Current language: nl

Mumford and sons: feest op het Werchter-podium!

Er was een tijd dat iedereen helemaal voor de bijl ging voor Mumford en zijn zonen. Toen de band met hun nu-folk de neus aan het venster stak, werden ze meteen de publiekslievelingen. Perfecte schoonzonen die mooie en opzwepende muziek maakten. Tot heel wat mensen genoeg begonnen te krijgen van de banjo-met-gestampvoet.
Mumford and sons: feest op het Werchter-podium! © EPA

Maar kijk! Dat Mumford & Sons geen one trick pony's waren, bleek wel uit de manier waarop ze met de kritiek omgingen en zich voor een stuk heruitvonden. Tien jaar bestaan ze ondertussen al. Ze wisten in 2009 harten te veroveren met hun door bluegrass, folk en rock doorspekte muziek. 't Ging meteen hard ook, want van 'Sigh no More' verkochten ze in de VS en het UK 3 miljoen stuks. Cd's die nu wellicht onder een halsstarrige tafelpoot liggen om het evenwicht te herstellen, maar goed. Mumford deed het succes nog eens dunnetjes over met 'Babel' (2012), de snelst verkopende plaat van dat jaar. Ondertussen was er ook al 'Wilder Mind', waarop de band elektrisch ging en zich wat gespierder toonde. Of ze dat straks ook op Rock Werchter zullen doen? Reken maar van yes! 

Fles drank
En was het niet wijlen Mark E Smith van The Fall die ooit eens een fles drank naar hun kop gooide tijdens een soundcheck? "We were playing a festival in Dublin the other week. There was this other group, like, warming up in the next sort of chalet, and they were terrible. I said, 'Shut them cunts up!' And they were still warming up, so I threw a bottle at them. The bands said, 'That's the Sons of Mumford' or something. 'They're number five in charts!' I just thought they were a load of retarded Irish folk singers." Hahaha! Maar goed, los daarvan: live een groot feest, dus reserveer je plek maar voor het podium.

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © EPA

Babel
Geen toren of toorn, maar wel een dijk van een schijf, waarmee de band zich helemaal op de kaart zette. Het is niet veel bands gegeven om een plaat te maken die meteen doorstoot naar de nummer één-positie, zowel in de UK-charts als in de VS Billboards. Tijdens de eerste week gingen er maar liefst 159.000 exemplaren over de toonbank in de UK en 600.000 in de VS. Goed aan de plaat is dat er materiaal op staat dat de band al ruim live had kunnen testen. En een song die live werkt, doet dat - als-ie goed opgenomen werd - ook op plaat. Zoals deze bijvoorbeeld: Fashion  
Ja, ja. Marcus Mumford was een trendsetter, ook wat de mode betreft. Je kan er donder op zeggen dat kekke stylisten het net afschuimen op zoek naar nieuwe trends. Toen Mumford furore maakte, ging de modewereld overstag voor de ietwat slordige bohémienstijl. Eén blog pakte uit met de tekst: "Fancy looking like Marcus Mumford three hours into a wedding reception? If you’ve ever wanted to work that Amish farmhand look, this is your moment. A company called Rustic Authentics has created a range inspired by Mumford & Sons, the 'ultimate menswear range for the New Authentic movement'." Right. En haha! 

New single
Met de laatste nieuwe plaat kwam meteen ook een mooie nieuwe single: 'Guiding Light'. Check de clip! En dat volk, ja-wad-de! Eat your heart out, Tomorrowland! 
Drie keer Mumford, drie keer hop-met-de-beentjes

Piep, ja. Jonge snaken die toch al wat van de roem geproefd hebben en een single die door iedereen luidkeels meegezongen wordt. Wees getuige van de geboorte van een wereldband! Wie veel succes heeft en miljoenen fans wereldwijd, weet dat er ooit een parodie komt op de muziek die hij of zij maakt. Dat was bij Mumford niet anders. Check deze link!  https://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/this-is-every-mumford-sons-song-ever

Mooi aanschouwelijk gemaakt met deze clip: Wat dachten de mannen toen ze deze track schreven? Gedaan met de akoestiek? Kan best zijn, maar Mumford bewees wel dat hij ook goed overweg kon met een elektrische gitaar. 40 miljoen views. Die gasten zijn binnen, jong! Top