Current language: nl

Deze tien roadies werden bekende rocksterren!

Je ziet ze voor een concert nog vlug gitaren stemmen, cimbalen recht hangen of met kabels zeulen: roadies. Voor een band zijn roadies van groot belang, omdat ze zorgen voor de perfecte voorbereiding van een show, en ook tijdens een concert springen ze bij. Gitaarbreuk? Daar is de roadie! Wist je dat talloze bekende muzikanten ooit startten als roadie of een bijjob hadden als roadie bij een andere band? Wij selecteerden er tien.

Ruben Block - roadie bij De Mens

Ruben Block - roadie bij De Mens

"De beste roadie aller tijden!" Het zijn de woorden van Frank Vander Linden. Hij heeft het over Ruben Block, lange tijd roadie van De Mens. Triggerfinger, een van Belgiës best rockbands ever, bestaat sinds 1998. In de beginjaren - toen de band nog geen succes kende - was Ruben Block ook roadie van De Mens en Hooverphonic. Kon niet anders, want van muziek alleen viel niet te leven. Vander Linden nog, in een interview over 20 jaar De Mens (De Morgen): "Zanger Ruben Block was vroeger lang onze roadie, maar we zagen toen al dat hij over een enorm talent beschikte. Hij was de beste roadie aller tijden, nu is hij de beste rock-'n-rollgitarist aller tijden!" Hier zie je hem zelf over zijn gear: 

Lemmy - roadie bij Jimi Hendrix

Lemmy - roadie bij Jimi Hendrix © EPA

Ja ja, voor Lemmy zijn eigen rockdemonen kon ontbinden bij Motörhead, was hij lange tijd roadie bij Jimi Hendrix. Must have been something! Wat hij voor Hendrix moest doen? Gitaren voorbereiden en opruimen achteraf, want Hendrix was nogal destructief aangelegd. Lemmy daarover in Rolling Stone: "Ik was er altijd bij als ze iemand extra nodig hadden. Ik heb Jimi talloze keren zien optreden. Magic! Ook backstage. Hij had een oude Epiphone 12-string die hij gebruikte als 6-string. Backstage ging hij altijd op een stoel staan. Waarom? Geen idee. En na het optreden moest ik zijn fuzzboxes steeds weer herstellen; hij schopte die gewoon over het podium. Fucking murder!"

Noel Gallagher - roadie bij Inspiral Carpets

Noel Gallagher - roadie bij Inspiral Carpets © EPA

Ook Noel G was ooit roadie! Had je niet gedacht, huh! Bij de Britse lads van Inspiral Carpets. Gallagher was roadie geworden nadat hij auditie gedaan had als zanger, maar niet aanvaard werd. Nou moe! Hij zei ooit: "I was the best dressed roadie ever!" Haha. Ja, niet dat het iets uitmaakt, maar volgens Gallagher had hij heel zijn leven lang roadie kunnen blijven zijn. Mocht Oasis niet zo'n succes gehad hebben, hij zeulde nog steeds met versterkers. "I used to wear white jeans and never got them dirty. I was too quick for the dirt.”

Henry Rollins - roadie bij The Teen Idles

Henry Rollins - roadie bij The Teen Idles © Wikimedia

Rollins! Vandaag vooral bezig als inspirational talker, maar in zijn absolute hoogdagen een vat vol energie! Op en naast het podium. The Teen Idles behoorden tot de eerste lichting straight edge bands, een stroming met een duidelijke filosofie: geen alcohol, geen nicotine, geen drugs en geen losse seks. Lap. The Teen Idles gingen over in Minor Threat en Henry Rollins werd frontman van Black Flag en later The Rollins Band. 

Krist Novoselic - roadie bij The Melvins

Krist Novoselic - roadie bij The Melvins

Voor Novoselic bassist werd van een van de meest invloedrijke bands aller tijden, kluste hij bij als roadie bij het weergaloze The Melvins. The Melvins waren een grote bron van inspiratie voor Nirvana, da's zeker. Novoselic was hun chauffeur. De band begon aanvankelijk als hardcore punkband, maar na verloop van tijd werden hun songs trager en logger. Vandaag zijn The Melvins nog steeds very hot. Drummer Dale Grover maakte ooit deel uit van Nirvana, als drummer, voor Grohl het overnam. 

2Pac - roadie bij Digital Underground

2Pac - roadie bij Digital Underground © Wikimedia

Veel te vroeg van ons heengegaan, zo gaat de cliché-uitdrukking, maar er is wel iets van waar natuurlijk. Tupac Shakur, beter bekend als 2Pac, mocht - neen, moest - eigenlijk nog wat langer blijven. Voor Shakur zelf hoge ogen gooide als hiphopper/rapper, was hij roadie en achtergrondzanger en -danser bij Digital Underground, een band die bekend werd dankzij hun liefde voor het samplen van funkplaten uit de jaren 1970. 2Pac zat zelfs even in de film 'Nothing But Trouble', in een regie van Dan Aykroyd, voor hij zelf een superster werd. 
 

Frank Bello - roadie bij Anthrax

Frank Bello - roadie bij Anthrax © EPA

Het kan soms vreemd lopen: de ene dag ben je roadie, de andere dag bassist. Het overkwam Frank Bello. Bello was gitaartechnicus en roadie voor Anthrax. Fijne job, vond hij. En hij speelde bas. Toen Neil Turbin - de leadzanger - de eerste bassist ontsloeg, kwam Bello aan boord. Cool. Has been with the band since 1984. 

Jello Biafra - roadie bij The Ravers

Jello Biafra - roadie bij The Ravers © EPA

Staat in de gemeente bekend als Eric Reed Boucher. En werd later Jello Biafra, frontman van de legendarische Dead Kennedys.  Al in 1977 begon Biafra zijn muzikale carrière als roadie bij de The Ravers, de eerste punkband ooit in Colorado. Op het moment dat de band naar New York ging, besloot Biafra de andere richting uit te gaan - het westen! - waar hij Dead Kennedys oprichtte, samen met East Bay Ray. He's still at it! 

Gene Hoglan - roadie bij Slayer

Gene Hoglan - roadie bij Slayer © Wikimedia

"Zal ik anders wat drummen?" Het moet ongeveer zo gestart zijn voor Gene, voor hij echt aan de slag ging als drummer bij een aantal metalbands. Hoglan was aanvankelijk lichttechnieker bij Slayer en speelde zo nu en dan eens drums tijdens de soundcheck. Hij speelde wat tracks in voor Slayer en ging later aan de slag bij Testament, Dark Angel en Fear Factory. Zijn bijnaam? The Atomic Clock. 

Richey Edwards - roadie bij Manic Street Preachers

Richey Edwards - roadie bij Manic Street Preachers © Wikimedia

Waar zit Richey? Verdween van de aardbol in 1995 en is nooit meer teruggezien. Is hij echt dood? Of leeft hij ergens ondergedoken in Goa, India? Een van de meest mysterieuze verdwijningen ooit. De andere MSP-leden storten tot vandaag nog steeds 25% van de royalty's door aan Richey, want misschien duikt hij wel nog ergens op. Hoe het ook zij: voor hij bij de band begon, was hij hun roadie. Begenadigd gitarist ook, met nogal wat duisterheid in zijn hoofd. 

Top
t