Current language: nl

Deze zangeressen herken je meteen aan hun opmerkelijk stemgeluid

Dance Monkey van Tones and I is ongetwijfeld een van de hits van 2019! Het nummer staat al twaalf weken bovenaan in de Vlaamse Ultratop en ook in de rest van de wereld is het een monsterhit. Tones and I is de artiestennaam van Toni Watson, een Australische singer-songwriter met een erg aparte stem die tot voor kort nog op straat stond op te treden.
Deze zangeressen herken je meteen aan hun opmerkelijk stemgeluid © Isopix

Met haar opvallende stem heeft Tones and I voor- en tegenstanders. Daarmee treedt ze in de voetsporen van enkele andere zangeressen met een polariserend stemgeluid. Wij zetten enkele bekende voorbeelden op een rij!

Sia

Sia © Photonews

De Australische Sia brak wereldwijd pas door met haar vijfde album We Are Born uit 2010 en haar samenwerking met David Guetta in 2011 op Titanium. Haar grootste solohit scoorde ze in 2014 met Chandelier. Sindsdien verbergt ze haar gezicht om haar privacy te garanderen. Met haar opmerkelijke stem herken je haar echter meteen. Daarnaast is Sia ook een veelgevraagd songwriter voor artiesten als Britney Spears, Lea Michele en Beyoncé.

Lana Del Rey

Lana Del Rey © Photonews - Danny Lawson

Lana Del Rey brak in 2011 door met de monsterhit Video Games, die bij ons net niet op nummer één geraakte. Ook opvolgers Born to Die, Blue Jeans en Summertime Sadness worden gekenmerkt door diezelfde melancholische stijl, waarmee Lana Del Rey een soort jarenvijftig Hollywoodsfeer oproept. Met haar typerende klankkleur klinkt ze mysterieus en dreigend, wat nog extra in de verf wordt gezet door het trage tempo waarin ze zingt.

Florence and the Machine

Florence and the Machine © Photonews - Matt Crossick

Florence and the Machine liet voor het eerst van zich horen in 2008. Hun debuutalbum Lungs bereikte bij ons meteen de gouden status. Met Rabbit Heart (Raise it up), You’ve Got the Love, Dog Days are Over, Spectrum (Say my name) en Ship to Wreck scoorde de groep rond frontvrouw Florence Welch ook heel wat radiohits. Die haal je er meteen uit dankzij de uitzonderlijke, volle stem van de Britse.

Björk

Björk © Photonews - Yui Mok

De IJslandse Björk begon haar carrière als leadzangeres van de alternatieve rockband The Sugarcubes en begon in 1993 een solocarrière. Die leverde haar in het begin van haar carrière hits op als Play Dead, Army of Me en It’s oh so Quiet, die uitgroeide tot een absolute klassieker. Björk bracht ondertussen tien soloalbums uit, het laatste album Utopia verscheen in 2017. Met haar meisjesachtige, accentvolle stem kan Björk maar liefst drie octaven aan en die grenzen zoekt ze maar al te graag op!

Alanis Morissette

Alanis Morissette © Photonews - Yui Mok

Alanis Morissette zal voor altijd geassocieerd worden met haar internationale debuutalbum Jagged Little Pill uit 1995 met de hits You Oughta Know en Ironic. De Canadese zangeres scoorde ook daarna nog hits als Thank U en Hands Clean. Volgend jaar brengt ze een nieuw album uit. Alanis Morissette staat bekend om haar emotionele stem waarmee ze krachtig kan uithalen, al kan zeker niet iedereen haar herkenbare stemcapriolen appreciëren.

Amy Winehouse

Amy Winehouse © Photonews

De betreurde Britse soulzangeres Amy Winehouse brak door in 2006 met het album Back to Black, dat bij ons goed was voor drie keer platina. Met Rehab, Back to Black en Valerie scoorde ze ook enkele grote hits. Door een drankverslaving overleed ze in 2011 en zullen we haar donkere, rauwe stem helaas nooit meer live horen.

Janis Joplin

Janis Joplin © Photonews

Ook de Amerikaanse Janis Joplin is lid van de betreurde 27 club waar ook Amy Winehouse deel van uitmaakt. Janis Joplin wordt nog steeds beschouwd als een van de meest invloedrijke blueszangeressen van de jaren zestig. Tot haar meest bekende nummers behoren Piece of my Heart, Cry Baby, Mercedes Benz en Me and Bobby McGee. Haar hese, rauwe stem is nog altijd ongeëvenaard.

Kate Bush

Kate Bush © Photonews

Nog zo’n polariserende stem is die van Kate Bush, die eind jaren zeventig en in de jaren tachtig razend populair was met hits als Wuthering Heights, Running up that Hill en Babooshka. De aparte, hoge stem van Kate Bush lijkt op die van niemand anders. Haar theatrale nummers, gekke bewegingen, vloeiende jurken en lange haren deden de rest. Kate Bush inspireerde collega-zangeressen als Björk, Tori Amos, Sinéad O’Connor en Florence and the Machine.

Selah Sue

Selah Sue © Photonews - Benoit Bouchez

Ook onze eigen Selah Sue heeft een stem uit de duizend. Selah Sue werd in 2008 opgemerkt door Milow en kreeg een plaatsje in zijn voorprogramma. Eind dat jaar bracht ze met Black Part Love haar eerste single uit. De doorbraak bij het grote publiek kwam er met hits als Raggamuffin, Crazy Vibes en This World. Met haar debuutalbum uit 2011 scoorde ze ook in Nederland, Frankrijk en Zwitserland, goed voor in totaal 720.000 verkochte exemplaren. In 2015 volgde haar tweede album Reason met daarop de hit Alone. De laatste jaren hield ze zich vooral bezig met het moederschap en is het uitkijken naar nieuw werk met haar soulvolle, unieke stem en aanstekelijke groove.

Top
t