Current language: nl

Tien van de pot gerukte YouTube-muziekvideo's

Leve het internet! Leve YouTube en leve de creatieve geesten die muziekvideo's uploaden of de artiesten die menen dat hun muziek beter wordt bij gratie van een clipje. Het wereldwijde web onthoudt alles. Dat veel artiesten daar niet bij stil staan, bewijzen de volgende video's. Bij sommige kan je denken: het is erom gedaan, bij andere vult plaatsvervangende gêne en schaamte je schoenen, alsof je net in een verse paardenvijg stapte met je mooiste lakschoenen.

IceJJFish - I got you

IceJJFish - I got you © IceJJFish

Deze ging helemaal viraal. IceJJFish heet de artiest en je zou denken: neen, dit kan niet. En toch! EN TOCH! Alles aan deze clip klopt: locatie, sérieux, thema (de liefde, wat anders), maar wat er helemaal niet spoort, is de zang! Het klinkt alsof er voortdurend een mug rond je oren zoemt, dichtbij en veraf. Je vraagt je af: hoe groot moet het geloof in jezelf zijn om hier zoveel tijd en energie aan te spenderen? Deze jongeman trok er zich werkelijk de ballen van aan en releasete de clip gewoon. En daarna nog een, en nog een. En wat dacht je? Ging helemaal viraal! Een YouTuber schreef: "Ik vertel mijn kinderen dat dit Chris Brown is." Serves him well! 
Wally World - Raising Some Kaine

Wally World - Raising Some Kaine © Wally

Ooit uitgeroepen tot de beste heavymetalmuziekvideo ooit gemaakt. Waarom? Het is heel amateuristisch, maar zodanig gemeend dat je het niet 'niet goed' kan vinden. Benieuwd hoe dit stukje meesterschap tot stand is gekomen. Met z'n allen rond de tafel: "Kom gasten, we rijden naar zee. Mijn lief heeft een camera. We nemen een clip op." Zou zo maar eens kunnen. Instrumenten mee, cassettespeler en mascara, en hup: inblikken die handel. Niet voor het een of het ander, maar de zanger lijkt een beetje op gesmolten kaas. De danseres in de achtergrond is zijn nichtje. Regret is a two syllable word. 
Kanye West - Can't Tell Me Nothing

Kanye West - Can't Tell Me Nothing © Wikimedia

Kanye is niet voor een kleintje vervaard. Hij had al een officiële clip, maar maakte er nog eentje bij. Hahaha! 'Can't Tell Me Nothing with Zach Galifianakis' bloklettert de clip. En wie de naam Galifianakis een beetje kent, weet dat er dan nogal wat ongein volgt. Galifianakis is een van de zotten in 'The Hangover'-franchise en een begenadigd stand-up comedian. Check zijn werk. Hier mag hij helemaal loos gaan op een tractor, op het land. Houdt geen steek en daarom net weer wel.

Samwell - What What

Samwell - What What

De eerste keer dat we deze clip zagen, durfden we het aan niemand te vertellen. We vonden hem goed, maar waarom precies? Een product van Brownmark Films (ja, what's in a name) en eventjes gereleaset op het label van Fatboy Slim. Het bracht Samwell instant internetsucces. De clip werd 70 miljoen keer bekeken en de song werd gebruikt in South Park. Niet voor een gat te vangen, deze jongen. Via zijn website kan je hem vragen om je te bellen voor speciale gelegenheden. Wat dat is, kies je uiteraard zelf. 

“Seriously, Samwell will call you just to say Hi … Just imagine your loved one, future employer, or yourself answering that call and receiving the greatest thing since miniature ponies, a message from Samwell … This may be the greatest service of all time.”

Bed Intruder - The Gregory Brothers

Bed Intruder - The Gregory Brothers © Wikimedia

De ene dag ben je gewoon een inwoner van Alabama, de volgende dag kom je op het nieuws na een poging tot aanranding en een week later ben je wereldberoemd. Zo gaat dat! Het overkwam Antoine Dodson. Zijn getuigenis over een poging tot aanranding op een lokaal tv-station groeide uit tot een internethit en bracht hem zelfs tot special act op de 2010 BET Hip Hop Awards, de Grammy's van de hiphopscène. Het aanstekelijke nummer haalde de Amerikaanse hitparade. Dodson kreeg een deel van de iTunes-inkomsten van het lied. Kassa! Meer dan 145 miljoen views! 
Rebecca Black - Friday

Rebecca Black - Friday

Je bent 13. Vol enthousiasme neem je een videoclip op. Je post die. Jaren later zit je in een radiostudio en vertelt hoezeer die ene beslissing je leven op zijn kop zette. Niet ten goede. Zou Rebecca Black hetzelfde doen, mocht ze opnieuw de kans krijgen? Wij twijfelen, want haar 'Friday' werd bestempeld als de slechtste song ooit gemaakt. Vandaag is ze 21 en ze vertelde dat het haar jaren gekost heeft om alle internet trolls van zich af te schudden. 

"We thought, 'it's not like this is going to go anywhere'. It's not like I thought the whole world was going to see it and pick it apart."

Pakte dat even anders uit. 

Trololo - Eduard Khil

Trololo - Eduard Khil

Chill bro, zo erg zal het niet zijn. Wikipedia zegt: "Edoeard Anatoljevitsj Chil was een Russisch baritonzanger. In 2010 werd hij wereldberoemd door een internetmeme op YouTube met zijn vocale nummer 'Ja otsjen rad, ved ja, nakonets, vozvrasjtsjajoes domoj' uit 1976, dat bekend kwam te staan als Trololo."

Wordt het nog vreemder? Ja. Je zou denken: die man wil geen gedoe aan zijn kop, maar Eduard hield wel van een geintje en liet zich overhalen om de song nog eens te berde te brengen, in een maffe show!

Dead or Alive - You spin me round

Dead or Alive - You spin me round © Wikimedia

De jaren 1980 waren heerlijk fout (toen was eigenlijk alles wat fout was gewoon goed), met deze classic als absoluut muzikaal camp-hoogtepunt. Zoek Pete Burns op en je krijgt foto's van een man die zich iets te veel heeft laten gaan bij een overijverig plastisch chirurg. Of het moet toch haast zoiets zijn. Neen, je mag niet met mensen lachen, maar soms roepen ze de scherts over zichzelf uit, zoals nu. De clip bij 'You Spin me Round'? Banaal clipje, machtige song. Burns stierf in 2016, hij was amper 57. Darn! 

Hommage, hier: 

B 4-4 - Get Down

B 4-4 - Get Down © Wikimedia

Bekend met de term 'Guido'? Dit zijn er drie. Komen uit Toronto, Canada en ambieerden een muziekcarrière. Allemaal goed, maar ze hadden beter gekozen voor een andere job. Ze vonden er ook niets beters op dan hun naam te veranderen naar Before Four (waarom weet niemand, het onderzoek loopt nog), en kregen succes in Canada en daarna in Duitsland (wellicht had hun kapsel daar iets mee te maken, Duitsers houden van vreemd haar). Toch bijna 3 miljoen views voor deze. 

Valentina Hasan - Ken Lee

Valentina Hasan - Ken Lee © Wikimedia

Goed. We zijn niet lui. Maar dit slaat alles. 'Without You' van Mariah Carey, door de mangel gehaald door een vriendelijk meisje. 'Ken Lee'. Hoewel haar zangtechniek onvoldoende was om door te kunnen gaan naar de volgende ronde, werd 'Ken Lee' een hit op YouTube, meer dan 8 miljoen hits. 'Tulibu dibu douchoo.'

Top
t