Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (november 2019)

Sterren komen, sterren gaan… In november namen we afscheid van deze muzikale helden.
Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (november 2019) © Facebook / Marie Laforêt

De tachtigjarige Franse zangeres en actrice Marie Laforêt overleed op 2 november in het Zwitserse Genolier. Bij haar fans was ze vooral bekend als ‘La fille aux yeux d’or’. In haar thuisland scoorde ze hits als ‘Viens, viens’ en ‘Vendanges de l’Amour’. Met ‘Il a neigé sur Yesterday’ uit 1977 had ze een klein succes over de landsgrenzen heen. Laforêt verkocht maar liefst 35 miljoen platen.  

Leo Iorga

Leo Iorga © Facebook / Leo Iorga

De frontman van de populaire Roemeense band Compact is na een lange strijd tegen kanker op 2 november overleden. Leo Iorga werd 54 jaar oud. Zijn muziekcarrière begon op de middelbare school, waar hij lid werd van de schoolband. Later werd hij leadzanger van de lokale band Cargo, om dan de band Compact te vervoegen. Tussen 1988 en 1996 scoorde de band zijn grootste hits, met Iorga aan het stuur. ‘Singur în noapte’ (Alone in the night), ‘Ma voi întoarce’ (I will return) en ‘Sa te gândesti la mine’ (Think about me) zijn er maar een paar van.  

Timi Hansen

Timi Hansen © Facebook / Timi Hansen

4 november is een gitzwarte dag voor de metalwereld: Timi Hansen, de bassist van Mercyful Fate en King Diamond, overleed na een dappere maar ongelijke strijd tegen kanker. Hansen speelde vier jaar lang bij Mercyful Fate en is te horen op de albums ‘Melissa’ en ‘Don’t Break the Oath’.  In 1985 verliet de iconische zanger de band. Hansen volgde hem en werd bassist in de nieuwe band King Diamond. Enkele maanden geleden kondigde Mercyful Fate aan dat ze opnieuw gingen touren, zonder Hansen, die toen al streed tegen kanker. In oktober mocht hij nog zijn 61ste verjaardag vieren.  

Ivan Maksimovic

Ivan Maksimovic © Wikipedia

Dat de Servische Maksimovic een man van veel talenten was, is geen geheim. Hij was niet alleen gitarist, maar ook componist, songwriter en acteur. Hij speelde in de Joegoslavische heavymetalband Metro, in de popfolkband Ljute Papricice en in The No Smoking Orchestra. Gedurende zijn carrière nam hij meer dan 1.500 platen en cd’s op. Jammer genoeg overleed hij op 7 november, op 57-jarige leeftijd.  

Jackie Moore

Jackie Moore © Wikipedia

Jackie Moore, de getalenteerde zangeres die in 1970 de stratosfeer van de R&B binnendrong met de hit ‘Precious, Precious’, overleed jammer genoeg op 8 november. Als klein meisje was ze grote fan van Aretha Franklin en Gladys Knight, en dat inspireerde haar om haar grote droom als zangeres na te jagen. In 1970 had ze, na hard werken, haar eerste hit te pakken en ook met ‘Sometimes It’s Got To Rain’ wist ze te scoren. Helaas bleef het succes niet duren. Eind jaren ’80 ging ze ‘met pensioen’, om te zorgen voor haar familie. Moore werd 73.  

Fred Bongusto

Fred Bongusto © Wikipedia

Fred Bongusto, een van de meest gekoesterde singer-songwriters en soundtrackcomponisten van Italië, overleed op 8 november in het ziekenhuis. In 1960 maakte hij zijn debuut met het nummer ‘Bella Bellissima’, zijn eerste hit. Er zouden er nog heel wat volgen. ‘Malaga’, ‘Una rotonda sul mare’ en ‘Spaghetti a Detroit’, om er maar een paar te noemen. Daarnaast schreef hij ook soundtracks voor onder andere ‘Il Tigre’ en ‘Un Detective’ en ‘Il Divorzio’. Bongusto werd 84 jaar.  

Bad Azz

Bad Azz © Facebook / Bad Azz

Bad Azz, de beste vriend van Snoop Dogg, overleed op 11 november in de gevangenis. De rapper zat vast voor een aanklacht van huiselijk geweld. Hij werd 43. Bad Azz was heel close met Snoop Dogg. Samen namen ze enkele nummers op, waaronder ‘Wrong Idea’ en ‘Where You From’.  

José Mário Branco

José Mário Branco © Wikipedia

Een van de meest bekende en misschien wel meest omstreden Portugese zangers ooit, José Mário Branco, overleed op 19 november. Hij werd 77. Branco was in zijn jonge jaren lid van de ondergrondse communistische partij. Als zanger zong hij kritische nummers over de dictatuur in Portugal. Hij werd vervolgd door de geheime dienst en vluchtte in 1963 naar Frankrijk. Elf jaar later keerde hij terug en richtte hij de GAC (Grupo de Acção Cultural) op, die hij een stem gaf met zijn muziek.  

John Mann

John Mann © Facebook / John Mann

Op 20 november overleed de 57-jarige John Mann, bekend als leadzanger van de Canadese alternatieve rockband ‘Spirit of the West’. In de jaren ’90 kende de band zijn grootste succes, met hits als ‘Political’ en ‘And if Venice is Sinking’. In het begin van de eeuw bracht Mann drie soloalbums uit en was hij te zien als acteur in verschillende films, waaronder ‘Underworld: Evolution’ en ‘The Chronicles of Riddick’.  

Top
t