Current language: nl

Dit waren de hits van 2019

2019 zit er zo goed als op en dus is het tijd om terug te blikken op wat het jaar ons op muzikaal vlak allemaal te bieden had. De Schotse singer-songwriter Lewis Capaldi scoorde met zijn ballad 'Someone You Loved' de grootste hit van het jaar.
Dit waren de hits van 2019 © Photonews - Steve Parsons

'Someone You Loved', stond maar liefst 48 weken in de Ultratop, bijna een heel jaar dus. Opmerkelijk daarbij is dat de grote doorbraak van Lewis Capaldi nooit de eerste plaats bereikte. Het nummer piekte wel twee weken op twee en was goed voor dubbel platina. Het is de eerste keer sinds 1993 dat het meest populaire nummer van het jaar geen enkele dag op nummer één heeft gestaan, toen was dat Freddie Mercury met ‘Living On My Own’. Met ‘Before You Go’ heeft Lewis Capaldi ondertussen zijn opvolger klaar.

Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus - Old Town Road

Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus - Old Town Road © Photonews

Lewis Capaldi haalde het nipt van Lil Nas X en zijn 'Old Town Road', een ongebruikelijke mix van rap, hiphop en country. De hit stond maar liefst elf weken op de eerste plaats en is daarmee een van de slechts vijf nummers die in 2019 bovenaan stonden, een record. Met zijn 57 is gastartiest Billy Ray Cyrus - de vader van en de man van 'Achy Breaky Heart' – de oudste artiest met een nummer 1-hit bij ons. Goed voor dubbel platina.

Marco Borsato, Armin Van Buuren & Davina Michelle - Hoe Het Danst

Marco Borsato, Armin Van Buuren & Davina Michelle - Hoe Het Danst © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Wie had gedacht dat Marco Borsato nog eens zo’n grote hit zou scoren bij ons? Zijn laatste succesnummer 'Rood' dateerde immers al uit 2006. Voor 'Hoe Het Danst' werkte hij samen met zijn goede vriend Armin van Buuren, die vijfmaal werd uitgeroepen als beste dj ter wereld. De andere stem is van Davina Michelle, in Nederland dé hotste stem van het moment. 'Hoe Het Danst' stond tien weken bovenaan en is goed voor drie keer platina.

Billie Eilish - Bad Guy

Billie Eilish - Bad Guy © Inge Kinnet

2019 zal ook voor altijd het jaar zijn waarop Pukkelpop massaal in zwijm viel voor Billie Eilish. De pas 18-jarige Eilish is met haar atypische muziek en donkere teksten in geen tijd uitgegroeid tot een wereldwijde sensatie. In haar thuisland was ze de eerste artiest die geboren is in de jaren 2000 die de Billboard Hot 100 aanvoerde. Bij ons bereikte haar 'Bad Guy' de derde plaats en haalde het nummer dubbel platina. Met 'Everything I Wanted' scoort ze momenteel alweer een dikke hit.

Shawn Mendes & Camila Cabello - Señorita

Shawn Mendes & Camila Cabello - Señorita © Photonews

In 2015 scoorde de Canadese singer-songwriter Shawn Mendes al eens een hitje met Camila Cabello met 'I Know What You Did Last Summer'. Sindsdien brak de toenmalige zangeres van Fifth Harmony ook solo door met de oorworm 'Havana'. Voor 'Señorita' vonden de twee elkaar opnieuw en dat kan je best ook letterlijk nemen, want de twee popsterren vormen sinds deze zomer ook een koppel. Het nummer stond acht weken op twee zonder ooit op nummer 1 te geraken, een evenaring van het record van Adele met ‘Someone Like You’ in 2011. Goed voor platina.

Mabel - Don’t Call Me Up

Mabel - Don’t Call Me Up © Photonews

De dochter van Neneh Cherry brak dit jaar door met het R&B-nummer 'Don’t Call Me Up', waarmee ze net niet de eerste plaats bereikte in de Ultratop, maar wel 35 weken in de lijst vertoefde. Of de Britse een one hit wonder wordt, valt nog af te wachten: opvolger 'Mad Love' verdween na één week al weer uit de lijst.

Bekijk ook:
Deze artiesten traden in de voetsporen van hun bekende ouder

Meduza feat. Goodboys - Piece of Your Heart

Meduza feat. Goodboys - Piece of Your Heart

Dé clubhit van het jaar? Dat was ongetwijfeld 'Piece of Your Heart'! Geen feestje waar de dansvloer niet vol raakte op de beats van Meduza feat. Goodboys. Het nummer ontstond uit een samenwerking van het Italiaanse dj-trio Meduza en het Britse productietrio Goodboys. Goed voor de tweede plaats in de Vlaamse Ultratop én platina. Met 'Lose Control' hebben ze ondertussen al een nieuwe top 10-hit.

Calvin Harris & Rag'n'Bone Man - Giant

Calvin Harris & Rag'n'Bone Man - Giant © Photonews - Isabel Infantes

De Schotse dj Calvin Harris is een vaste klant in de bovenste regionen van de Ultratop de laatste jaren met hits als 'Promises' (met Sam Smith), 'One Kiss' (met Dua Lipa), 'My Way' en 'We Found Love' (met Rihanna). Dit jaar werkte hij samen met de Britse singer-songwriter Rag’n’Bone Man op 'Giant', dat zeven weken de lijst aanvoerde en platina haalde.

Tones and I - Dance Monkey

Tones and I - Dance Monkey © Isopix

'Dance Monkey' van de Australische Tones and I is de huidige nummer één die inmiddels twaalf weken bovenaan staat, het beste resultaat dit jaar. Ze evenaart daarmee het record van 'Somebody That I Used To Know' van Gotye als beste Australische artiest ooit. Tones and I is de artiestennaam van Toni Watson, een Australische singer-songwriter met een erg aparte stem die tot voor kort nog op straat stond op te treden.

Bekijk ook:
Deze zangeressen herken je meteen aan hun opmerkelijk stemgeluid

Ed Sheeran & Justin Bieber - I Don’t Care

Ed Sheeran & Justin Bieber - I Don’t Care © Photonews - Ivan Vodop'janov

Wat gebeurt er wanneer twee absolute wereldsterren samen een nummer opnemen? Dan is dat uiteraard goed voor een van de grootste hits van het jaar! 'I Don’t Care' was de eerste single van het nieuwe album van Ed Sheeran, 'No.6 Collaborations Project', waarop ook samenwerkingen staan met onder andere Khalid, Eminem en 50 Cent. Voor Justin Bieber is het niet de eerste keer dat hij scoort dankzij Ed Sheeran: die schreef immers ook de hit 'Love Yourself' voor de Canadees. 'I Don’t Care' bereikte bij ons de tweede plaats en was goed voor platina. Met 10,9 miljoen streams op dag één is het de meeste gestreamde single op één dag op Spotify. In het jaaroverzicht haalde het nummer het van 'Sweet But Psycho' van Ava Max, die nochtans tien weken op de eerste plaats kampeerde, maar net buiten de top tien viel.

Bekijk ook:
Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan

Top
t