Current language: nl

Belgen in het buitenland: op tour als sessiemuzikant, geluidsmixer ...

Belgen zijn hot. Daar we hebben het gezegd. In talloze disciplines blinken we uit, ook in muziek. En niet enkel als muzikanten. Een band bestaat bij gratie van de muzikanten én van de entourage. Lichttechniekers, geluidsmixers, roadies, ... Ja, er bestaan bekende Belgische muzikanten - sommigen reizen de wereld rond, maar er is ook de minder bekende crewleden, die onontbeerlijk zijn voor het oliën van de muziekmachine. Wij selecteerden er tien!

Ace Zec

Ace Zec © Ace zec

Een naam die klinkt als een klok, Ace Zec. Was al een veel gevraagd drummer (cf. Helsinki, Customs) en producer, en nu mag hij op zijn cv ook sound engineer bij Muse zetten. Intussen zit de tour met Muse er alweer op. Maar what a ride! Zec zegt het zelf via zijn FB-pagina: "Last show of this tour with Muse. It has been one hell of a ride. Thanks to the entire crew, met some amazing people, made friends for life. I will sincerely miss you all." En nu? Het zwarte gat? Geenszins, want de man is alweer druk doende met andere projecten. Zoals drummer bij deze olijke band: Haester! 

Steven Lemahieu - lichtman bij Foo Fighters, Ed Sheeran ...

Steven Lemahieu - lichtman bij Foo Fighters, Ed Sheeran ... © Steven Lemahieu

Er toevallig ingerold. Mogen wij dan alstublieft ook ergens toevallig inrollen? Iets dat ons bijvoorbeeld mee de hort op stuurt met bands als Foo Fighters? Hoe het ook zij, het toeval speelt soms een fijne rol in iemands leven. Voor Lemahieu heeft het zijn leven alvast een coole richting uitgeduwd. Op tour met Ed Sheeran, Beyoncé, Foo Fighters ... wie zou dat niet willen? "Beyoncé zegt altijd vriendelijk goeiedag, als ik met haar crew op tour ben, en met de mannen van Foo Fighters of Ed Sheeren drinken we soms pinten achteraf. Mijn laatste tour was met de kpop-sensatie GOT7, door Europa. Helemaal anders, maar ook erg plezant!" En - haha - Dave Grohl noemt hem Waffles. Wafel. Belg. Snappu? 

Benjamin Vuylsteke - roadie bij Milow, Hooverphonic ...

Benjamin Vuylsteke - roadie bij Milow, Hooverphonic ... © Benjamin Vuylsteke

Een naam die niet meteen een belletje doet rinkelen bij het grote publiek, maar wel over de lippen gaat in de wereld van de rock-'n-roll? Benjamin Vuylsteke. Zowat de bekendste Belgische roadie. "Ik werk al sinds 2006 hoofdzakelijk met Milow.  Ik heb ook vijf jaar samengewerkt met Het Zesde Metaal en ga sinds een jaar mee op stap met Hooverphonic, maar Milow krijgt voorrang. Fantastische sfeer daar. Het meest memorabele moment maakte ik mee met Milow, op het eind van de laatste tour. Toen Jonathan me voorstelde op het podium en Tom mij zijn gitaar overhandigde en ik 'A horse with no name' begon te spelen, viel de band in en begon het publiek enthousiast mee te zingen." 

Christian Olde Wolbers - gitaar bij onder andere Fear Factory, Powerflo ...

Christian Olde Wolbers - gitaar bij onder andere Fear Factory, Powerflo ... © Christian Olde Wolbers

Ooit nog keeper bij Germinal Beerschot. Maar dat is lang, lang, lang geleden. En vandaag power-gitarist! Fear Factory. Daar speelde Olde Wolbers een tijdje bij (vanaf 1993). Later vervoegde hij de metalband Arkaea. Dat Wolbers talent heeft, viel ook Ozzy Osbourne op, maar die wilde hem inlijven als bassist. Wolbers zei 'neen, dank u meneer', want hij wou zich helemaal concentreren op Fear Factory. En vandaag zie je hem van jetje geven bij Powerflo, al zag je hem rond 2006 ook een paar keer on stage met Korn. 

Dirk Verbeuren - drummer bij Megadeth

Dirk Verbeuren - drummer bij Megadeth © Hannah Verbeuren

Wow! Wat? Drummen bij een van de bekendste metalbands around? Verbeuren doet het. 't Is een Belg! "Ik speel sinds mei 2016 bij de Amerikaanse thrashmetalband Megadeth. We hebben sindsdien een Grammy gewonnen en de wereld rond getourd voor Megadeths 15de plaat 'Dystopia'. Zo speelden we onder meer voor meer dan 100.000 mensen tijdens het Heaven and Hell festival in Mexico City, wat natuurlijk wel een memorabel optreden werd. Zelf vond ik Graspop (2016 en 2018) en de Leuvense Feesten (2017) ook enorm tof, aangezien mijn familie er toen bij kon zijn, wat een optreden natuurlijk altijd extra speciaal maakt!"

Tom Vanstiphout - gitarist bij Milow en Bryan Ferry

Tom Vanstiphout - gitarist bij Milow en Bryan Ferry © Tom Vanstiphout

Amongst others, want Vanstiphout moet zowat een van de meest gevraagde gitaristen te lande zijn. Verdiende zijn sporen onder andere al bij Milow, en is nu druk doende bij Bryan 'Avalon' Ferry. "Ik speel nu bij Bryan Ferry, live. De plekken die we aandoen, zijn stuk voor stuk super! The Royal Albert Hall, Hyde Park, Greek Theatre in Los Angeles! En ik mag studiosessies doen met legendes zoals Andy Numark, Chris Spedding en Neil Jason. Onbekend bij het grote publiek, maar onder muzikanten zijn zij de power houses!"

Nathan Goessens - drums bij Neal Black & The Healers

Nathan Goessens - drums bij Neal Black & The Healers © Michel Goessens

Het leven en hoe het kan tollen. Voor Nathan Goessens leest het als een droom: amper 22 en als vast bandlid al ruim een jaar van hot naar her met de bluesband Neal Black & The Healers. "Ik speel sinds vorig jaar bij Neal Black & The Healers. Het meest memorabele moment was Grésiblues in 'La Vallée du Grésivaudan'. Ik was heel erg ziek die dag. Voedselvergiftiging. Ik wist niet of ik het optreden zou kunnen spelen. Dankzij de adrenaline en het mooiste uitzicht aller tijden, lukte het wel: de bergketen aan de horizon verdween langzaamaan door de ondergaande zon. Het werd het meest memorabele concert ooit. De avond werd afgesloten door Fred Chapellier met Dale Blade. Een van de beste bluesrockoptredens die ik ooit zag. Allemaal echt gebeurd, kzweeretu!"

Jean-Marc Lederman - gitaar

Jean-Marc Lederman - gitaar © Erica Hinyot

Naam als een klok: Lederman speelde bij Fad Gadget en The The, maar is het meest trots op The Weathermen, met wie hij de hit 'Poison' scoorde. "Ik heb toch al een vrij interessante carrière achter de rug, al zeg ik het zelf", aldus Jean-Marc Lederman. "Toen ik voor Fad Gadget en The The speelde, ben ik naar Londen verhuisd. Terug in Brussel heb ik toen mijn eigen band opgericht, Kid Montana, tegelijk met The Weathermen, met wie ik de 'bekende' undergroundhit 'Poison' schreef. Mid jaren 1990 ben ik muziek beginnen te maken voor videogames en later voor films."
"I had many great moments but one that's very dear is when I was totally taken by surprise: the first morning of touring with Fad Gadget, the tour manager came to me and gave me some 'per diem' money: I wasn't aware that I would be paid for doing something that I loved doing."  
Aldo Struyf - gitaar bij Mark Lanegan Band

Aldo Struyf - gitaar bij Mark Lanegan Band © Christine Foulon

Ja, zeg! Some guys have all the luck. Struyf, bezieler van onder andere Crayon Sun an The Creature with the Atom Brain, gaat om de zoveel tijd mee met Mark Lanegan. Da's een God. 

"Het meest memorabele moment? Er zijn er zoveel! Maar wat er echt uitspringt, was toen Mark mij na de tour die ik deed met Millionaire als support van QOTSA opbelde met de vraag of ik naar Joshua Tree wou vliegen om op zijn album ‘Bubblegum’ te komen spelen. Die opnames waren in de legendarische Rancho de la Luna studio. Dat was in 2003. Magisch!"

Bart Cools

Bart Cools

WARNER MUSIC GROUP, EXECUTIVE VP GLOBAL A&R AND MARKETING DANCE MUSIC, UK/NL. Zo, een mondvol! Maar wat een titel, zeg! Het kan verkeren. Het zijn woorden van een oude dichter/schrijver, maar ze zijn tijdloos en gaan al eeuwen mee. En ze zijn toepasbaar op de loopbaan van Bart Cools: begonnen bij EMI als marketeer en A&R, waarna hij naar Londen verkaste om voor Virgin te werken, met in zijn portefeuille Massive Attack, Chemical Brothers en ... The Spice Girls. Pittig! 
Top
t