Current language: nl

2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

Hoog tijd om een blik te werpen op de bands en artiesten die hun opwachting maken voor 2020. We beperken ons in de keuze tot België. Talent genoeg van jonge - en iets oudere - muzikale duizendpoten die in 2020 potten zullen breken. Glazen bol-modus aan!

Pink Room: vurig als geeneen!

Pink Room: vurig als geeneen! © Stephen Vercaemer

Hoe lang mogen songs duren? Als het van Pink Room afhangt: niet langer dan 3 minuten. Perfect getimed om welgemikte decibeliaanse kopstoten uit te delen. Wat dit rnr-triumviraat ook doet. Ze stonden afgelopen Gentse Feesten nog in Muziekcentrum Kinky Star en speelden de ziel uit hun lijf - en het zweet uit al hun poriën. Strak, vuil, snedig en 'djoef op je bakkes'. Brachten in 2018 een EP uit - fel gesmaakt plaatje - en knalden in 2019 'Zum Kotzen' de wereld in, hun debuutplaat. Geen braakmuziek, laat dat duidelijk zijn, maar met 'Wasted' schiepen ze de perfecte voorbode om helemaal scheef te gaan. 2020? They'll be around. Oh, zanger Bart C is de broer van Frank Black. Wie dat is? Pixies, anyone? 

Miss Angel: engel of angel?

Miss Angel: engel of angel? © BELGA

Wie zal het zeggen? Samen met Martha da'Ro en Blu Samu behoort Miss Angel tot de nieuwe lichting jonge vrouwen die keet komen schoppen in de urban scene. Pyshed! 2018. Vanuit het niets kwam 'Ghetto Supastah', en meteen kreeg de song navolging. Paar duizend kliks op zeer korte tijd. Ondertussen stond Miss Angel op het Niveau4 XXL-podium van Couleur Café en bracht ze de ep 'Ghetto Mami' uit, een fel gesmaakt plaatje. In HUMO liet ze zich onlangs het volgende ontvallen: "MC Lyte, Missy Elliott, Lil’ Kim, Lisa ‘Left Eye’ Lopes (...) het zijn allemaal wilde dames naar wie ik erg opkijk en die mijn stijl hebben beïnvloed. Ik ben me op een gegeven moment ook oldskool beginnen te kleden, heel baggy. En door te zien wat Blu, Martha bij Soul’Art én Coely deden, begon het ineens te kriebelen om ook te rappen." En nu, goed op weg om groots te worden! 

Children of the Palace: aanstekelijke pop noir

Children of the Palace: aanstekelijke pop noir © COTP

Children of the Palace, kortweg COTP is het geesteskind van Matthias Dedeygere, kasteelheer en epicurist. Mysterieus ook een beetje, en iedereen houdt van een beetje mysterie... We hebben dat nodig! 'Watch Out', zo heet de eerste single uit een op stapel staande plaat. COTP stond al in het voorprogramma van SX in het OLT en liet het publiek achter met een 'wat was dat en we willen meer'-gevoel. Ondertussen, een paar jaar later, staat COTP aan de vooravond van meer. De stijl? Eclectische pop met een zweem dance en wat exotisme.  'We are all Children. Players. Poets. Painters. Dancing to the beat of life. The art of living. Seeking the Self, the Palace within. Where love is forever and stories begin...' Het verhaal mag beginnen. 

Whorses: VinnigVurigLuid!

Whorses: VinnigVurigLuid! © Whorses

Begin 2019 bracht Whorses de song 'Rocky' uit. Dijk van een song, dijk van een clip, die alle studentendopen ter wereld deed verbleken. Waarom? Check het vooral zelf. Kortrijks. Hard. Snedig en met gitaarmuren die alle andere muren slopen (ja, ook die van jou Donald!). Behept met een haardos waar Mozes een puntje aan kan zuigen, vuurt Harry Descamps zijn brigade aan. Op Sonic City 2018 lieten ze een mooie indruk na (namelijk twee bottienen op ons gat, van te stagediven), en toonden ze zich klaar voor wat nog moet komen. Noise rock from Kortrijk, ja. Maar toch ook veel meer dan dat! Have you seen Bob? No. Bob is gaan pintelieren.
Bluebird: jonge blues, oude zielen

Bluebird: jonge blues, oude zielen © Michel Goessens

Ze zeggen wel eens dat 'de blues' enkel gespeeld kan worden door oude knarren met eelt op de ziel. Bluebird bewijst dat dat niet zo nodig waar hoeft te zijn. Spelen het land plat. Echt waar! Bekijk hun concertagenda en denk: "Wow, die gasten spelen overal." Bijna overal, ja. Voor drummer Natan Goessens geldt het wel, want hij beroert sinds een paar maanden ook de vellen bij Neal Black & The Healers, in bluesmiddens nogal een naam. Reist van hot naar her. En terug in het land kruipt-ie achter de drums bij Bluebird. Bluebird brengt doorleefde songs met harmonicasolo’s die refereren naar de tijd dat blues a way of life was, met echo’s van Walter Horton, Sonny Boy Williamson 1 én 2, George Harmonica Smith, James Cotton en Little Walter. Checken! 

Teen Creep: from Ghent, baby

Teen Creep: from Ghent, baby © Teen Creeps

Vier sterren kregen ze voor hun debuut uit 2018, 'Birthmarks', en met dat bulletin in de achterzak begonnen ze aan een veroveringstocht die hen ver in 2020 en beyond zal brengen. Misschien heb je de drummer van Teen Creeps al elders gezien. Zou kunnen, want het is Ramses Vandeneede, frontman van Hypochristmuttfreefuzz. Teen Creeps grossiert in indierock met weerhaakjes, een goeie scheut nineties én een broeierige sfeer. Dat resulteert steevast in heftige liveshows. Waar? Overal een beetje. Nederland ging al voor de bijl. Nu de rest van de wereld nog. Uit de review van hun debuut onthouden we (via Dansende Beren): "Muzikaal klinken deze songs vertrouwd. Teen Creeps is niet de eerste band om de jaren 90 nieuw leven in te blazen én kwade gevoelens te kanaliseren met een overstuurde geluidsmuur. Maar daar zijn wij niet rouwig om." Wij dan ook niet! 

Tundra: Roisin uit Gent

Tundra: Roisin uit Gent © Daniil Lavrovski

Charlotte Caluwaerts. Zingt ook bij Rheinzand en was een van de stemmen bij het - veel te kort leven beschoren - The Happy. Met Tundra is ze weer aan zet. Beetje dance, beetje pop, beetje - veel - erg goed! Muzikale waters en hoe te zwemmen: je hoeft het Caluwaerts niet te leren. Behept met een prachtige stem weet ze zich al jaren in de kijker te zingen. Met Tundra lijkt ze haar vaste vorm te hebben gevonden, en met Reinhard Vanbergen - haar echtgenoot en muzikale back-up - zit ze ook in goed gezelschap. In een recent interview met Knack vertelde ze dit, over haar verwantschap met Roisin Murphy: "Ik had een aanknopingspunt nodig (...) Sterke muziekvrouwen naar wie ik opkijk, zoals Dolly Parton of Debbie Harry, zijn personen uit het verleden. Op een dag had ik het: Róisín Murphy! Ze is nog ouder dan ik, doet helemaal haar eigen ding en doet dat goed. Eenendertig zijn en dansbare pop maken, het kan perfect!"

Masai Jr: hip hop hurray!

Masai Jr: hip hop hurray! © Masai Jr.

Masai Jr. Coole naam, het alter ego van Antwerpenaar Junior Van Gremberge, en ondertussen al 14 jaar lang aan het rhymen. Wie zo lang bezig is - hij heeft zijn 10.000 uur oefenen al ruim overschreden, he masters the skillz - komt op een dag op een plek die fungeert als een springplank: De Nieuwe Lichting, waar zijn track 'Pegasus' de jury wist te overtuigen. Die Lichting is ondertussen twee jaar oud en Masai Jr staat op het punt om zijn kunnen helemaal op de wereld te lossen. Zijn laatste release - op YouTube - was 'D.O.A.' een dijk van een track. Stilte voor de storm, nu. 

Lili Grace: graceful!

Lili Grace: graceful! © Tina Herbots

Staan op het punt hun debuut te lossen. Geen moment te vroeg! Een duo uit Ham. Twee zussen. Zoeken hun heil in de schaduw van het zijn en maken een soundtrack bij het licht dat door de spleten van het leven sijpelt. Bijzonder sfeervol, dit. Industriële beats, cello, synth en twee stemmen. Meer is er niet nodig om een heel nieuw universum te scheppen. We hoorden mensen die een concert zagen achteraf zeggen: "Ah, juist, dit is de aarde, geen andere planeet", waarna ze ietwat verweesd de nacht opzochten. Lili Grace. Spannend, catchy, te volgen! 

Martha Da'ro: de wereld, haar dorp

Martha Da'ro: de wereld, haar dorp © Yaqine Hamzaoui

Martha Da'ro. Geen onbekende. Ze speelde al de hoofdrol in de film 'Black' en staat klaar om de wereld helemaal over te nemen. Zegt ze zelf. Begeesterd en ambitieus. Haar kliek? Salomé “Blu Samu” Dos Santos, Brihang en Dvtch Norris. Martha da Rossa Canga Antonio. Prachtige naam, en ze lijkt wel in de wieg gelegd om het te maken. 'Black' leek een snoepje - een creatieve zoethouder? - want het echte werk, deep down, zit in de muziek. Bracht één ep uit, 'Cheap Wine & Paris' (een titel overgehouden na een casting in Parijs), en wist daarmee heel wat mensen te betoveren. Soul, hiphop en funk met elegantie en breekbaarheid. 'Summer Blues' geeft een mooie blik op wat Da'ro in petto heeft. Uniek, warm, nonchalant en raak! 

Top
t