Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (december 2019)

December was opnieuw een donkere maand. Verschillende muziekhelden overleden, en schitteren voortaan verder aan de hemel.
Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (december 2019) © Facebook/Noiseworks

De eerste was de legendarische Australische gitarist Stuart ‘Chet’ Fraser. Hij overleed op 1 december na een lange strijd tegen longkanker. Fraser was een van de oprichters van de rockband Noiseworks. Vier albums veroverden een plek in de top tien, net als de nummers ‘Take Me Back’, ‘Touch’ en ‘Hot Chili Woman’. Chet, zoals iedereen hem noemde, werd 57 jaar oud.  

Andrew Smith

Andrew Smith © Facebook/Andrew Smith

Andrew ‘Greedy’ Smith, de 63-jarige zanger en oprichter van de Australische newwave- en poprockband Mental As Anything stierf op 2 december. De ‘Mentals’, een van de populairste bands in de jaren tachtig in Australië, waren net aan het touren, met zanger en liedjesschrijver Smith als laatste originele lid. Buiten Australië werd vooral het nummer ‘Live It Up’ uit de film ‘Crocodile Dundee’ door het publiek gesmaakt.   

Rosa Morena

Rosa Morena © Facebook / Rosa Morena

Op 4 december overleed de Spaanse flamencopopprinses Rosa Morena op 78-jarige leeftijd. In de jaren zeventig werd ze internationaal bekend met het nummer ‘Échale guindas al pavo’. Morena was slechts acht jaar oud toen ze begon te zingen. Op haar vijftiende toerde ze al door Frankrijk, België, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Ze stond aan de zijde van de grootste artiesten, zoals Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en Dean Martin.  

Juice WRLD

Juice WRLD © Facebook/Juice WRLD

Een jaar geleden raakte hij wereldbekend met de nummers ‘Lucid Dreams’ en ‘All Girls Are The Same’, maar op 8 december kwam er abrupt een einde aan zijn muziekcarrière. De Amerikaanse rapper Juice WRLD overleed onverwachts op 21-jarige leeftijd, op de luchthaven in Chicago. Dat hij een grote zou worden in de muziekwereld, bewees hij met samenwerkingen met onder andere Ellie Goulding en Nicki Minaj.  

Marie Fredriksson

Marie Fredriksson © Shutterstock

Marie Fredriksson, de zangeres van de Zweedse rockband Roxette, overleed op 9 december na een slepende ziekte. Ze werd 61 jaar. Fredriksson vormde samen met Per Gessle de band Roxette, die in de jaren tachtig en negentig wereldhits scoorde met nummers als ‘It Must Have Been Love’, ‘Joyride’, ‘Listen To Your Heart’ en ‘The Look’.  

Kenny Lynch

Kenny Lynch © Wikipedia

Op 18 december overleed de Britse zanger, singer-songwriter, entertainer en acteur Kenny Lynch op 81-jarige leeftijd. Hij was een van de weinige zwarte Britse popartiesten die doorbraken in de jaren zestig. Lynch scoorde met ‘Up On The Roof’ en ‘You Can Never Stop Me Loving You’ twee top tien-hits. Daarnaast deelde hij het podium met The Beatles, schreef hij nummers voor Small Faces en was hij te zien op het Britse scherm.  

Alain Barrière

Alain Barrière © Facebook / Alain Barrière

Alain Barrière, bekend van hits uit de jaren zestig waaronder ‘Ma vie’, overleed op 18 december op 84-jarige leeftijd. Barrière was vooral bekend om zijn charmante stem, melodieuze nummers en poëtische teksten. In 1963 vertegenwoordigde hij Frankrijk op het Eurovisiesongfestival met ‘Elle était si jolie’.  

Allee Willis

Allee Willis © Facebook - Allee Willis

De Amerikaanse songwriter Alta Sherral Willis, beter bekend als Allee Willis, schreef mee aan songs als ‘September’ en ‘Boogie Wonderland’ van Earth, Wind & Fire. Willis stierf op 24 december aan een hartstilstand. Ze werd 72. Allee Willis verkocht meer dan 60 miljoen platen en werd in 2018 toegelaten tot de Songwriters Hall of Fame. Ze sleepte een Emmy Award-nominatie in de wacht voor ‘I’ll Be There For You’, dat gebruikt werd als themasong voor de serie ‘Friends’, en won twee Grammy Awards voor ‘Beverly Hills Cop’ en ‘The Color Purple’.

Peter Schreier

Peter Schreier © Wikipedia

Een trieste kerst in Dresden. Daar stierf op kerstdag de Duitse operazanger Peter Schreier, een van de belangrijkste tenoren van de 20ste eeuw. Peter Schreier verwierf internationaal faam met de Mozartopera ‘Die Entführung aus dem Serail’. Sinds zijn pensioen als operazanger op zijn 65-ste werkte hij verder als dirigent. Hij overleed op 84-jarige leeftijd na een lang ziekbed.

Art Sullivan

Art Sullivan © Facebook - Art Sullivan

De Belgische zanger Art Sullivan, bekend van nummers als waren ‘Adieu sois heureuse’, ‘Ensemble’ en ‘Donne, donne moi’, stierf op 27 december aan pancreaskanker. Hij werd 69. Art Sullivan, een Franstalige Brusselaar die in het echt Marc Liénart van Lidth de Jeude heette, was vooral in de jaren 70 succesvol in heel wat landen. Hij verkocht tussen 1972 en 1978 10 miljoen platen.

Top
t