet de wereld het doen zonder zijn flamboyante stijl en precieze techniek. 

Tom Alexander

Tom Alexander © Wikipedia

Zeven jaar geleden stierf de ene helft van The Alexander Brothers, op 8 januari namen we afscheid van de andere broer: de 85-jarige Tom Alexander. Sinds 1958 waren de twee broers onafscheidelijk, en dat voor de volgende vijftig jaar. De een liet zijn vingers rollen over de piano, de ander op de accordeon. Na het overlijden van zijn broer Jack trad Tom heel af en toe alleen op, al voelde hij zich nooit meer echt compleet.
  

Wolfgang Dauner

Wolfgang Dauner © Facebook/Wolfgang Dauner

De Duitse jazzmuzikant, pianist en componist Wolfgang Dauner overleed op 10 januari, na een lange strijd tegen een slepende ziekte. Dauner werd 84. Decennialang was hij een van de bepalende figuren in de Duitse jazzscene. In 1963 richtte hij het Wolfgang Dauner Trio op. Daar bleef het niet bij. Zo schreef hij ook muziek voor film, televisie en theater. Als componist, bandleider en arrangeur werkte hij samen met enkele internationale grootheden. 

Marc Morgan

Marc Morgan © Facebook/Marc Morgan

De 57-jarige Belgische zanger en songwriter Marc Morgan overleed op 10 januari. Nadat hij werd opgemerkt door Yves Bigot en Philippe Poustis, brak Morgan door als popzanger. Met zijn single ‘Notre Mystère, Nos Retrouvailles’ veroverde hij in 1993 een plekje in de Franse top 50. Naast zijn eigen muziek gaf Marc ook les aan muzikanten in spe. Een voorbeeld voor velen! 

Chris Darrow

Chris Darrow © Facebook/Nitty Gritty Dirt Band

Chris Darrow was lid van de Nitty Gritty Dirt Band. Hij overleed op 15 januari. De singer-songwriter en multi-instrumentalist speelde mee op twee albums van NGDB: ‘Rare Junk’ uit 1968 en ‘Uncle Charlie & His Dog Teddy’ uit 1970. Na zijn NGDB-periode richtte hij samen met Jeff Hanna The Corvettes op. Als sessiemuzikant speelde hij onder meer basgitaar op Leonard Cohens ‘Songs Of Leonard Cohen’ en viool op James Taylor’s ‘Sweet Baby James’. Darrow werd 75 jaar. 

David Olney

David Olney © www.davidolney.com

Op 18 januari overleed de 71-jarige singer-songwriter David Olney. Onder meer Linda Ronstadt en Emmylou Harris gebruikten zijn muziek. Olney stierf in het midden van zijn optreden, in het Amerikaanse plaatsje Santa Rosa Beach in Florida. De americana-pionier bleef bij het grote publiek altijd vrij onbekend. Onterecht. Hij maakte meer dan twintig soloalbums en zijn nummers werden gecoverd door sterren als Emmylou Harris en countryzanger Steve Young.  

Jimmy Heath

Jimmy Heath © Facebook/Jimmy Heath

Op 19 januari overleed Jimmy ‘Little Bird’ Heat, de 93-jarige Amerikaanse jazzsaxofonist, componist, arrangeur en bandleider. Hij was onder meer lid van The Heath Brothers en speelde samen met de groten der aarde. Denk maar aan Miles Davis en John Coltrane. Zijn bijnaam ‘Little Bird’? Die kreeg hij omdat hij het spel van Charlie ‘Bird’ Parker op een indrukwekkende manier kon nadoen.  

Sean Reinert

Sean Reinert © Wikipedia

Dé drummer van de deathmetalbands Cynic en Death, Sean Reinert, overleed op 24 januari. Hij werd amper 48 jaar. In 1987 richtte hij samen met zanger en gitarist Paul Masvidal Cynic op, die in 1993 de cultfavoriet ‘Focus’ uitbracht. Een jaar later gingen ze uit elkaar. Dik tien jaar later kwam de groep weer samen en bracht nog twee albums uit. Reinert en Masvidal werkten in 1991 ook aan hét baanbrekende album van Death: ‘Human’. Een van de meest invloedrijke werken binnen de metalscene.  

Top
t