Current language: nl

Within Temptation: Hup Holland!

Eind vorig jaar releasete Within Tempation 'Resist', hun 14de full album. Immer voorwaarts, tot iedereen aan de voeten ligt.
Within Temptation: Hup Holland! © EPA

Symfonische rock uit Nederland en dat al 23 jaar lang. Er zijn bands die het minder lang uitzingen. Letterlijk. Within Temptation zag het levenslicht in 1996, onder auspiciën van Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt.  De band heette toen nog The Circle, en werd dan even The Voyage, maar ook dat bleek geen succes te zijn. Robert W en Jeroen van Veen (samen in The Voyage) gingen verder, trokken Sharon aan als zangeres en doopten zichzelf Within Temptation.

Het genre? Niet meteen heel erg duidelijk, het ging van grunts naar Keltische rock, maar met 'Ice Queen' keerde het tij: het werd de megahit op 3FM en - huppah - Within Temptation was gelanceerd. Festivals volgden, afgewisseld met albums, tours door Japan, de VS, etc. En dit jaar staat Within Temptation al voor de achtste keer op Graspop.

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © EPA

Ice Queen  
Het begon allemaal met deze song: 'Ice Queen', het tweede nummer van het album 'Mother Earth' (2000). Het werd in juni 2001 uitgebracht als tweede single. Meteen zowel de nationale als internationale doorbraak van Within Temptation en nog steeds een van de bekendste en meest succesvolle nummers van de band. Aanvankelijk was 'Ice Queen' niet bijzonder succesvol. Pas na een half jaar - toen 3FM het tot Megahit verkoos - bereikte het de vierde positie in de Nederlandse Top 40 en de tweede plaats in de Mega Top 100. Resist!
Een breuk met het verleden, zo schreef de site 'Zware Metalen', en er is iets van aan. Met 'My Indigo' tussen 'Hydra' en 'Resist' had de band de tijd om zich te herbronnen. Wat ze ook deden. 'De symfonische elementen en klassieke metalriffs die jarenlang de sound van Within Temptation domineerden, hebben grotendeels plaats moeten maken voor hedendaagse elektronica-invloeden. Daarnaast valt ook meteen op hoe de nummers omwille van hun zanglijn eerder popgericht overkomen.' Wordt duidelijk, hier: Jasper? 
Jaja, er is een link tussen Jasper Steverlinck, K's Choice en Sharon den Adel. 'Liefde voor muziek'. In Knack zegt ze daarover: "Ik ben al heel vaak gevraagd om mee te doen aan tv-programma's, maar ik heb altijd neen gezegd, ook als jurylid. Het is gewoon niet echt mijn ding, ik maak liever zelf muziek. Misschien is dat wel de reden. Ze kwamen naar mij toe en zeiden: 'We weten dat jij nooit tv-programma's doet. Het is zo dat Jasper Steverlinck meedoet en we weten dat jij fan bent van Arid.' Oh dat was echt gemeen van hen. Ze zeiden ook nog: én K's Choice. Ik zei: 'Wat? K's Choice? Ja, dan moet ik meedoen.' Dan hebben ze geen enkele andere naam meer genoemd. Ik kreeg enkel die twee namen door. Puur om mij over de brug te trekken en het was oké. Ik deed mee!"Drie keer Within Temptation, drie keer extase! 

Ja, je wil ze live toch wel eens aan het werk zien. Waarom? Omdat de band er staat als een huis. En ze met 'Resist' hun muzikale eigenheid nog een beetje aangescherpt hebben. Een interview? Dat mag niet ontbreken.
 


Een van de eerste optredens. Wow! Win hier je tickets voor de beste zomerfestivals!

Top
t