Current language: nl

Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan

Voor de soundtrack van de nieuwe Charlie’s Angels slaagde regisseur Elizabeth Banks erin om drie van de grootste vrouwelijke popsterren van het moment samen te brengen: Ariana Grande, Miley Cyrus en Lana Del Rey.
Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan © Sony

De videoclip van het resultaat Don’t Call Me Angel is ondertussen al meer dan 93 miljoen keer bekeken. Over bijna heel de wereld staat de single bovendien in de top twintig van de hitparade. Niet moeilijk als je de fans van drie populaire zangeressen bereikt.

Ook in het verleden schoten duetten tussen popsterren steevast naar de top van de hitlijsten. Wij blikken terug op enkele grote successen.

Ed Sheeran & Justin Bieber - I Don’t Care

Ed Sheeran & Justin Bieber - I Don’t Care © Photonews - Ivan Vodop'janov

Deze twee tieneridolen scoorden een van de grootste hits van het jaar met hun samenwerking. I Don’t Care was de eerste single van het nieuwe album van Ed Sheeran, No.6 Collaborations Project, waarop ook samenwerkingen staan met onder andere Khalid, Eminem en 50 Cent. Voor Justin Bieber is het niet de eerste keer dat hij scoort dankzij Ed Sheeran: die schreef immers ook de hit Love Yourself voor de Canadees. I Don’t Care bereikte bij ons de tweede plaats en is goed voor platina. Met 10,9 miljoen streams op dag één is het de meeste gestreamde single op één dag op Spotify.

Lady Gaga feat. Beyoncé - Telephone

Lady Gaga feat. Beyoncé - Telephone © Isopix

Op het toppunt van haar populariteit in 2009 bracht Lady Gaga een duet uit met superster Beyoncé voor haar EP The Fame Monster. Lady Gaga schreef het nummer oorspronkelijk voor Britney Spears, maar die nam het nooit op. De single bereikte bij ons al gauw de eerste plaats en was goed voor 7,4 miljoen downloads. Het nummer kreeg een nominatie voor de Grammy Awards achter haar naam voor beste samenwerking in de popmuziek. Ook de spectaculaire video viel op dankzij de referenties naar het werk van Quentin Tarantino. Goed voor drie nominaties op de MTV Video Music Awards.

Jay-Z feat. Alicia Keys - Empire State of Mind

Jay-Z feat. Alicia Keys - Empire State of Mind © Photonews

Na enkele duetten met zijn echtgenote Beyoncé en Rihanna scoorde Jay-Z zijn grootste hit in 2009 dankzij een samenwerking met Alicia Keys, op dat moment vooral bekend dankzij haar ballades. Het duo stond vijf weken bovenaan de Billboard Hot 100 in Amerika en het nummer was ook bij ons goed voor een gouden plaat. Empire State of Mind won daarnaast twee Grammy Awards op drie nominaties. Alicia Keys bracht later solo nog een vervolg uit op de single: Empire state of mind (Part II) Broken down.

Nick Cave & the Bads Seeds ft. Kylie Minogue - Where the Wild Roses Grow

Nick Cave & the Bads Seeds ft. Kylie Minogue - Where the Wild Roses Grow © Isopix

Nick Cave en Kylie Minogue zorgden in 1995 voor een op het eerste zicht erg verrassende samenwerking op Where the Wild Roses Grow. Het popsterretje uit de jaren tachtig was dan wel al muzikaal geëvolueerd onder invloed van haar relatie met INXS-zanger Michael Hutchence. Na het horen van Better the Devil You Know schreef Nick Cave Where the Wild Roses Grow zelfs met Kylie Minogue in zijn gedachten. Het leverde hem uiteindelijk zijn grootste hit op: goed voor een derde plaats in Vlaanderen en tweede plaats in Australië.

George Michael & Aretha Franklin - I Knew You Were Waiting (For Me)

George Michael & Aretha Franklin - I Knew You Were Waiting (For Me) © Isopix

In het begin van zijn solocarrière nam George Michael een duet op met de Queen of Soul, Aretha Franklin. Het werd zijn derde hit na zijn periode bij Wham!, na Careless Whisper en A Different Corner, en zijn eerste nummer 1-hit bij ons. Ook in de Verenigde Staten raakte het nummer op de eerste plaats en was het goed voor een Grammy Award. Twee jaar eerder was Aretha Franklin ook al succesvol met een samenwerking met Eurythmics.

Peter Gabriel & Kate Bush - Don’t Give Up

Peter Gabriel & Kate Bush - Don’t Give Up © Photonews - Lionel Flusin

Peter Gabriel was al bekend als frontman van Genesis toen hij in 1976 solo ging. Toch was het pas met zijn vijfde studioalbum So uit 1986 dat hij de status van superster bereikte, dankzij hits als Sledgehammer en Big Time. Op het album ook een duet met Kate Bush, op dat moment ook een superster dankzij hits als Wuthering heights en Babooshka. Gabriel wou het duet eigenlijk eerst opnemen met countryzangeres Dolly Parton, maar die weigerde. Het nummer gaat over de economische crisis van de jaren tachtig en werd een top 10-hit. Ook de videoclip, met de twee goede vrienden in een omarming, werd een klassieker.

Michael Jackson & Paul McCartney - The Girl is Mine

Michael Jackson & Paul McCartney - The Girl is Mine © Isopix

In 1982 bracht Michael Jackson zijn zesde en baanbrekende album Thriller uit, geproduceerd door Quincy Jones. Eerste single van het album werd The Girl is Mine, een duet met Paul McCartney, wereldberoemd natuurlijk dankzij The Beatles en Wings. Een jaar eerder hadden de twee al eens samengewerkt voor de single Say Say Say, voor het album van Paul McCartney Pipes of Peace, al brachten ze het nummer pas in 1983 uit. The Girl is Mine raakte net niet op de nummer één in de Billboard Hot 100. Later zou de relatie tussen de twee supersterren wel verzuren, toen Michael Jackson de rechten van de volledige Beatlescatalogus opkocht.

Queen & David Bowie - Under Pressure

Queen & David Bowie - Under Pressure © Isopix

In 1981 trok David Bowie naar de Mountain Studios in Zwitserland om zijn stem te verlenen aan Cool Cat, een nummer van Queen. Tijdens een jamsessie ontstond er evenwel een nieuw nummer: Under Pressure. Het nummer met de zo herkenbare baslijn werd een dikke hit: goed voor de tweede nummer 1-hit van Queen in eigen land en David Bowie’s derde nummer 1-hit. De lezers van het muziekblad Rolling Stone verkozen het nummer tot beste duet allertijden.

Diana Ross & Lionel Richie - Endless Love

Diana Ross & Lionel Richie - Endless Love © Isopix

Lionel Richie schreef het zeemzoete Endless Love voor de soundtrack van de gelijknamige film. Maar hoewel de film met Brooke Shields een matig succes werd, werd het nummer een monsterhit. In de Verenigde Staten stond het nummer maar liefst negen weken op één in de Billboard Hot 100 en werd het de tweede best verkochte single van 1981. Het werd zo het eerste grote succes voor Lionel Richie sinds zijn vertrek bij The Commodores. Voor Diana Ross was het haar achttiende en laatste nummer 1-hit, inclusief haar hits met The Supremes. In 1994 verscheen het nummer nog eens in de hitparade in de versie van Luther Vandross en Mariah Carey.

Top
t