Current language: nl

De tien favoriete platen van Sam Vloemans

Sam Vloemans is muzikant, componist, arrangeur en producer. Hij is de drijvende kracht achter muziekcollectief Cargo Mas, naast eerdere projecten zoals zijn eigen band en Bord du Nord.
De tien favoriete platen van Sam Vloemans © Mixit

Op het eerste album van Cargo Mas zijn er samenwerkingen met bassiste Ida Nielsen (Prince), Mike Maher (Snarky Puppy) en trombonelegende Fred Wesley. Vloemans maakte verschillende muziektheaterproducties, schreef filmmuziek en klassiek werk, waaronder een opera. Als sideman werkte hij samen met o.a. Gabriel Rios, Belle & Sebastian, Black Flower, Philip Catherine, Dez Mona, Luka Bloom, Texas, Pieter Embrechts, Hannelore Bedert, Axelle Red en Flat Earth Society, en is hij te horen op verschillende soundtracks.

The RH Factor - Hard Groove

The RH Factor - Hard Groove © RH Factor

The RH Factor is een project rond meester-trompettist Roy Hargrove. Sam: "Dit is een plaat waar jazz, R&B, soul en hiphop perfect samenkomen. Een project met twee drummers ook, zoals onder andere James Brown soms deed. Aan de knoppen zat Russell Elevado, die in die periode samenwerkte met D'Angelo en Erikah Badu. Inspirerende plaat voor een hele generatie, waaronder de gasten van Snarky Puppy. Roy Hargrove stierf onverwacht in 2018; hij was pas 49. Een groot verlies." 

Descarga Boricua - Esta, si va

Descarga Boricua - Esta, si va © Descarga Boricua

Iets kiezen uit de rijke geschiedenis van Caraïben is hartverscheurend: socca, zouk, merengue, reggae, salsa … Sam: "Als het dan toch moet, dan kies ik voor ‘Descarga Boricua’, een ‘jamsessie’-album, waarop een hoop topartiesten samenkomen en songs interpreteren. Wie hiernaar luistert: stilzitten is geen optie. In salsa komen elementen uit Afrika, Zuid-Amerika (percussie), Europa (harmonie) en de VS (blazers arrangementen) mooi samen. Een van mijn favoriete tracks is ‘Entra Derecho’."

Buckshot LeFonque - Buckshot LeFonque

Buckshot LeFonque - Buckshot LeFonque © Buckshot Le Fonque

Project van saxofonist Branford Marsalis. Een mix van jazz, hiphop, rock en soul, ... het gaat alle kanten op. Sam: "Van beats met scratches over zeemzoete soul tot rockriffs en terug. Ook de remixes waren vaak heel tof. Zoals Marsalis het zelf zei: als muzikant ligt de focus op je instrument en alles wat daarmee te maken heeft anders dan bij iemand die vanuit de hiphop op zoek gaat naar een groove of vibe." 

Alberto Iglesias - Hable Con Ella

Alberto Iglesias - Hable Con Ella © Alberto Iglesias

Alberto Iglesias is waarschijnlijk het meest bekend als componist voor de films van Almodovar. Sam: "Ik kies voor de soundtrack van 'Hable con Ella'. De titeltrack alleen al bezorgt me iedere keer opnieuw kippenvel. Luister naar die eerste noten die als het ware worden doorgegeven. En wat-een-melodie! Het is een compositie van Iglesias en meestergitarist Vicente Amigo. De sfeer is ongelooflijk. De mix van The London Session Orchestra, de gitaar van Vicente Amigo en zanger El Pele is betoverend. Toparrangement ook, er wordt geen noot te veel of te weinig gespeeld."

Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magic

Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magic © RCHP

Sam: "Eigenlijk had ik graag 'Band of Gypsys' van Jimi Hendrix vermeld, maar ik vond geen goeie fragmenten. Niet getreurd: deze gasten lieten zich er stevig door beïnvloeden: De Peppers!"

"En dan kies ik voor hun doorbraakalbum, waarvan de productie in handen was van Rick Rubin. Vaak hebben albums een aantal ‘fillers’: songs die het album moeten opvullen, maar hier niet. Op 'Blood, Sugar, Sex, Magik' staan enkel goeie songs. Coole grooves en veel topriffs, zoals ‘Suck my Kiss’, of de baslijn van ‘Give it away’. Flea was trouwens eerst trompettist, voor hij bas begon te spelen. Hij speelt het nog steeds."

Prince - Sign o’ the times

Prince - Sign o’ the times © Prince

Bij Prince is kiezen ook echt verliezen, maar goed. Omdat het moet! Sam: "Ik herinner me dat de zender Arte vroeger regelmatig fragmenten uit de 'Sign o' the times'-tour uitzond. De vibe, de energie, de constante sensuele ondertoon … Heerlijk. De eerste single van Cargo Mas ('My Favorite Pants') hebben we trouwens opgenomen met zijn laatste bassist Ida Nielsen. RIP, grote meester!"

Snarky Puppy - Groundup

Snarky Puppy - Groundup

Sam: "Toen ik dit voor het eerst hoorde, voelde het als echt thuiskomen." "Het is muziek met veel verschillende invloeden, heerlijke grooves en blazersarrangementen. De live-energie spat ervan af. 'Binky' is een topcompositie. Hele fijne gasten ook. En weet je, soms komen dromen uit: twee van de blazers, Mike Maher en Andy Hunter, staan mee op de eerste plaat van Cargo Mas."

Freddie Hubbart - Ready for Freddie

Freddie Hubbart - Ready for Freddie © Freddie Hubbart

Geweldige bezetting, solo’s en ideeën, maar het klinkt allemaal zo logisch en vanzelfsprekend ... Sam: "Dit is de perfecte balans van het hoofd, het hart en het buikgevoel. Freddie Hubbart in topvorm, met ook een rauw randje: heerlijk! Swingt als een tiet, en klinkt ook heerlijk, opgenomen in de Van Gelder Studios voor Blue Note." 

Meshell Ndegeocello - Peace Beyond Passion

Meshell Ndegeocello - Peace Beyond Passion © Meshell Ndegeocello

Of hoe een plaat je vanaf de intro meeneemt in een trip en niet meer loslaat. Sam: "Deze plaat werd opgenomen met een horde topmuzikanten, zoals Wah Wah Watson op gitaar, Luis Conte op percussie en Joshua Redman op sax. Ze is nooit echt doorgebroken bij het grote publiek, maar zeer gerespecteerd onder de liefhebbers."

Arvo Pärt - Tabula Rasa

Arvo Pärt - Tabula Rasa © Arvo Pärt

Het album met de meesterlijke compositie 'Frates'. Sam: "Enerzijds een interpretatie van violist Gidon Kremer en pianist Keith Jarrett, anderzijds een arrangement voor de 12 cellisten van het Berlin Philharmonic Orchestra. De stilte tussen de noten is even belangrijk als de noten zelf. Het album werd uitgegeven bij het prestigieuse ECM-label."

Top
t