Current language: nl

Loïc Nottet: meer dan een eendagsvlieg

Sinds zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2015 timmert Loïc Nottet verder aan de weg van zijn muziekcarrière. Het publiek is alvast dol op hem, want zijn concert van 2 oktober in de AB was in nauwelijks enkele minuten uitverkocht. Ondertussen kondigde hij al een nieuw concert aan op 25 april in Vorst Nationaal, waar hij zijn tweede album live zal komen voorstellen.
Loïc Nottet: meer dan een eendagsvlieg © Isopix

Wat moet je allemaal weten over dit 23-jarige Belgische toptalent met de kenmerkende stem? Een introductie.

Tweede in The Voice Belgique

Tweede in The Voice Belgique © Isopix

Loïc Nottet is geboren om op een podium te staan. Hij is amper acht jaar wanneer zijn ouders hem na lang aandringen, inschrijven in een dansschool. Het maakt hem tot een buitenbeentje op school en gemakkelijk slachtoffer voor pesters. Maar dat maakt hem alleen maar sterker. Zijn androgyne stem en danstalent zijn net die kwaliteiten waarmee hij zich tegenwoordig onderscheidt van de concurrentie.

Naast dans heeft Loïc Nottet namelijk nog een passie: muziek. Het drijft hem ertoe om zich in 2014 – hij is dan amper achttien – in te schrijven voor The Voice Belgique. In de Blind Auditions maakt hij indruk met zijn versie van Diamonds van Rihanna en belandt zo in het team van Beverly Jo Scott. Daar werkt hij een foutloos parcours af en eindigt uiteindelijk tweede.

Een schitterende prestatie op het Eurovisiesongfestival

Een schitterende prestatie op het Eurovisiesongfestival © Isopix

Na zijn deelname aan The Voice brengt Loïc Nottet een eerste single uit met Chandelier, een cover van Sia. De nummerkeuze en de bijhorende videoclip geven meteen een duidelijk beeld van de muzikale richting die hij uit wil. De clip wordt bovendien ook opgemerkt door Sia zelf, die er het volgende over tweet: "This is incredible cover and video and choreography of chandelier".Löic Nottet tekent een platencontract bij Sony en wordt door de RTBF gekozen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 2015. Dat blijkt een schot in de roos: met Rhythm Inside, dat hij samen schreef met B.J. Scott, zorgt hij zowaar voor een frisse wind op het liedjesfestival. Zijn sterke vocale en opvallende visuele prestatie vallen ook in de smaak bij het publiek: de dag na de halve finale, waarin hij uiteindelijk tweede eindigde, verschijnt zijn lied in de iTunes hitlijsten van maar liefst 23 landen. In de finale eindigt hij uiteindelijk vierde, de overwinning is voor de Zweed Mans Zelmerlöw. In de Vlaamse Ultratop bereikt Rhythm Inside de nummer één, waar het vier weken zal blijven staan. Met 20.000 verkochte exemplaren is de single in België goed voor platina.

Nog meer succes in Danse avec les Stars

Nog meer succes in Danse avec les Stars © Isopix

Door zijn prestatie op het Eurovisiesongfestival ontdekt ook de Franse media hem. TF1 nodigt hem dat najaar uit om deel te nemen aan het zesde seizoen van de Franse versie van Dancing with the Stars. Loïc Nottet wordt er gekoppeld aan danseres Denitsa Ikonomova. En hoewel hij nauwelijks bekendheid geniet bij het Franse publiek, groeit hij al gauw uit tot dé publiekslieveling. Week na week wordt hij met lof overladen door de jury, maar het meest indruk maakt hij misschien nog met zijn moderne dans op Chandelier. De video van die dans is ondertussen meer dan 25 miljoen keer bekeken op YouTube. Het levert hem uiteindelijk ook de overwinning op.

Zijn langverwachte debuutalbum Selfocracy

Zijn langverwachte debuutalbum Selfocracy © Isopix

Twee jaar na zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival brengt Loïc Nottet zijn debuutalbum Selfocracy uit, vooraf gegaan door de single Million Eyes. Met die single piekt hij op 23 in Vlaanderen, op 2 in Wallonië én in Frankrijk. Het levert hem een gouden plaat op in België en zelfs diamanten exemplaar in Frankrijk.

Daarna volgen ook nog de singles Mud Blood, Doctor en Go to Sleep. Het album Selfocracy wordt het best verkochte album in het Waalse jaaroverzicht, voor internationale sterren als Ed Sheeran en Depeche Mode. Goed voor platina in België en goud in Frankrijk. Zijn Selfocracy Tour brengt hem naar landen als Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Rusland. In België zijn daar twee concerten in Ancienne Belgique en twee in een uitverkocht Vorst Nationaal bij. Op de MTV European Music Awards wordt hij uitgeroepen als beste Belgische act, voor onder andere Oscar & The Wolf en Lost Frequencies.

Uitkijken naar zijn tweede album

Uitkijken naar zijn tweede album © Isopix

Eind 2018 komt Loïc Nottet met nieuw werk met de single On Fire, goed voor een radiohit bij ons en de tiende plaats in de Waalse Ultratop. Hij werkte daarvoor samen met de Britse producer Sacha Skarbek, die eerder samen werkte met James Blunt, Miley Cyrus en Adele.Skarbek schreef ook mee aan de ballade 29, de tweede single van het nog te verschijnen album. Loïc Nottet noemt het nummer over een relatiebreuk zijn meest persoonlijke nummer ooit. Het perfecte voorsmaakje voor zijn nieuwe album, dat in oktober zou verschijnen!

Top
t