Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (juni 2019)

Juni was opnieuw een zwarte maand voor de muziekwereld. Maar niet getreurd, want één ding is zeker: de overledenen leven verder in de muziek die voor altijd en eeuwig zal weerklinken.

André Coelho Matos

André Coelho Matos © Facebook / André Coelho Matos

Droevig nieuws uit Brazilië: op 8 juni stierf de rocker André Matos aan een hartaanval, en dat op de leeftijd van zevenenveertig. Zijn eerste stappen in de muziekwereld zette hij in de band Viper, waar hij op z’n dertiende als zanger achter de micro kroop. In 1991 richtte hij de band Angra op en verliet hij Viper. Met zijn nieuwe band bracht hij op tien jaar tijd drie albums uit, en toen was het welletjes geweest. Opnieuw startte hij een band, Shaman, die een paar jaar later uit elkaar viel. Later ging hij uiteindelijk solo. Twee jaar geleden herenigden de rockers van Shaman zich, tot grote vreugde van de fans.  

Spencer Ward Bohren

Spencer Ward Bohren © Facebook / Spencer Ward Bohren

In zijn leven heeft Spencer Ward Bohren op zowat elk podium in Europa gestaan, maar aan zijn reis is nu jammer genoeg een einde gekomen. De bijna zeventigjarige Amerikaanse gitarist, die een vaste waarde was in New Orleans, stierf op 8 juni aan de gevolgen van prostaatkanker. Bohren deelde het podium met tal van bands uit de jaren zestig en zeventig. Geen wonder dat hij werd gezien als een van dé blues- en folkgitaristen van zijn generatie.  

Bushwick Bill

Bushwick Bill © Facebook / Bushwick Bill

Zijn bijnaam ‘Little Billy’ had hij zeker niet gestolen: de Jamaicaanse rapper Bushwick Bill leed aan dwerggroei, maar dat hield hem absoluut niet tegen om zijn grote droom waar te maken. In 1986 kreeg hij een plek in de Geto Boys, waarmee hij enkele onafhankelijke platen uitbracht. Later kwamen ze naar buiten met hun beste album ooit: ‘We Can Not Be Stopped’, waar het bekendste nummer ‘Mind Playing Tricks On Me’ van de rappers te beluisteren valt. Nadien ging het bergafwaarts, tot ze in 2005 een laatste album uitbrachten. Nu, veertien jaar later op 9 juni, overleed Bushwick Bill op 52-jarige leeftijd.  

Paul Alton 'Lil' Buck' Sinegal

Paul Alton 'Lil' Buck' Sinegal © Facebook / Paul Alton "Lil' Buck" Sinegal

Hij deelde het podium met enkele legendarische artiesten. Clifton Chenier, Rocking Dopsie, Buckwheat Zydeco en Caron Fran, om er maar een paar te noemen. Maar op 10 juni kwam er helaas een einde aan de opmerkelijke carrière van Paul Alton ‘Lil’ Buck’ Sinegal, die op 75-jarige leeftijd stierf in zijn huis in Lafayette. Precies twintig jaar geleden werd hij nog opgenomen in de Blues Hall of Fame, de plek waar hij voor altijd herinnerd zal worden als een van de grote muzikanten.  

Chuck Glaser

Chuck Glaser © Wikipedia / Chuck Glaser

Tompall Glaser stierf zes jaar geleden, en eerder dit jaar moesten we afscheid nemen van Jim. Op 10 juni stierf dan ook de laatste broer van The Glaser Brothers: de 83-jarige Chuck. De carrière van het trio nam een onverwachte wending toen ze de talentenshow van Arthur Godfrey wonnen. Het leverde hen meteen een platencontract op bij Marty Robbins. De eerste single, ‘Five Penny Nickel’, werd geschreven door Chuck zelf. En niet alleen voor zijn eigen groep schreef hij nummers, ook Hank Snow, Johnny Cash en talloze andere artiesten zongen zijn songs. Het bewijs dat Chuck zijn stempel drukte in de muziekwereld.  

Nature Ganganbaigal

Nature Ganganbaigal © Facebook / Nature Ganganbaigal

Geboren in China, maar een Amerikaan in hart en nieren, dat was Nature Ganganbaigal. Negen jaar geleden richtte hij de Mongolische folk-metalband Tengger Cavalry op, waar hij zelf als zanger en multi-instrumentalist een plekje claimde. De band wist de volksmuziek uit Mongolië op een verrassende maar ongeziene manier te mixen met heavy metal, waarmee ze heel wat mensen wisten te bekoren. Een groot verlies voor de metalwereld. Nature was nog maar 29 lentes jong toen hij op 13 juni overleed. Hij had ongetwijfeld nog grootse dingen kunnen neerzetten…  

Sergey Ostroumov

Sergey Ostroumov © Facebook / Sergey Ostroumov

De naam Sergey Ostroumov doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, maar de naam Mashina Vremeni misschien wel? De Russische rockband, die in de Engelse scene bekend staat als Time Machine, is op 16 juni een van hun leden verloren. Ostroumov, de 53-jarige drummer die al jaren de pannen van het dak speelde bij Mashina Vremeni, was een van de pioniers van de Sovjetrockmuziek. De band is een van de oudste groepen die vandaag nog steeds muziek maken binnen dat genre. Met hun mix van klassieke rock, zweverige blues en Russische volksmuziek hebben ze zichzelf op kaart de gezet. En hoewel vooral Makarevich, Kutikov en Margulis in de spotlight staan, mag Ostroumov zeker niet vergeten worden.  

Philippe ‘Zdar’

Philippe ‘Zdar’ © Facebook / Philippe ‘Zdar’

Philippe Cerboneschi, bekend als ‘Zdar’ en lid van Cassius, pionier van de Franse electro, is op 19 juni overleden in Parijs. Hij viel uit een raam. Verdere details zijn niet bekend. Vijftig jaar was hij, en al sinds 1996 samen met Hubert Blanc-Francard. Niet op een romantische manier, maar wel als het muzikale duo Cassius. Een paar jaar eerder ontmoetten ze elkaar toen ‘Zdar’ als geluidstechnicus werkte voor Serge Gainsbourg en tal van andere artiesten. Samen brachten ze vier albums uit, en een daarvan is ‘1999’ met de single ‘Feeling For You’.  

Jerry Carrigan

Jerry Carrigan © Facebook / Jerry Carrigan

Als tiener al was muziek zijn grote passie, maar pas toen Jerry Carrigan naar Nashville verhuisde, groeide hij uit tot een van de bekendste drummers van het land. Hij speelde op platen van onder andere Elvis Presley, George Jones, Kenny Rogers, Porter Wagoner, Johnny Cash en The Tams. Jammer genoeg overleed hij op 22 juni, hij werd 75 jaar oud.  

Jeff Austin

Jeff Austin © Facebook / Jeff Austin

Een prominent figuur in de neo-progressieve bluegrass van het nieuwe millennium. Dat was Jeff Austin. In 1999 zag de Yonder Mountain String Band het levenslicht. Austin leerde banjospeler Dave Johnson kennen aan de universiteit, en later vormden ze samen met Ben Kaufmann en Adam Aijala de groep. In 2013 verliet Austin de band. Twee jaar later bracht hij uiteindelijk zijn enige echte soloalbum uit: ‘The Simple Truth’. Vier jaar later, op 24 juni, overleed de jonge muzikant, hij was maar 45 jaar oud. Dat hij gemist zal worden is zeker, aangezien heel wat artiesten de mooiste dingen over hem de wereld in sturen.  
 

Top
t