Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (mei 2019)

Afscheid nemen bestaat niet. En dat is waar, want deze muziekhelden zijn er nu misschien niet meer, maar hun muziek blijft voor altijd voortbestaan.
Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (mei 2019) © Wikipedia

John Starling

Een eerste groot verlies in de muziekwereld deze maand: John Starling. Hij had een van de zachtste stemmen in bluegrass en was een van de oprichters van The Seldom Scene. John Starling stierf in de nacht van 2 mei. De Grammy-winnaar werd 79 jaar. The Seldom Scene is misschien wel het grootste vocale trio dat bluegrass heeft gekend. Nummers als ‘Wait A Minute’, ‘Body And Soul’ en ‘Out Among The Stars’ behoren tot de klassiekers en worden decennia later nog altijd gedraaid.  

Pekka Airaksinen

Pekka Airaksinen © Wikipedia

Pekka Airaksinen, een van de pioniers van de Finse elektronische muziek, stierf op 6 mei. Hij werd 73. Hij werd voor het eerst bekend in de Finse underground muziekscene in de jaren zestig als lid en componist van het controversiële collectief The Sperm. In 1970 ging hij solo, en haalde hij inspiratie uit het boeddhisme. In zijn carrière – die meer dan veertig jaar duurde – bracht hij tal van nummers en albums uit.  

Doris Day

Doris Day © Wikipedia

Het nummer ‘What Will Be, Will Be (Que Sera, Sera)’ kan iedereen van begin tot einde meebrullen. Op 13 mei stierf de wereldberoemde Amerikaanse actrice en zangeres Doris Day jammer genoeg aan de gevolgen van een longontsteking. Ze werd 97 jaar. Vooral in de jaren vijftig en zestig was ze enorm populair door haar megahit, maar evengoed door haar rollen in tal van filmdrama’s en musicals.  

Charles ‘Chuck’ Barksdale

Charles ‘Chuck’ Barksdale © Wikipedia

De baszanger van de populaire doo-wop groep The Dells, Charles ‘Chuck’ Barksdale, stierf op 15 mei op 84-jarige leeftijd. Vijftig jaar lang scoorde de band de ene hit na de andere, waaronder ‘Oh, What A Night’, ‘Stay In My Corner’ en ‘Always Together’. In 1991 veroverden ze de dertiende plek in de R&B chart met het nummer ‘A Heart Is A House For Love’, dat diende als soundtrack voor het musicaldrama ‘Five Heartbeats’.  

Sol Yaged

Sol Yaged © Wikipedia

Sol Yaged was een Amerikaanse klarinettist met een hart voor jazz. Hij was amper twaalf jaar toen hij helemaal verliefd werd op het instrument toen hij Benny Goodman hoorde optreden op de radio. Zeventig jaar lang was hij een begrip in Amerika. Hij was overal beroemd, al was het maar omdat hij altijd pepermuntjes uitdeelde. In 2006 werd de vijftigste verjaardag van zijn allereerste album ‘It Might As Well Be Swing’ gevierd. Hij had nog plannen om een nieuw album uit te brengen, maar helaas stierf hij op 16 mei op 96-jarige leeftijd.  

Geneviève Waïte

Geneviève Waïte © Wikipedia

Op 18 mei verloor de Zuid-Afrikaanse muziekwereld een grote muziekster: Geneviève Waïte. Deze actrice en zangeres stierf op 71-jarige leeftijd. Ze begon haar carrière als model en brak verder door als actrice en zangeres. Ze speelde onder andere in de film ‘Joanna, Move’ en ‘Just A Kiss’. In 1974 werkte ze aan haar eigen album ‘Romance Is On The Rise’.  

Nilda Fernandez

Nilda Fernandez © Wikipedia

De Frans-Spaanse zanger Nilda Fernandez, die in de late jaren 80 en de jaren 90 bekend werd met hits als ‘Madrid Madrid’ en ‘Nos Fiançailles’, stierf op 19 mei 2019. Hij werd 61 jaar oud. Fernandez werd geboren in Barcelona, maar groeide op in de Franse stad Lyon. Hij begon zijn carrière als muzikant in bars en clubs. In 1981 nam hij zijn eerste album op, maar pas zeven jaar later brak hij echt door. De laatste jaren vertoefde hij vooral in Rusland en Cuba.  

Mira Zakai

Mira Zakai © Wikipedia

De Israëlische contra-alt overleed op 20 mei 2019 aan de gevolgen van een beroerte. Ze won een Grammy voor haar opname van Mahlers Resurrection Symphony. Mira Zakai werd 76 jaar oud. Ze deelde vaak het podium met de beste dirigenten en orkesten in de wereld. In 2000 stopte ze voorgoed met zingen en werd ze het hoofd van de Buchmann-Mehta School of Music in Tel Aviv.  

Jake Black

Jake Black © Wikipedia

De Engelse elektronische band Alabama 3 moet verder met een man minder. Jake Black, een van de oprichters van de band, overleed op 21 mei 2019. Black – die net als de andere leden van de band optrad onder een pseudoniem – vormde in 1995 de groep, samen met Rob Spragg. Drie jaar geleden, in 2016, bracht de groep hun laatste album uit onder de naam ‘Blues’.  

Top