Current language: nl

The National: 20 jaar oud, 2 keer Pukkelpop, zelfde editie

Je zal het misschien niet geloven, maar The National bestaat al 20 jaar. Het grote succes kwam wel pas later, maar je ziet: wie op dezelfde spijker blijft meppen, raakt dieper.
The National: 20 jaar oud, 2 keer Pukkelpop, zelfde editie © Wikimedia Commons

Onlangs won de band nog een Grammy Award, voor het beste alternatieve album, het bloedmooie ‘Sleep Well Beast’. Hun zevende plaat alweer! De grootste overwinning boekte The National in de strijd van Matt Berninger tegen podiumvrees. 

“Ik vergat songteksten”, vertelde hij in een interview. “En ik was elke show bang dat ik er meer zou vergeten. Nu heb ik een tekstmonitor, die ik niet gebruik, maar die me wel vertrouwen geeft. Daardoor zijn we vandaag een betere liveband dan ooit.” En dat wil wat zeggen, want hun vorige vier Pukkelpoppassages waren al van absolute wereldklasse.

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Wikimedia Commons

1999

De band werd opgericht in 1999. Fijn, een band starten in het jaartal dat ook meteen een prachtig nummer is van Prince (wijlen, getver). Hun eerste plaat, 'The National', verscheen in 2001. Je hoort een band in het begin van zijn carrière, wat zoekend, nog niet helemaal in sync met wat ze willen, maar de kiem was er. BloodBuzz

Je haalt de drumintro zo uit duizenden andere. Die van 'Bloodbuzz Ohio' is er eentje om in te kaderen - werd later trouwens gerecycleerd door Jasper Steverlinck - en leidt een prachtige song in, die The National bekendheid gaf. Volgens Pitchfork: "a tense, drawn-out build with Matt Berninger's weathered baritonelording all over everything."Live. Best Kept Secret. 

Geen woorden. Gewoon een concert. En wat voor één. Drie keer nationaal... 


'I Am Easy to Find,' hun meest recente, achtste studioplaat. Er werd een film aan gekoppeld. Over dat maakproces hoor je Matt B en regisseur Mike Mills hier:Beetje behind the scenes, met een goed glas wijn. Matt kent zijn 'flessen'. Bands die hun muziek ook akoestisch weten te brengen, hebben een streepje voor. The National deed het al eens met verve, bij de Tiny Desk Concerts. Wow. Bekijk Pukkelpop van 16 augustus tot en met 18 augustus via de livestream van Proximus Pickx!

Bekijk de beste concerten van artiesten die op Pukkelpop stonden in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx: druk op de On demand-knop van je afstandsbediening om door het aanbod te bladeren!

Top
t