Current language: nl

Hoe zou het nog zijn met ...

De openingsfoto? Crazy Town X. Wie? Kerels die ooit een hit hadden met 'Butterfly' en toen van de radar verdwenen. Of niet helemaal, maar ze bleven er wel onder. En zo zijn er wel meer bands en artiesten die een tijdje schitteren, één of twee singles of een fantastische plaat uitbrengen en dan lijken weg te deemsteren. We zochten in de kelders van de muziekindustrie naar een aantal - bijna? - vergeten parels ...

Bush

Bush © Wikimedia

Met een naam als Bush zou een band nu niet meer aan de bak komen. In 1994 wel. Hun grootste hit? 'Everything Zen' en 'Glycerine'. In de slipstream van Nirvana dook Bush op. Rossdale was een beau met een stem en de band grossierde in grunge, op het mooment dat het genre al iets over zijn hoogtepunt was. Met de single 'Everything Zen' scoorden ze een monsterhit. 't Ging hard voor Bush. Rossdale trouwde met Gwen Stefani (van No Doubt). Mooi koppel, dat wel. In Europa kreeg Bush nooit echt helemaal voet aan de grond, maar in Amerika werd de band groot. In 2002 was het alweer fini. Tot Rossdale de band in 2010 nieuw leven in blies. In 2017 kwam het zevende studio-album uit, 'Black and White Rainbows', en in de herfst van dit jaar verschijnt 'The Mind Plays Tricks on You'. Als dat maar goed afloopt. 
Ocean Colour Scene

Ocean Colour Scene © Wikimedia

Telgen uit het Madchester-circuit, waar ook The Stone Roses toe behoorden. Kennen we van 'The Riverboat Song', lekkere fuzzy-soul. Ocean Colour Scene is een band die hard moest knokken om gehoord te worden. Hun eerste plaat - begin jaren 1990 - was een absolute flop. De band werd nochtans bevolkt door een stel muzikanten-met-talent, maar het lot was hen blijkbaar niet echt gunstig gezind. Gelukkig konden een aantal lads terecht in de begeleidingsband van mod-father Paul Weller en toonde ook Noel 'Oasis' Gallagher zijn appreciatie, door hen mee te nemen op tour, ook als begeleidingsband. In 1996 brachten ze hun 'tweede' debuut uit, 'Moseley Shoals', en dat was een schot in de roos. Knappe singles, een uitverkochte UK-tour en een blij gemoed. Brachten in 2017 nog een ep'tje uit, maar dat brak niet veel potten. 
Take That

Take That © EPA

Een van de bekendste boysbands ooit. Waar ze nu uithangen? Rentenieren, zeker. Hoewel Robbie Williams en Gary Barlow nog niet meteen aan rusten toe zijn ... Boysbands. Hét fenomeen uit de diepe jaren 1990 en 2000. In de VS had je New Kids on The Block en in Engeland kwamen EAST 17 en Take That het mooie weer maken. Al kwam het succes hen niet zomaar aanwaaien: hard werken en geloven in eigen kunnen, dat was wat Take That succes bracht. Ze braken door met de Barry Manilow-cover 'Could it be magic' (1992) en werden wereldsterren met hun tweede plaat 'Everything Changes' (ja, it did). 'Pray', 'Relight My Fire', 'Babe' en de titelsong 'Everything Changes' werden nummer-1 hits. Ondertussen - 30 JAAR LATER!! - kan je drie van de oorspronkelijke leden - Gary Barlow, Howard Donald en Mark Owen - nog steeds aan het werk zien. Robbie Williams en Jason Orange hebben andere katten te geselen ... 
Soul Asylum

Soul Asylum © Wikimedia

Nog een band die het beste van de jaren 1990 vertegenwoordigt: Soul Asylum. Iedereen die de bandnaam hoort, denkt meteen aan 'Runaway Train', de single waarmee ze de meeste potten braken. 

Opgericht in 1981 en pas een groot succes in 1993 ... Van geduld gesproken! De band surfte mee op het grunge-succes, maar behield wel zijn identiteit. Ze kenden het klappen van de zweep al. Het is pas met hun zesde plaat (!), 'Grave Dancers Union', dat ze bekend en beroemd werden. Drie keer platina, alstublieft. Prachtige plaat, maar de band wist dat succes verder niet meer te verzilveren. In 2016 verscheen wel nog 'Change of Fortune', maar ondanks de veelbelovende titel kwam er geen nieuwe doorbraak ...

James

James © Wikimedia

Niet de butler, wel de band. Schreven een paar oorwurmen, waaronder 'Sit Down'. Doen we! Opgericht in 1982 alweer - dat is bijna veertig jaar geleden - en vooral in de jaren 1990 een van die bands die je in je platenkast moest hebben. Een band uit de Madchester-stal, die op het toppunt van zijn succes makkelijk 20.000 tot 30.000 mensen op de been bracht. Werden bekend met 'Sit Down' en 'Come Home'. Ze brachten nog een aantal albums uit, maar het succes bleef wat hangen. In 2002 besloot Tim Booth de band te verlaten, maar vijf jaar later kwam hij op die beslissing terug. In 2008 kwam er een nieuw album en de band heeft sindsdien niet meer stilgezeten. In 2018 kwam de meest recente plaat 'Living in Extraordinary Times'. They are! 
Levellers

Levellers © EPA

'There is only one way of life and that's your own.' Moet zowat de meest meegebrulde zin zijn op fuiven en feesten in de jaren 1990. Levellers, folkrock met ballen. De festivalband bij uitstek, die steevast zorgde voor wilde feestjes en vroege moshpits. Kenden hun absolute hoogtepunt in 1994, toen ze op Glastonbury voor maar liefst 300.000 mensen speelden. In 1991 kwam 'One Way' uit, een song die een hymne werd onder travellers en in de indie-scene. Het succes bleef komen, met 'What a beautiful day', '15 years', ... De song 'One Way' moet ook zowat de meest gedraaide single zijn op Studio Brussel - hij passeert elke week wel een keer. Hoe het ook zij, wat kunnen we antwoorden op de vraag 'Hoe zou het nog zijn met ...?' Goed, hoor. In 2016 verscheen nog 'Levelling the land' en in 2018 een plaat waarop ze hun meest bekende songs herwerkten.

Dave Matthews

Dave Matthews © Wikimedia

Pop-rock met een folkie-jazzy twist. Dave Matthews, vooral bekend in de VS, weet nog steeds verschillende genres te blenden tot een eigen geluid. Ook al is Matthews een millionseller - hij verkocht tussen 2000 en 2010 de meeste tickets van alle Noord-Amerikaanse bands - toch werd hij nooit helemaal opgepikt in België. Uiteraard heeft de man een schare devote fans, die zijn ingenieuze songs weten te appreciëren. A musician's musician, ook, omdat hij zich altijd weet te omringen met de beste muzikanten. Hoe het ook zij: met 'Come Tomorrow' verscheen in 2018 het negende studio-album. Het gaat dus nog steeds bijzonder goed met Dave. 

Kelis

Kelis © BELGA

Yo, yo - Yo, this song, yo - This song is for all the women out there - That been lied to by their men! Vlam! Daar was Kelis, in de voetsporen van Alanis 'You Oughta Know' Morissette, met een girlpower-song van 'ik zal je gaan hebben'. I hate you so much right now. Niet echt, maar 't bleef wel hangen. Geproducet door The Neptunes en als binnenkomer wel een bommetje. Kelis was hot. Met 'Milkshake' werd ze nog hotter. Met 'Bossy' ging het wat de andere kant op ... De grote successen van de eerste jaren bleven uit. Kelis werd ondertussen wel opgepikt als jurylid voor Pitch Battle, een talentenjacht op de BBC. En onlangs kwam het nieuws dat ze een nieuw album zou opnemen, het zevende alweer. 

4 non blondes

4 non blondes © 4 non blondes

Neen, ze waren niet blond. Maar ze schreven wel een van de grootste pop-rock-slows van de jaren 1990. 'What's Up?' Iedereen die de jaren 1990 bewust - en zelfs onbewust - heeft meegemaakt, begint spontaan mee te zingen als de eerste akkoorden van deze song gespeeld worden. 'Bigger, Faster, Better, More!' was de eerste en enige plaat van dit viertal. In 1994 was het alweer gedaan, maar leadvocalist Linda Perry bleef wel muziek maken en schreef talloze hits bijeen voor the likes of ... Christina Aguilera, Alicia Keys, P!nk, Gwen Stefani, Courtney Love en Kelly Osbourne. En dat doet ze nog steeds! 

The Bangles

The Bangles © EPA

Machtige meidenband, die furore maakte met 'Walk Like an Egyptian' en 'Manic Monday'. Maken ze nog steeds muziek? Jazeker! Is het een boude uitspraak als we zeggen dat bijna alle jonge jongens (en talloze meisjes) een crush hadden op Susanna Hoffs, midden jaren 1980? Neen. Hoffs was/is niet enkel behept met een bijzonder muzikaal talent, ze heeft ook tonnen charme. En op het podium wordt dat uitvergroot. Zo is dat. Met 'Eternal Flame' scoorden ze hun grootste hit. Daarna ging het bergaf en kozen de leden voor een ander pad. Maar kijk, in 2018 kwamen ze weer samen! En ze releaseten 3 nieuwe songs. Feestjeuh! 

Top
t