Current language: nl

De MIA's in tien opmerkelijke momenten

Met stip genoteerd in de agenda's van al wie van dicht of iets verder af met muziek te maken heeft: de MIA's. Dé jaarlijkse hoogmis van de Vlaamse muziekindustrie! Benieuwd wie er dit jaar met de awards gaat lopen, maar reken maar dat het een show wordt om van te smullen. Dat Zwangere Guy in de prijzen zal vallen, staat nu al vast. En Niels Destadsbader. Verder? Misschien nog eens Bazart? Of, wie weet, misschien krijgt Bart Peeters gewoon ook een Lifetime Achievement Award. Hoe het ook zij, wij gingen op zoek naar tien opmerkelijke momenten uit de geschiedenis van de MIA's. Live volgen? Dat kan op 6 februari 2020!

Taxi Sven

Taxi Sven © EPA

Hoe hou je de MIA's interessant? Je breit er wat extra features aan, zoals een taxidienst. Chauffeur met een knipoog: Sven De Leijer. 'Ga mensen thuis oppikken en praat er wat mee over de op stapel staande show.' Dit kreeg hij mee als opdracht. En zo geschiedde: Sven De Leijer pick-up service - Taxi Sven - stond paraat. Dat gaf bijwijlen fijne televisie, over nervositeit, verwachtingen en een volle frigobox. Koetjes, kalfjes, EDM, wat steken uitdelen naar Tom Lenaerts - die presenteerde - en hengelen naar een ticket voor de afterparty. Feestje in de auto! 
Raymond, een leven lang muziek!

Raymond, een leven lang muziek! © EPA

Elk jaar krijgt een artiest een Lifetime Achievement Award. In 2018 viel de eer te beurt aan Raymond. Helemaal terecht! Ja, een man die klassiekers als 'Twee Meisjes', 'Je veux l'amour', 'Brussels by Night' ... en zoveel andere hits op zijn conto staan heeft, verdient het om in de bloemetjes gezet te worden. En niet enkel daarom, want Raymond van het Groenewoud blijft relevant - zijn zoon Leander trouwens ook. In een interview met Focus-WTV vertelde hij dit: "Lifetime Achievement Award... Ik moet bekennen, dat maakt me mijmerig. Dan schiet de teletijdmachine van professor Barabas me terug naar 1972, toen ik onder de financiële hoede van mijn vader 'Maria, Maria, ik hou van jou' opnam. En verder... Het is gelukt, ik kon dus overleven met datgene wat me zo bezighield en bezighoudt: liedjes schrijven en uitvoeren."

Bazart alomtegenwoordig in 2016

Bazart alomtegenwoordig in 2016 © EPA

Mathieu en zijn trawanten waren alomtegenwoordig in 2016. De stevige storm rond Bazart is wat gaan liggen - stilte voor wat volgt - maar in 2016 zaten de boys helemaal in het oog ervan. Dat had alles te maken met snel naar de hel te willen en niet zo traag naar de hemel. Met die zin reserveerde Bazart zich een plek in de vaderlandse muziekgeschiedenis. 'Goud' bracht meer dan goud, want in 2016 gingen ze aan de haal met 5 MIA's (‘Doorbraak’ + ‘Groep’ + ‘Hit van het jaar’ + ‘Nederlandstalig’ + ‘Pop’). Nog nieuws? Ja. Pukkelpop 2018 kreeg de première van ‘2’, een meer dan waardige opvolger met gastrollen voor Baloji en Eefje De Visser. "Bazart? Grand Bazart, ja!", volgens Humo.

Toots Thielemans

Toots Thielemans © EPA

Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans. Een naam met gewicht. Ook alweer drie jaar voor eeuwig en altijd mondmuziekje aan het spelen tussen alle andere gevallen groten. Toots kreeg een Lifetime Achievement Award, postuum weliswaar. Postuum, dat is toch een beetje dubbel: aan de ene kant is het een grote erkenning voor een oeuvre, aan de andere kant komt postuum altijd te laat. Hoe het ook zij, de nabestaanden van Toots Thielemans waren wel blij met de erkenning die de eeuwige Brusselse ket kreeg. “Toots Thielemans is de beste artiest die ons land heeft voortgebracht. Hij is een man van vele verwezenlijkingen, maar zijn grootste verdienste is dat hij van de mondharmonica een hedendaags jazzinstrument heeft gemaakt”, klonk het bij Eén.

Hier bij Letterman, in 1982! 

Niels Destadsbader 5 keer in de prijzen

Niels Destadsbader 5 keer in de prijzen © EPA

Of Destadsbader, Niels, het dit jaar ook zal doen? Geen idee, maar vorig jaar ging hij maar liefst met 5 awards naar huis. Er zijn er maar weinigen die het hem voordeden (of nadoen). In de categorie pop was hij de absolute award-getter: ‘Album’, ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo man’ en ‘Vlaams populair’. Wat hij daar zelf allemaal van vond? “De cafébaas van mijn stamkroeg in Deerlijk had beloofd een vat te geven als ik vier MIA’s won, dus bij deze: ‘Een vat, een vat, een vat’”, zong Destadsbader.
De ochtend na die MIA's zong hij wellicht iets minder. 

Stromae

Stromae © EPA

Waar Stromae zich tegenwoordig mee onledig houdt? Dat staat een beetje veraf van de muziek die hij maakte, los van de samenwerking met Coldplay. Maar hij wist in de loop van zijn carrière maar liefst 17 MIA's te verzamelen. Stromae, eeuwig en altijd in ons hart. Injecteerde de Belgische pop met een aanstekelijke mix van hiphop, urban, roots, reggae, dance en whatnot en vond zo quasi een eigen genre uit. Het bracht hem overal ter wereld en hij kreeg lovende kritieken van zowat alle groten der aarde. "Ik bewonder Stromae enorm." Dat zei Madonna. 

In 2010 was er 'Alors on danse', in 2014 dit. 

Black Box Revelation: jonkies worden rockers

Black Box Revelation: jonkies worden rockers © EPA

2009. Elf jaar geleden: Jan Paternoster en Dries Van Dijck brengen 'High on a Wire' uit, de eerste song uit het tweede album. De MIA's horen alles. Kort door de bocht, even hun palmares: 

2015
Alternative (nominatie)
Groep (nominatie)
2011
Alternative (nominatie)
2010
Alternative
Live act
2009
Live act
2008
Doorbraak

Hun allereerste MIA (‘Doorbraak’) staat dit jaar exact 10 jaar op de schouw. Een jaar later kwam daar de prijs bij voor beste live act. Straffe gasten! 

Laura Tesoro: "Moet ik iets zeggen?"

Laura Tesoro: "Moet ik iets zeggen?" © EPA

Ja! Als je genomineerd bent, en je wint niets, dan blijf je gewoon zitten. Als je echter in de prijzen valt, is het de bedoeling dat je een woordje 'placeert'. Niet vergeten, lads & lassies! Tesoro - rising star - is genomineerd voor de award voor de categorie 'Solo Vrouw'. Of ze die verzilvert? Misschien. Maar ze is deze editie wellicht beter voorbereid dan twee jaar geleden, toen ze gewoonweg vergat om een speech te schrijven. De zangeres schoot last-minute nog in actie. Amper drie  jaar geleden was ze nog ‘dat meisje van het Eurovisie Songfestival’. Dat meisje werd toen trouwens 10de met het aanstekelijke ‘What’s the Pressure’.

Dieter en 'ze moat'

Dieter en 'ze moat' © EPA

De kapoenen van 'Down the road', zo zei Peter Van de Veire het, toen hij Maarten aankondigde... ... die samen met Dieter Coppens de award voor dance mocht uitreiken. 't Werd hilarisch, en goed, behalve dan dat Maarten er niet mee kon lachen dat Regi de award niet won. Wie wel won? Lost Frequencies! In 2020 kan hij een vijfde award aan zijn al indrukwekkende verzameling toevoegen. Broer en zus Elvis

Broer en zus Elvis © Belga

Vorig jaar ging Angèle naar huis met drie MIA's. Terecht: ‘Doorbraak’, ‘Artwork’ en ‘Solo vrouw’. De Brusselse had zeven nominaties op haar naam. Dit jaar? Het kan beter worden, want Angèle is genomineerd voor maar liefst 5 beeldjes. Daarmee staat ze net achter Zwangere Guy (7), Brihang en Balthazar (6). Niettemin, wat ze te berde bracht met broerlief Romeo mocht er ook wel zijn. 

Top
t