Current language: nl

Bart Peeters 60: gelukkige verjaardag, Bart!

Wablief? We vielen even van onze stoel toen we hoorden dat Bart Peeters 60 werd. Eind november is het zover: op 30 november wordt ten huize Peeters een grote taart aangevoerd, met daarop 60 kaarsen. Of heer Peeters die in één keer kan uitblazen? Geen idee. Of hij zich zo oud voelt als het cijfer doet vermoeden? Daar kunnen we wel op antwoorden: neen. Eeuwig jong, in hart en nieren.
Bart Peeters 60: gelukkige verjaardag, Bart! © photonews

De carrière van Bart Peeters trachten samen te vatten, lijkt onbegonnen werk. Peeters is er altijd al geweest, als kleine ket op tv of als rasperformer, presentator, acteur, radiomaker ... Je kan geen discipline bedenken of Bart Peeters heeft ze geprobeerd. Taarten bakken? Daar kunnen we onze hand niet voor in het vuur steken, maar we vermoeden dat hij wel genoeg creativiteit in de vingers zitten heeft om ook daar een geslaagde onderneming van te maken.

Lang geleden - Bart was nog Bartje - leek het er bijna op dat zijn loopbaan een heel andere richting zou uitgaan. Ten huize Peeters - een warm hippienest - was het vooral Barts broer Stijn die zijn creatieve genen de vrije loop gaf. Maar Stijn werd architect (en is nu manager van zijn broer) en Bart koos voor waar het bloed niet kruipen kan: de muziek. Het legde hem alvast geen windeieren. Hij kwam al snel de neus aan het venster steken, maar het was pas eind jaren 1980, begin jaren 1990 dat Bart Peeters alomtegenwoordig werd.

Met zijn Radio's (Bart Peeters & The Radio's) schuimde hij jarenlang de Vlaamse en Nederlandse festivals af en zette hij clubs, keten en festivals in vuur en vlam. Een beetje zoals Doe Maar en Clouseau het hem voor (of na?) deden. Songs als 'I'm into folk', 'Swimming in the pool' en 'She goes nanana' zitten verankerd in ons muzikale erfgoed, en dat is nog maar een schijntje van wat Peeters allemaal gedaan heeft.

Bijzondere artiest, want ...

Bijzondere artiest, want ... © photonews

Multi-talent 

Al van jongs af aan bleek Bart Peeters te beschikken over een gen dat hem helemaal 'showbizz-klaar' maakte. In 1972, hij was amper 13, mocht hij al opdraven in de jeugdreeks 'Bart Banninks', als hoofdpersonage, een jongetje dat helderziend wordt nadat hij samen met zijn zus en tante een auto-ongeluk heeft. Voor Peeters was het niet eens zijn eerste tv-optreden. Hij had voordien als kleuter al op de schoot gezeten van Tante Terry. Hij leek wel in de wieg gelegd voor de televisie, en via Nonkel Bob (check him out) kwam the young Bart terecht op tv. De tv-studio's werden zijn natuurlijke habitat. 

Van presenteren naar ... 

Villa Tempo, Elektron en Pop-Elektron. Medio jaren 1980. De 'Ok Boomers'-waren nog jong en helemaal onvolwassen en naïef. Pop en rock op tv? Daar was nauwelijks sprake van. MTV was net een jaar in de ether en Vlaanderen wou niet achter blijven. Wie ze zagen als perfecte host? Bart Peeters. Toen al multi-inzetbaar - en heel aaibaar. Hij zou de jeugd wel wat muziekkennis bijbrengen. Amper 23 was hij toen hij de sensatie van dat moment, U2, mocht interviewen. Let vooral op de statigheid waarmee hij de aankondiging maakt en de highbrow tafelgasten in het duister die het geheel een zekere culturele credibiliteit geven. Is dat Paul Jambers? ... optreden! 

Ja, maar dat kwam later! Eerst was er nog 'Het Leugenpaleis', een hilarisch-absurde radioshow op Studio Brussel, waar mensen echt voor thuisbleven. Zondagmiddag en daar gingen Hugo Matthysen en Bart Peeters helemaal loos. Prachtige anarchistische radio, waar de oudere jongeren van vandaag nog met weemoed aan terugdenken. Eind jaren 1990, het leven was eenvoudiger. De absurditeit lekker fris. En de schone wipplank van Clement Peerens! Drie keer Bart Peeters, drie keer feest! 

Geef de man een podium en hij palmt het in. Is het niet solo (tegenwoordig), dan wel met band. Grote successen met The Radio's. Live was dat een bom! Helemaal volgens de vestimentaire code van die dagen, maar wel knallen tot het ochtendgloren! Dat Peeters zich nooit voor een gat heeft laten vangen, blijkt uit zijn grote liefde voor muziek. De blik open, het gevoel gericht op de horizon; hij weet zich altijd te omringen met muzikanten die kleur geven aan zijn songs. Luister naar een van zijn meer recente songs 'Brood voor morgenvroeg', ogenschijnlijk eenvoudig, maar mooi gearrangeerd, met een zweem exotische folk. Altijd een gentleman die zijn interviewers op het gemak weet te stellen. 

Top
t