Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Augustus was opnieuw een maand waarin we afscheid moesten nemen van een paar muziekhelden. Een overzicht van de legendes die de voorbije maand niet overleefden.
Deze muzieksterren overleden afgelopen maand © Facebook / Ian Gibbons

Op de eerste dag van augustus moesten we jammer genoeg afscheid nemen van Ian Gibbons, de voormalige toetsenist van de Engelse band The Kinks. Gibbons werd 67. The Kinks werden in de jaren zestig beroemd met hits als ‘You Really Got Me’, ‘Set Me Free’, ‘Days’ en ‘Sunny Afternoon’. Gibbons werd pas in 1979 lid van de rockband en bleef een dikke tien jaar. In de jaren negentig speelde hij opnieuw enkele jaren bij de band.  

Katreese Barnes

Katreese Barnes © katreese.com

Katreese Barnes was een manusje-van-alles: pianiste, producer en muzikaal directeur van ‘Saturday Night Live’. Maar op 3 augustus overleed de 56-jarige Barnes na een lange strijd tegen borstkanker. Haar carrière begon in de jaren tachtig, toen ze samen met haar broer de groep Juicy begon. Later werkte ze nog samen met tal van grote artiesten zoals Roberta Flack, Sting en Chaka Khan. Voor haar werk bij ‘Saturday Night Live’ won ze twee Emmy’s, waarvan eentje voor het nummer ‘Dick in a Box’.  

Bob Wilber

Bob Wilber © Wikipedia

De 91-jarige Amerikaanse klarinettist, saxofonist en bandleider Bob Wilber overleed op 4 augustus. Wilber was een toegewijde voorstander van klassieke jazz en deelde dan ook met verschillende grote jazzmuzikanten het podium. Denk maar aan Bobby Hackett, Benny Goodman en Sidney Bechet. In zijn muzikale jaren was hij lid van maar liefst drie bands: World’s Greatest Jazz Band, Soprano Summit en Bechet Legacy Band.  

Willi Tokarev

Willi Tokarev © Shutterstock

Willi Tokarev werd geboren in 1934 in het noorden van de Kaukasus. Veertig jaar later emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar zijn muzikale carrière begon. Tokarev maakte in eerste instantie nummers over thema’s als de stedelijke onderklasse en de criminele onderwereld. Pas in de jaren tachtig werd hij heel populair met liedjes over het leven van Russisch sprekende Amerikanen in New York. In totaal bracht hij meer dan vijftig albums uit. In 1989 keerde hij terug naar de Sovjet-Unie, waar hij op 4 augustus op 84-jarige leeftijd overleed.  

Danny Doyle

Danny Doyle © Facebook / Danny Doyle

De 79-jarige Ier Danny Doyle overleed op 6 augustus. In zijn tienerjaren maakte Doyle kennis met de traditionele Ierse muziekscene toen hij klusjes deed in het Pike Theatre in Dublin. Later reisde hij het hele land door om zich nog meer te verdiepen in de typische Ierse muziek en zich te ontpoppen tot een echte balladeer. In 1978 sloeg hij het nummer ‘Take A Chance On Me’ van ABBA van de eerste plek in de Ierse hitlijst met zijn lied ‘In The Rare Auld Times’. Met maar liefst 25 albums behoort Doyle tot een van de grootste traditionele muzikanten die Ierland kent.  

David Berman

David Berman © Wikipedia

Op 7 augustus overleed de 52-jarige dichter en muzikant David Berman. Hij was een van de stichtende leden van Silver Jews en bracht onlangs nog een album uit met z’n band Purple Mountains. Normaal gezien zou Berman een week na zijn overlijden aan een Amerikaanse tournee beginnen met Purple Mountains.  

DJ Arafat

DJ Arafat © Facebook / DJ Arafat

De populaire Ivoriaanse deejay en zanger DJ Arafat overleed op 12 augustus in het ziekenhuis na een motorongeluk in de hoofdstad Abidjan. De 33-jarige deejay maakte naam in het populaire genre Coupé-Décalé en scoorde grote hits als ‘Dosabado’, ‘Kpangor’ en ‘Zoropoto’. Na zijn overlijden verzamelden duizenden fans in de voorstad Cocody, vlak bij het ziekenhuis waar hij stierf.  

Larry Taylor

Larry Taylor © Facebook / Larry Taylor

De Amerikaanse bassist Larry Taylor is op 77-jarige leeftijd overleden na een strijd van twaalf jaar tegen kanker. Taylor maakte vooral naam bij de bluesrockgroep Canned Heat, waar hij de bas bespeelde van 1967 tot 1970. En ja, hij stond dus ook op het podium van het legendarische festival Woodstock. Maar Taylor speelde ook regelmatig mee met andere artiesten, op het podium of in de studio. Jerry Lee Lewis, The Monkees, Tom Waits, Albert King, John Lee Hooker en Tracy Chapman, om er maar enkele te noemen. Hij overleed op 19 augustus.

Mohammed Zahur Hashmi

Mohammed Zahur Hashmi © Facebook / Mohammed Zahur Hashmi

Mohammed Zahur Hashmi, die bij de muziekliefhebbers beter gekend was onder de naam Khayyam, overleed op 19 augustus op 92-jarige leeftijd. Misschien doet Khayyam niet meteen een belletje rinkelen, en toch was hij een groot man in de muziekindustrie. En dan vooral in de Bollywoodwereld, waar hij muziek componeerde voor de klassiekers ‘Kabhie kabhie’, ‘Trishul’, ‘Razia Sultan’ en ‘Footpath’.  

Top
t