Current language: nl

Tien vreemde interviews met muzikanten

Het is de nachtmerrie van elke journalist: een weerbarstige of onwillige artiest voor je neus krijgen. Als dat gebeurt, zakt de moed je in de schoenen. Maar het zorgt wel voor coole anekdotes achteraf. Geen zin. Nog dronken. Jetlagged. Alweer dezelfde tien vragen. Mijn favoriete kleur? Er zijn talloze redenen waarom muzikanten soms geen zin hebben in een interview. Wij selecteerden de tien meest hilarische of bevreemdende interviewmomenten ooit. Popcorn erbij, en enjoy.

Pete Doherty maakt het bont

Pete Doherty maakt het bont © EPA

Doherty. Enfant terrible of genie? Wie zal het zeggen. Begiftigd met talent, dat wel, en een uitstekend songschrijver, maar ook iemand die niet altijd even goed bij de les is. Of die niet meteen wil sporen met wat de maatschappij hem oplegt. Doherty's eigenzinnigheid - en ietwat lichte voorkeur voor een benevelde staat van zijn - zorgt voor nogal wat gedoe. Niet altijd, soms. Te laat op optredens. Gewoon niet opdagen. Dronken op het podium lallen en gigs voortijdig afbreken. Of geniale momenten delen met het publiek. Tijdens interviews loopt het ook niet altijd op wieltjes, zoals die keer dat hem gevraagd werd naar 'being visibly shaken when mentioning Kate Moss' ... Het antwoord kan net zo goed zijn: kids, don't do drugs. 

Courtney Love gooit met schoenen en meer

Courtney Love gooit met schoenen en meer © Epa

Met HOLE maakte ze een paar goeie platen. Hey, wij zijn wel fan van Courtney Love. Ooit het meisje van Kurt Cobain, en nu ... eh, waar hangt ze precies uit? 

In 1995 ging het hard voor Love. Zo hard dat het leek alsof ze zichzelf niet meer kon volgen. Tijdens de MTV Music Awards - ja, dat was nog iets toen, je bleef ervoor wakker - had Chris Loader een interview met Madonna. Perky and girlish toen, maar dat was buiten Courtney Love gerekend, die het interview kwam 'bomben'. Ze gooide eerst make up op het podium, dan haar schoenen en kaapte de boel volledig. "Mijn schoenen zijn mooier!" 

Beyoncé kwaad? Het kan!

Beyoncé kwaad? Het kan! © EPA

Voor een interview start, gebeurt het dat de artiest zegt: daar wil ik het niet over hebben. Meestal respecteert de interviewer dat verzoek. Meestal ... Dat was niet zo tijdens het interview dat AJ Calloway had met Beyoncé. Beyoncé - doorgaans respectvol met interviewers - kreeg het even op haar heupen toen de interviewer iets te veel inging op haar privéleven. Zo zie je maar: zelfs godinnen vallen soms eens uit de hemel. Hé, maar terecht hoor, want als je het enkel over je kunst wil hebben, heb je een broertje dood aan know-it-all dipsh*ts. 

Iggy Pop pops ...

Iggy Pop pops ... © Epa

Onlangs zagen we nog een gesprek waarin Iggy Pop het heeft over zijn kaketoe. Mooi, innemend en helemaal in balans. Maar Iggy was vroeger anders. Wel, niet anders, maar misschien wel totally wired ... In een interview met het Australische ABC-TV voor het programma Countdown, kreeg Ian Meldrum de kans om Iggy een paar vragen te stellen. We zijn in 1979. Iggy - pezig als metaalkabels - heeft duidelijk iets genomen dat hem jeuk bezorgt, want van stilzitten of antwoorden op de vragen komt niets in huis. "Helllooooo mate!" Ja. Haha. Het 'optreden' daarna is cool. Er staat een klein meisje in het publiek. Ze denkt dat de duivel op het podium staat. 

John Lydon: F*****ck me

John Lydon: F*****ck me © EPA

Er bestond geen controversiëlere band dan The Sex Pistols, althans niet op het moment dat ze gelanceerd werden. Vandaag hoor je wel eens: The Sex Pistols? Dat was pure marketing. Hoe het ook zij, it worked! Vier jonge punkers en de wereld hing aan hun gat. Ze mochten alles en deden alles wat niet mocht. Drank, drugs, onbetamelijk gedrag en dan - ineens - de dood van Sid Vicious. Een interview met de jongens leek op wandelen door een mijnenveld. En later, toen John Lydon begon met Public Image Ltd. ging het al niet beter. Some samples? Here! En het eerste f*ck-word in een interview? Zou dit wel eens kunnen zijn. 

Kanye West verliest het noorden

Kanye West verliest het noorden © EPA

Wie is deze man? Komt hij uit een ander universum? Je zou het haast gaan denken, want ook al schreef West een resem fantastische songs, soms komen er uit zijn mond dingen waarvan je zegt: huh, wat? Een greep uit het Kanye-universum aan interview-f*ck ups? Pick one! 

Maar dit spant de kroon: 

Lana del Rey, bij leven en welzijn

Lana del Rey, bij leven en welzijn © Epa

Meen je dat nu? Het gebeurt maar al te vaak dat muzikanten - of andere artiesten - iemand in het ootje nemen. Dingen zeggen omdat ze cool klinken. En bij Lana? Bwah. Tijdens een gesprek met Tim Jonze gaf Lana del Rey te kennen dat ze het liefst van al dood zou zijn. Bij de pieren, zoals haar grote idolen Amy Winehouse en Kurt Cobain. Neen, dat wil je toch echt niet? Waarop Lana voet bij stuk hield. En daarmee een schokgolf door haar fanclub liet gaan. Echt dood? "I do! I don’t want to have to keep doing this. But I am.” Later ontstond er een Twitter-rel met de dochter van Kurt Cobain, Frances Bean. "The death of young musicians isn’t something to romanticize.”
It is not! 

Lennon, nou jongen!

Lennon, nou jongen! © EPA

John Lennon, hippie en lid van een van de meest belangrijke bands ooit. The Beatles. Niet op zijn mondje gevallen? Neen! Humor of serieux? Tijdens een interview moet alles kunnen, maar in 1966 was de wereld nog niet meteen klaar voor de jonge arrogantie van The Beatles. Ja, akkoord, er zit een zekere tongue in cheekness in en wat durf, maar goed. Dat Lennon de Beatles hoger inschatte dan Jezus, dat was er misschien wat over. En het publiek vond het ook niet zo leuk, want niemand - zeker niet in de VS - was populairder dan Jeezes. Lennon mocht het daar wel gaan uitleggen. 

Billy Bob Thornton

Billy Bob Thornton © EPA

Ooit de hubby van Angelina Jolie, ondertussen een van de beste acteurs van zijn generatie, maar ook een muzikant ... Of, eerst muzikant? Ja, volgens Thornton zelve wel. Al jaren lid van The Box Masters, maar tijdens een interview kreeg hij het danig op zijn heupen toen de interviewer refereerde naar zijn acteurscarrière. Thornton reageerde gepikeerd - en helemaal buiten proportie - op een makkelijke en vriendelijke vraag. Oh, hij speelde achteraf niet mee met de band. Haha. 

Ozzy Osbourne spant de kroon

Ozzy Osbourne spant de kroon © EPA

Mag niet aan de lijst ontbreken: de king der metalkings, Ozzy Osbourne, de man die eigenhandig - met een paar anderen - verantwoordelijk is voor het ontstaan van metal, en door zijn carrière heen talloze keren de wenkbrauwen liet fronsen ... Los van zijn vreemde podiumgedrag, zijn houding tijdens meetings met de platenfirma (hij beet het hoofd van een duif af, en nog een) of tijdens zijn vrije tijd (mieren snuiven bijvoorbeeld), is Ozzy Osbourne altijd al een liefhebbende huisvader geweest. Althans, dat willen we wel geloven. Hij gaf dat ook aan bij The Osbournes, de realityreeks over hemzelf en zijn kinderen. Maar tijdens interviews liep het soms eens vreemd, getuige daarvan deze fijne compilatie. 

Top
t