Current language: nl

Goede voornemens? Hier zijn tien songs over nieuwjaar!

2020. Wat een prachtig getal. Of het een mooi jaar wordt, ligt voor een groot stuk aan de voornemens die je maakt. Iedereen maakt ze. Schoon schip maken, weg met oude gewoontes. We willen het allemaal, maar of we er ons ook aan kunnen houden? Patronen doorbreken is zo moeilijk. Nu ja, wij zochten alvast tien songs uit die je kunnen helpen om van 2020 een prachtig jaar te maken. Van ons alvast een opperbest jaar, en een schoon uiteinde!

New Year's Resolution - Carla Thomas

New Year's Resolution - Carla Thomas © Wikimedia

Diep in de jaren 1960 maakte Carla Thomas furore. Goeie en soulvolle stem, the Queen of Memphis Soul. Zeker het ontdekken waard, ook deze 'New Year's Resolutions'. Een duet met Otis Redding - een van de stemmen van zijn generatie. Prachtig lied, prachtig duo. Thomas werd vooral bekend door haar duetten. Deze song is eigenlijk een liefdeslied verpakt als een song over goeie voornemens. Waarom niet? 

Let's turn over a new leave
And baby let's make promises
That we can keep
And call it a New Year's resolution, hmmm

...

New Year's Day - U2

New Year's Day - U2 © EPA

U2. Ze draaien al ettelijke decennia mee. Veel fans van het eerste uur zijn afgehaakt, omdat de parels zoals op de albums 'Boy' en 'War' niet meer uit de pen van Bono en trawanten vallen. Nieuwe resoluties? Maken, gasten! Aanvankelijk een liefdesliedje voor zijn vrouw, maar omgeturnd tot een lied waarin U2 zijn appreciatie voor de Poolse solidariteitsbeweging in de verf zet. Ja, ook dat is nieuwjaar! Het is een van de meest gespeelde livesongs, met een pompende bas en Edge helemaal in zijn element. De baslijn ontstond toen Adam Clayton 'Fade to Grey' van Visage trachtte te spelen. 

New year's Eve - Snoop Dogg

New year's Eve - Snoop Dogg © EPA

Akkoord, veel songs met als titel 'New Year's Eve' hebben weinig met goede voornemens te maken. Kijk naar Snoop Dogg: hij gebruikt het als metafoor voor de verjaardag van zijn vrouw. Wie zijn wij om te zeggen dat het anders moet? Het nieuwjaarsthema levert alvast coole songs op. Deze was een promotienummer voor het album 'Doggumentary', maar haalde de plaat niet. De clip werd ingeblikt tijdens het verjaardagsfeestje van Lady Snoop. Wat een feest! Oi! Happy vibes! Vieren we voortaan allemaal de laatste dag van het jaar zoals Snoop? 
The New Year - Death Cab For Cutie

The New Year - Death Cab For Cutie © EPA

Ja, ook indierockers Death Cab For Cutie - toch een van de beste bandnamen ooit - schreven een song over de overgang van oud naar nieuw. Maar echt vrolijk werden ze er niet van. We spreken 2003 en de gasten van DCFC bleven - zo lijkt het wel - hangen in oude gewoontes. Niettemin, hun weigering om helemaal op te gaan in de - laten we wel wezen - vaak opgeklopte nieuwjaarssfeer leverde alvast deze song op. Bittersweet, dit? 

So this is the new year
And I don't feel any different
The clanking of crystal
Explosions off in the distance (in the distance)
So this is the new year
And I have no resolutions
For self assigned penance
For problems with easy solutions

Next Year - Foo Fighters

Next Year - Foo Fighters

The forgotten Foo Fighters-classic, zeggen veel fans. Het is alvast een van Foo Fighters rustige songs, een ballad bijna, die toch redelijk ver staat van hun andere werk. Soft-pop, dat is het. Lijkt een beetje op 'Into the great white open' van Tom Petty ... De clip is wat deze song ook zo cool maakt: een re-enactment van de Apollo 11-missie naar de maan, met een ontmoeting met president Nixon achteraf. Tongue in cheek, typisch Foo Fighters. Met een FF-vlag op de maan kan het nieuwe jaar niet stuk. 

Raise your glass - P!nk

Raise your glass - P!nk © EPA

Mooi gebaar van P!nk, die met deze song niet zozeer klinkt op het nieuwe jaar, maar vooral haar fans in de bloemetjes wil zetten voor zoveel steun. Raise your glass! De song was de opener van een 'Greatest Hits'-album uit 2010, wat ons eraan herinnert dat P!nk toch al een tijdje meedraait in het grote muziekcircus. En ze weet waar ze mee bezig is. In een interview liet ze zich dit ontvallen: "Instead of going and becoming a cover girl, I kind of just hit the road and pounded the pavement... and became a touring artist. You don't have to be popular when you're a touring artist, you just have to be good, and this is a thank you for the fans."
Een song voor underdogs. Voor haar fans. Voor de dirty little freaks. Elk jaar opnieuw. 
Great! 

It's Just another New Year's Eve - Barry Manilow

It's Just another New Year's Eve - Barry Manilow © EPA

"We wrote the song on Monday, it was orchestrated on Tuesday and recorded on Wednesday." Het kan snel gaan. Manilow? Oudgediende. Geboren in 1943 en al meer dan 50 jaar aan het presteren op de top van zijn kunnen. Heeft een paar klassiekers geschreven, zoals 'Mandy' en 'Copacobana', zoete popsongs die helemaal aansloten bij de tijdgeest. Deze 'It's Just Another New Year's Eve' dateert alweer van 1977. Het is ook maar een dag als een ander. 

Auld Lang Syne - Mariah Carey

Auld Lang Syne - Mariah Carey © EPA

Een absolute classic, dit. Niet de song van Carey, maar wel het origineel, dat van de hand is van de Ierse dichter Robert Burns, en geschreven werd in 1788. Mariah Carey heeft iets met kerst en nieuw: ze maakte al twee albums vol kerstliedjes. 'Auld Lang Syne' staat op het tweede, meteen ook haar dertiende studioalbum. De song werd niet meteen goed onthaald, omdat Carey hem - volgens de critics - had mismeesterd. Housebeat onder een gedicht van Robert Burns? Mocht niet. Kon niet. En toch: groot succes! 

Celtic New Year - Van Morrison

Celtic New Year - Van Morrison © EPA

Ook alweer bijna 15 jaar oud, deze song. Van The Man, een van de beste songschrijvers van zijn generatie - en notoire brompot - levert ook hier een pareltje af. Staat op het album 'Magic Time', en het laat er geen twijfel over bestaan. Van mist iemand. De lyrics spreken boekdelen: kom naar huis! En liefst op Celtic New Year. Helemaal in de sfeer van de Keltische viering van oud en nieuw, en dat is steevast op 31 oktober. Heidens mooi! 

If I don't see you when I'm going down Louisiana
If I don't see you when I'm down on Bourbon Street
If you don't see me when I'm singing Jack of Diamonds
If you don't see me when I'm on my lucky streak
Woa, I want you, want you to come on back
I've made it very clear
I want you to come back home in the Celtic New Year
Celtic New Year

New Year's Prayers - Jeff Buckley

New Year's Prayers - Jeff Buckley

We gaan eruit met Jeff Buckley. Hij was een van die artiesten die boven alles uitsteeg, maar helaas veel te vroeg stierf. Verdronken in de Mississippi. Wat hij achter laat? Een oeuvre om te koesteren, waarbij zijn engelachtige stem en prachtig gitaarspel nog jaarlijks mensen raken. Oude fans en jonge ontdekkers. Met deze song sluiten we af. Enjoy! 

Top
t