Current language: nl

De tien meest invloedrijke vrouwelijke artiesten van 2019

Leve Lady Gaga en alle vrouwen die vandaag het mooie weer maken in de rock, pop, dance etc. Give credit where credit is due. Vrouwelijke artiesten worden nog te vaak onderbelicht en te weinig naar waarde geschat of beoordeeld op hun muzikale merites. En waarom Gaga als openingsfoto? Omdat ze op een vraag van een mannelijke journalist - over outfits en niet over haar muziek - antwoordde met: I'm a rock artist! "Stel de juiste vragen, jong!"

Lady Gaga

Lady Gaga © EPA

Hoezo? Is dat geen actrice? Ja, dat ook. Sinds ze haar opwachting maakte in de film 'A Star is born' is de roem van La Gaga enkel maar gegroeid. Maar ze draait al mee in het wereldje sinds 2008, toen ze 'Fame' op de wereld loste. Sindsdien verkondigt Lady Gaga met luide stem en voor al wie het wil horen wat ze denkt. Een icoon, een voorbeeld voor veel jongere en oudere vrouwen, door haar eigenzinnige én positief feministische boodschap. Nooit voorspelbaar, altijd relevant. 
Een klein stukje uit de film, om haar veelzijdigheid wat in de verf te zetten. 

Halsey

Halsey © Wikimedia

Hoe het leven soms loopt? Het ene moment ben je een aanstormende indie artist, het andere moment ligt de wereld aan je voeten. Het overkwam Halsey! Hoe komt het dat de ene artiest zo veel invloed heeft en de andere niet? In het geval van Halsey: het is een combinatie van haar muziek en haar activisme. Ze steunt openlijk zelfmoordpreventie-initiatieven en bouwt daarmee bruggen naar (jonge) mensen die het wat moeilijker hebben met 'leven', en die in Halsey een medestander zien. Be Halsey! 

Dua Lipa

Dua Lipa © EPA

En ineens was ze daar, Dua Lipa, met 'Be The One', met een vette knipoog naar de jaren 1980 - Bruce Hornsby and the Ranges 'Boys of Summer' iemand? - om nooit meer weg te gaan. En dat terwijl een van haar zangleraars ooit zei: "Je gaat het niet maken, want je kunt de hoge noten niet aan." Zo zie je maar: altijd blijven geloven in jezelf. Ondertussen is de Albanees-Engelse op weg om een van de grootste sterren te worden. De belichaming van pop anno 2020. 

Billie Eilish

Billie Eilish © Wikimedia

Heerlijk ongecompliceerd en een van de rijzende sterren aan het popfirmament. Billie Eilish verovert wereldwijd talloze harten. Terecht! Amper 17 is ze en de wereld lijkt nu al aan haar voeten te liggen. Lijkt? Het is gewoon zo. Eilish heeft miljoenen fans, veelal jonge meisjes, die in haar een rolmodel zien. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat ze ook maar een jonge vrouw is, met Tourette, en geeft aan dat het helemaal oké is om jezelf te zijn. De stem van een generatie die opgroeit met de smartphone glued to the hand! 

Beyoncé

Beyoncé © EPA

Een van de meest invloedrijke vrouwen op planeet aarde. Is daarmee alles gezegd? Misschien, maar samen met hubby Jay-Z bepaalt Beyoncé de orde van de dag, en niet enkel wat muziek betreft. Het zijn twee entrepreneurs die muziek maken, labels oprichten en hun stempel drukken op de muziekindustrie. Beyoncé bracht 15 jaar geleden haar eerste plaat uit. In 2003 bracht Knowles haar eerste soloalbum 'Dangerously in Love' uit, dat wereldwijd meer dan twaalf miljoen keer verkocht werd. Patat! 

Katy Perry

Katy Perry © EPA

Superster. Wereldwijd, en dat ging niet zonder slag of stoot. Maar terwijl veel mensen denken: "Huh, waar is Katy Perry?', rijgt ze de ene hit na de andere aan elkaar. En dat voor een meisje dat een verbod kreeg om naar pop en rock te luisteren. Ja, dat bestaat ook nog. Net zoals ze in 'Footloose' niet mochten dansen. Hoe het ook zij: Perry - né Hudson - brak door in 2008, met 'I Kissed a Girl'. Ohlala, was me dat een controverse zeg, een meisje dat een meisje kust. Er zijn bijna 8 miljoen exemplaren van het nummer verkocht, waarmee het tot de bestverkochte singles aller tijden behoort. Niettemin, ze brak ermee een lans voor de LGBT-community en kon niets meer fout doen! 

Amy Lee

Amy Lee © EPA

Met 'Evanescense' schreef ze een van de grootste rockhits ooit. Was dat het summum van de carrière van Amy Lee? Verre van! Tour na tour timmerde de band aan het pad. En net zoals P!nk - die eigenlijk ook in deze lijst hoort - werd ze een touring artist. Vandaag is Amy Lee een veelgevraagde songschrijver/componist. Deze quote zegt het allemaal: 

“What I’d go back and tell myself is that my gut instincts were right and I needed to be strong. I spent a lot of my emotional energy in the beginning feeling like I had to fight for my respect as a songwriter. All anybody saw me as was a girl in front of a band; a girl with some man behind her doing all the work. Now I only work with musicians that I respect and who respect me.” (uit Hammer)

Adele

Adele © EPA

Adele lijkt er altijd al te zijn geweest. Maar vergis je niet: ze is eigenlijk vrij nieuw in het wereldje. Hoezo nieuw? Beetje malende, ja? Als je haar carrière vergelijkt met andere artiesten dan wel, ja. Ze brak door met 'Chasing Pavements' (2008) en heeft sindsdien niet echt stilgezeten. Adele heeft een stem die iedereen bekoort, en daardoor werkt ze verbindend. Oud, jong, man, vrouw ... a classic! Gelanceerd op haar 18 en goed op weg om de zon van de troon te stoten. 

Ariana Grande

Ariana Grande © EPA

Niet voor een gat te vangen, lady Ariana. Zingt, acteert en schopt journalisten een geweten. Sommige mensen verwarren Ariana Grande met een poppemieke. Hoe groot is dan hun verbazing als blijkt dat Grande helemaal niet op haar mondje gevallen is en mensen makkelijk op hun plek zet. 

Check dit! De stu-pi-di-teit! Betty Moon

Betty Moon © Wikimedia

Canadees en groot over de plas. Hier alsnog wat onbekend, maar met negen platen op haar conto helemaal niet te negeren! Beetje vreemde eend in de bijt, zeker als je de clip 'Waste Your Time' erbij neemt en denkt: 'ja, die 3 minuten zijn we voorgoed kwijt'. De song is goed, de clip ... not so much. Hoe het ook zij: Betty Moon is er en niet van plan om meteen te verdwijnen. Ze schrijft goeie songs, doet haar ding en lijkt te zeggen: heb je een droom, go for it! 

Top
t