Current language: nl

Tien bands die je zeker moet leren kennen

Wie al eens zijn 'Discover Weekly'-playlist op Spotify bekijkt, krabt zich al snel eens in de haren. Wie zijn al die bands? Er staan bekende tussen en een resem onbekende. Maar welke bands zou je moeten kennen? Echt kennen? Nieuwe bands én bands met al een zekere pedigree? Te veel om op te noemen, maar we maakten alvast een selectie om je bibliotheek mee aan te vullen.

Tien bands die je zou moeten kennen

The Fall

The Fall © Wikimedia

Geen postpunk zonder The Fall. Bands als The Murder Capital, Shame, Fontaines DC en consorten zouden niet bestaan hebben zonder The Fall. Het vehikel waar Mark E. Smith de plak zwaaide. Zwaaide, ja. De man verliet ons in 2018 om eeuwig te gaan ranten en neuzelen in het muzikale walhalla. Hij liet ons wel een omvangrijk oeuvre na, waar vooral 50-somethings vandaag nog helemaal loos op gaan, en dat jong grut toont hoe vuile rock echt moet klinken: stevig, snedig en met een frontman die er niet voor terugdeinst iedereen uit te kafferen die in zijn blikveld loopt. Wijs: hij gooide ooit een fles drank (een volle), naar Mumford & Sons omdat ze niet wilden stoppen met soundchecken. 

Mildlife

Mildlife © Mildlife

Mildlife, kerels van Down Under. Spelen muziek waar je moeilijk een label op kan plakken. Progressieve rock, jazz fusion of psychedelische disco? Het is allemaal toepasselijk. Je mag hen gerust bestempelen als de liefdesbaby van Herbie Hancock en Tame Impala. Of de kosmische funkband voor een feestje aan de rand van het universum. Ze lieten voor het eerst van zich horen in 2015, speelden live overal zalen en clubs plat en improviseerden zich naar het hart van het publiek. Hun debuut 'Phase' bij Research Records deed heel wat stof opwaaien. Ze wonnen de Age Music Victoria Award for Best Electronic Artist en hun single 'The Magnificent Moon' werd gedropt door dj Harvey in Ibiza en leverde 3 sterren op in The Guardian. 

Splintered Halo

Splintered Halo © Splintered Halo

Metal uit Glasgow, Schotland, niet meteen een streek die je associeert met metal en zware gitaren. Maar Splintered Halo zet deze dwaling recht! In 2017 waren ze nog op zoek naar een nieuwe drummer en anno 2019 staan ze aan de rand van de doorbraak. Beschouwen zichzelf als een stel poppetjes die via de muziek praten. Of ze dat goed doen? Jazeker! Splintered Halo is here to stay! In 2015 schreef een recensent na een concert deze niet mis te verstane woorden: "To put it lightly, they blew us away that night, and since then they have remained one of our favourite metal groups in all of Scotland, if not the whole UK."

BEAK>

BEAK> © BEAK>

Onheilspellend. Duister. Pompende drums. Kraut en synths. Op plaat de max, live een belevenis! Ze brachten al drie platen uit, en de meest recente oogstte nogal wat bijval. Stonden een paar jaar geleden op het Sonic City Festival in Kortrijk en de mensen die erbij waren, durven het nog steeds niet na te vertellen. Geleid door Geof Barrow van Portishead, met op bas Billy Fuller en met elektronica-wizard Will Young. Bijzondere mix van kraut, wat Pixies, wat soundscapes, wat goed, goed, goed! 

Liars

Liars © Wikimedia

Stelletje leugenaars dat de waarheid verkondigt, met een frontman uit Down Under. Vooral live nogal een bom, deze gasten. Gaan kijken betekent dansen en genieten. Met drie zijn ze, en ze begonnen met experimentele noise. Angus Andrew (zang en gitaar) en de Amerikanen Aaron Hemphill (percussie, gitaar en synthesizer) en Julian Gross (drums). Tegenwoordig spelen ze muziek waar Underworld stopte. Stevig ritmisch en rechtdoor! Bam! 

Lydia Lunch

Lydia Lunch © Wikimedia

New Yorkse met nogal wat noten op haar zang, en dat bedoelen we letterlijk. Lunch gaat al mee sinds Coldplay nog in de pampers zat. Meer nog: ze is een genre op zich. Zangeres, actrice, auteur, speaker, ... Lunch eet van alle artistieke wallen en doet dat met meer panache dan jongens en meisjes die half zo oud zijn. Lees haar biografie er op na, en merk dat ze dikke maatjes was/is met Nick Cave, en dat ze aan de wieg stond van de no wave-movement. Ze staat bekend om haar confronterende presentaties met thema's als seks, geweld en anti-establishment. Ontsloeg ooit haar band aan de vooravond van een Europese tour en deed dan maar alles solo. Prachtig! 

Prefab Sprout

Prefab Sprout © Prefab Sprout

Wie? Ja, misschien zien ze eruit alsof ze net gaan bridgen zijn met hun oma, maar Prefab Sprout leverde in de jaren 1980 wél een van de coolste album ooit. Pop met parels. Frontman Paddy McAloon is niet enkel begiftigd met een ietwat ijle stem, hij weet ook steeds weer beklijvende teksten te schrijven. Check vooral hun tweede album, met daarop pareltjes als 'Faron' en 'Bonny', meesterlijk songsmidschap. "A minor classic, a shimmering jazz-pop masterpiece sparked by Paddy McAloon's witty and inventive songwriting." Luister vooral zelf! 

Priests

Priests © Wikimedia

Noem je band Priests en je krijgt geheid bonje met de kerk. Of niet? Post-punk uit Washington DC. Gevormd in 2012 en bestaand uit Katie Alice Greer, Daniele Daniele en G.L. Jaguar. Vrouw aan de vocals, met nogal wat vuur in de ogen. Brachten twee platen uit, waarvan 'The Seduction of Kansas' hun meest recente is. Ze zouden normaal op 9/11 in Kortrijk staan, maar ze moesten te biechte en stuurden hun kat. Awoe! 

Wallows

Wallows © Wikimedia

Tien jaar timmeren ze al aan de weg, maar Wallows is - net zoals talloze andere bands - niet meteen een grote bekende. Of daar in 2020 verandering in komt? Let's hope so! Op hun debuut was het zelfs wachten tot 2019, en dat is allemaal te danken aan de reeks '13 Reasons why'. De frontman van de band is een van de hoofdrolspelers. Het ene succes bracht dus het andere mee. Fijn zo! Aanstekelijke indierock, dat maken ze. Niets wereldschokkends, maar wel muziek waar je instant van gaat meeknikken. Lekker roadvoer ook. Beetje hype, veel goesting. Te ontdekken! 

Faye Webster

Faye Webster © Wikimedia

Superster van de toekomst. Faye Webster wordt nu al overladen met bakken 'thumbs ups'. Of ze de druk kan weerstaan en de verwachtingen kan inlossen? Even afwachten! Cool chick, dat is het minste wat je van haar kan zeggen. Muzikant en fotograaf, bekend in het hiphopcircuit van Atlanta. Zo'n meisje van wie je denkt: wat zou ze doen als ze niet hip en cool is? Hetzelfde wellicht. Leuke platen maken, wat laid-back, met zoete stem en lekkere grooves. Dreampop, r&b, americana en country. Haar derde plaat, 'Atlanta Millionaires Club', geeft wat zomerse vibes. Drankje erbij, ogen dicht en genieten. En hopen dat ze nog snel eens langskomt. 

Top
t