Current language: nl

Drumlegende Ginger Baker is niet meer

De muziekwereld is weer een fenomeen kwijt, want zondag ging de legendarische drummer Ginger Baker van ons heen. Zijn familie meldde het trieste nieuws via Gingers Twitteraccount. Hij heette eigenlijk Peter Edward Baker, maar kreeg de bijnaam Ginger vanwege zijn rossige haardos.

Drumlegende Ginger Baker is niet meer © Judy Totton / Isopix

De jonge Baker werd in 1939 in Londen geboren. Zijn vader sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog, en dus stond zijn moeder voor de opvoeding in. Bijna had de wereld Bakers talent moeten missen: hij wilde namelijk eerst wielrenner worden. Na een aanrijding met als gevolg een kapotte fiets had hij echter schoon genoeg van de wielersport en begon hij met drummen. In den beginne speelde hij in jazzcombo’s.


Cream

Cream © London Features / Isopix

Nadat Ginger anno 1966 samen met gitarist Eric Clapton en bassist Jack Bruce de band Cream oprichtte, werd hij door kenners al gauw gezien als grootmeester op zijn instrument. Dat gold overigens ook voor de andere Cream-bandleden. Baker was bovendien een man met het hart op de tong, wat regelmatig tot kletterende ruzie leidde met Bruce. Hoe dan ook werd Cream een fenomeen: de formatie bestond slechts twee jaar, maar de opbrengst uit concerten en albumverkoop zou om en bij de 30 miljoen euro bedragen. Het nummer Sunshine Of Your Love is een absolute klassieker. In 2005 speelde de groep reünieconcerten in de Royal Albert Hall in Londen en Madison Square Garden in New York.

Spacerock

Spacerock © Adrian Callaghan / Isopix

Na Cream speelde Baker onder meer bij Hawkwind. Dat was een spacerockband: ze mengden hardrock met sciencefictionklanken die werden geproduceerd door een ‘audio generator’. Drugs vormden niet zelden het onderwerp van hun songs. De optredens van Hawkwind werden opgeleukt door danseres en spring-in-‘t-veld Stacia, die geregeld naakt over het podium huppelde. Dolle pret verzekerd! Ook Ian ‘Lemmy’ Kilmister, bekend van Motörhead, maakte ooit deel uit van het ensemble.


Bruce-Baker-Moore en andere projecten

Bruce-Baker-Moore en andere projecten © Robert Matheu / Isopix

Met Jack Bruce en Gary Moore vormde hij in 1993 Bruce-Baker-Moore, dat één album uitbracht en op een handvol festivals speelde. In het verleden was hij ook actief bij Blind Faith en trad hij op met de Nigeriaanse muzikant Fela Kuti. Met Cream boekte hij echter verreweg zijn grootste successen.Beware Of Mr. Baker

Beware Of Mr. Baker

Baker was misschien wel de beste rockdrummer ooit, zeker volgens hemzelf. Men omschreef hem vaak als een niet zo makkelijk man, maar een geniaal muzikant. Zeven jaar geleden maakte regisseur Jay Bulger een documentaire over hem, die hij Beware Of Mr. Baker noemde.

Kort na zijn overlijden publiceerde het muziekblad Rolling Stone een ranglijst van de 100 beste drummers uit de popgeschiedenis. Ze zetten Ginger Baker op de derde plaats, na John Bonham en Keith Moon.

Mr. Baker werd 80 jaar oud.


Top
t