Current language: nl

King Gizzard & The Lizard Wizard: Down Under boven!

"Met zo'n naam gaan jullie nooit aan de bak komen." Neen? Vergeet niet dat deze band uit Australië afkomstig is en dat een portie Ozzie-gekte altijd een goed idee is als je een band begint. Bijzonder fijn gezelschap dit. Onder de noemer 'prettig gestoord en vet'.
King Gizzard & The Lizard Wizard: Down Under boven! © belga

Ze bestaan sinds 2010. Negen jaar. Dat is niet zo bijzonder lang, maar tha King en the Wizard slaagden er in die tijd wel al in om maar liefst 15 platen uit te brengen. Vijftien! Dat is bijna twee per jaar. Productief gezelschap, ja! Vanuit hun thuisbasis Melbourne veroveren ze stilaan de hele wereld, eigenzinnig, eerst met wat surfrock/garage, maar ondertussen met een liveshow met een blend van psychedelica, filmmuziek, progressieve rock, folk, jazz, soul en heavy metal. Hoe het begon? Als een jamsessie. "Zin om te jammen?" Tuurlijk wel. "Zin om eens op te treden?" Ja, for cryin' out loud! De rest is, zoals dat heet, gewijde rockgeschiedenis.

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Belga

Ten eerste, King Gizzard and the Wizard Lizard is puur en onversneden. Of zoals onze grootmoeder het zou zeggen: weinig complimenten. Compromisloos, alleen al in de keuze van de naam: "Ik wil Gizzard Gizzard," zei een van de oprichters Stu Mackenzie. "Ik wil dat de band Lizard King heet", zei een ander groepslid, die een grote liefde had voor Jim Morisson (van The Doors, zijn bijnaam was The Lizard King). Gooien ze beide ideeën samen. Een last-minute beslissing, ook. Nummers, maar geen naam. Twee minuten later, nummers én een naam. Hun eerste worp? Dit! Ten tweede! De band schrikt er niet voor terug om onorthodoxe technieken te gebrruiken tijdens het opnemen. Voor hun eerste plaat, '12 Bar Bruise' (haha) gebruikten ze voor de vocals vier iPhones. Goed idee. Zing door één en laat de andere smartphones ook alles opnemen. Gaf dat het gewenste effect? Bah ja! Oordeel vooral zelf. Ten derde! In 2017 bracht de band 5 albums uit. Vijf. Hahaha. Guns 'n Roses deed er langer dan 20 jaar over om één album uit te brengen. Eat that, Axl! Waarom vijf? Het antwoord op de vraag ligt voor de hand: "We had this random batch of songs. It was not a cohesive record at all. So we thought we'd split it up, and split again until it became five." En aldus geschiedde. 'Gumboot Soup' was het vijfde album. 
Drie keer Gizzard, drie keer Wizard! 

Ze hebben toch een beetje van Zappa, neen? Wie wil weten wat hij of zij kan verwachten, check deze live-video. Prachtig staaltje: rechtdoor, twee drummers, met een flinke knipoog en vet als het haar van een overjaarse frituuruitbater zonder gevoel voor dagelijkse hygiëne. In Australië eten ze graag Vegemite, een vreemdsoortig broodbeleg. King Gizzard & The Wizard Lizard schreven er zelfs een song over. En ze kunnen er ook mooi over vertellen. Het t-shirt van de interviewer is te klein: Een van de eerste tv-optredens. Haha. Jonkies, maar wel al helemaal into hun ding. 
Top
t