Current language: nl

Tien opmerkelijke kerstsongs!

'I'm dreaming of a white Christmas.' Iedereen kent de klassieker der klassiekers. Kerst, dat zeemzoet feest vol cadeautjes en kerstbollen... Er zijn talloze kerstsongs geschreven. En elke zichzelf respecterende band brengt op het einde van het jaar wel een song uit waar je de jingle bells doorheen hoort klinken. Maar sommige bands really do take the mickey. Sarcasme, cynisme, dikke knipoog... ook zulke kerstsongs bestaan!

Sufjan Stevens - That was the worst Christmas ever

Sufjan Stevens - That was the worst Christmas ever

Wij hebben het wel voor Sufjan. Schrijft prachtige songs en bepaalt zo nu en dan de soundtrack van onze dag. Of dat tijdens kerst ook zo is? Zou kunnen, want hij schreef al een paar albums vol kerstliedjes. Neen, niet zoals Mariah Carey die met 'All I want for Christmas' een van de best verkopende singles ooit uitbracht, maar wel met dit redelijk donkere, duistere, dromerige en fluisterzachte 'That was the worst Christmas ever'. Laten we hopen dat het bij jou niet zo wordt en dat je dit jaar wel een trui vindt waar je je in kunt wurmen. Voor de gelegenheid, de hele kerstmiscataloog van de heer Stevens! En de bewuste songs: 

Jona Lewie - Stop the Cavalry

Jona Lewie - Stop the Cavalry © Wikimedia

Hoe een protestlied tegen de oorlog het toch tot kerstsong kan schoppen? Jona Lewie weet er alles van! Het zal je maar gebeuren: je schrijft een nummer als aanklacht tegen de oorlog, voegt er een paar koperblazers aan toe en de mensen verwarren het met een kerstsong. De song bevat maar één tekstregel waar kerst in vermeld wordt: 'Wish I was home for Christmas.' Voor de rest: geen ballen of niets. Wel een referentie naar Winston Churchill, maar die lijkt ook niet meteen op de kerstman. 

John Denver - 'Please, daddy, don't get drunk this Christmas'

John Denver - 'Please, daddy, don't get drunk this Christmas' © Wikimedia

Neen, Denver is er niet meer om van zijn succes te genieten, helaas. Left on a jetplane. Je mag daar niet mee lachen, dat is waar. Niettemin, ook John  schreef nogal wat kerstliedjes. Het ene was al zeemzoeter dan het andere, iets wat je kunt beluisteren op zijn 'The Classic Christmas Album', waar deze song toch de kroon spant. Mierzoet, net als het digestiefje dat je oma je na een al te copieuze maaltijd voorschotelt, om je maag rust te bieden, voor je het ijzige kerstlam in stukken snijdt. Erover? Neen. John Denver brengt soelaas, met mededogen! 

The Pogues & Kristy Maccol - 'Fairytale of New York'

The Pogues & Kristy Maccol - 'Fairytale of New York'

Een absolute classic, deze song. Fijn duet ook. Eentje om te koesteren, en een waarvoor je Shane McGowan al zijn zonden vergeeft. It was Christmas Eve, babe
In the drunk tank
An old man said to me
"Won't see another one"
And then he sang a song '
The Rare Old Mountain Dew'
I turned my face away
And dreamed about you

Een part whiskey. Een part rum. Een part rozijnen. Een part glühwein. En een emmer. En dan dansen tot de zon weer begint te schijnen, dansen op deze fijne, folkgeïnspireerde song. Doet ons een beetje denken aan Game of Thrones. Sfeer: 9. 

The Fall - '(We Wish You) A Protein Christmas'

The Fall - '(We Wish You) A Protein Christmas' © EPA

Geen idee of Mark E. Smith fan was van Kerstmis. Je zou het hem alleszins niet nageven. Volgens sommigen de beste kerstsong ooit geschreven. In een bepaalde categorie dan toch. Donker, drammerig, en typisch The Fall. En horen we daar op 1'50" niet een stukje TOOL? Nou moe! 
Het nummer bestond al als 'Protein protection', dit is een herwerking.

Weezer - 'The Christmas Song'

Weezer - 'The Christmas Song' © Wikimedia

Rivers Cuomo en zijn trawanten schreven er ook een. 'The Chistmas Song'. Cuomo gebruikt zelfs een fake Engels accent. Durven! Niet meteen een lied om vrolijk van te worden. Het stelt de overcommercialisering van de eindejaarsperiode aan de kaak, een beetje anti-Black Friday avant la lettre. "Carolers are singing/ Registers ka-chinging/ And the presents are in place but I'd rather eat some mace cuz the eggnog always makes me sick". Tja! Geen advocaat voor jou dan, Rivers! En ook de kerstman moet eraan geloven. Zo! 

Eric Idle - 'Fuck Christmas'

Eric Idle - 'Fuck Christmas' © EPA

Hahaha, een van de originele Monthy Python-leden haalt Kerstmis helemaal door het slijk, zij het wel met een grote knipoog. Want, let's face it, iedereen houdt op de een of andere manier wel van kerst. Veel woorden kunnen we daar niet aan hangen, want de tekst spreekt voor zich. Niet meteen een radiovriendelijk nummer, dit. Moet dat? In het geheel niet. Idle doet waar hij goed in is, prikkende humor koppelen aan een universeel thema (ja, ook in outer space vieren ze kerst; vraag maar aan de Klingons). 

Tom Waits - 'Christmas Card from a hooker in Minneapolis'

Tom Waits - 'Christmas Card from a hooker in Minneapolis' © EPA

Waits. Groezelige stem, hoedje op, donker. Hij bedacht zijn eigen genre, deze vagebond-poëet-dichter. Waits en kerst, het zal nooit wat worden. Afijn, dat leiden we toch af uit deze song, want wij associëren kerst niet meteen met hoertjes, dope en whisky (dat laatste wel, dat moeten we toegeven). Hoe het ook zij: Waits zet de toon meteen, schetst een tafereeltje en laat de luisteraar wat verweesd achter. Ook live, want hij durft dit al eens te koppelen aan de Engelse variant van 'Heilige Nacht'. 
Nat King Cole - 'The little boy that Santa Claus forgot'

Nat King Cole - 'The little boy that Santa Claus forgot'

Stel je voor dat de Kerstman je vergeet als kind. Of Sinterklaas. Zo'n trauma kom je nooit meer te boven. Of toch? Wie zal het zeggen. Feit is: Nat King Cole weet erover mee te spreken. Is dit autobiografisch? Misschien, maar 't is wel een dolk door het hart. In tegenstelling tot de warme stem van Cole gaat dit nummer over een jongen die niets krijgt en vruchteloos zit te wachten. A Christmas Carol, iemand? De Kerstman? Een ploert soms! 

Marvin Gaye - 'I want to come home for Christmas'

Marvin Gaye - 'I want to come home for Christmas'

Neen, hij zal nooit meer thuiskomen voor kerst. Tranen. Maar hij liet ons wel deze song na. Het geweten van Motown, werd hij ooit genoemd. Hij schreef deze song vanuit het oogpunt van een Vietnamsoldaat. Amatorski en Bony King deden het jaren later ook: een brief van een soldaat naar het thuisfront. En wat hij ervoor over heeft om naar huis te komen. 

“I can’t promise my eyes this sight/unless they stop the fight/’cause I’m a prisoner of war/lying here in my cell/Hoping my family is well.”

Top
t