Current language: nl

Bon Jovi, een geoliede rockmachine

Op zondag 14 juli is Bon Jovi de headliner op TW Classic. De Amerikaanse rockdinosaurussen zijn al 30 jaar bezig en scoorden een hele batterij aan hits. Wij zetten enkele markante feiten over de band op een rijtje.

Bon Jovi, een geoliede rockmachine © Photo News

Leadzanger John Francis Bongiovi verdiende op 17-jarige leeftijd een centje bij als hulp in de The Power Station-studio van zijn neef Tony. Toen er een Star Wars-kerstalbum werd opgenomen, stelde Tony John voor om het nummer R2-D2 We Wish You A Merry Christmas in te zingen. Het werd zijn eerste professionele opname. John kwam trouwens ook een tijdje aan de kost als acteur: hij speelde onder meer rollen in U-571, een duikbootfilm, en was te zien in een reeks episodes van het vijfde seizoen van Ally McBeal.

Runaway

Runaway © Gary Gershoff/Photonews

Het eerste nummer dat hij opnam met z’n band, die toen John Bongiovi & The Rest heette, was Runaway. Het is het enige nummer uit de eerste twee albums dat de band tijdens elk concert speelt. De song kwam terecht op het album dat de naam van de band draagt, uit 1984.


Een stevig koppel

Een stevig koppel © Isopix

Gestrande relaties zijn schering en inslag in het artiestenmilieu, maar John is al jaren samen met zijn jeugdvriendin Dorothea Hurley, met wie hij in 1989 in het geheim trouwde. Dat gebeurde in de welbekende Graceland-trouwkapel. Het koppel heeft een dochter en drie zonen. De jongste, Romeo, werd geboren in 2004.

Richie Sambora

Richie Sambora © Isopix

Gitarist Richie Sambora is die andere hoeksteen van Bon Jovi, met wie John het leeuwendeel van hun hits schreef. In 2013 besloot Richie om solo te gaan: hij had genoeg van de concertreeksen die niet leken te eindigen en wilde meer tijd met z’n dochter doorbrengen. Even later bracht hij de single Come Back As Me uit. Sambora was gedurende 13 jaar getrouwd met Heather Locklear, de moeder van zijn dochter. Sinds 2014 vormt hij een koppel met gitariste Orianthi. Ze staan samen op het podium onder de naam RSO en brachten een paar EP’s uit. Richie heeft ook drie solo-albums op zijn actief. In 2009 werd hij opgenomen in de Songwriters Hall Of Fame.


Fake News

Fake News © David Bergman

In 2011 werd John het slachtoffer van fake news. In een nepbericht werd hij doodverklaard. Een website meldde dat het levenloze lichaam van de zanger werd aangetroffen in een hotel. Het bericht werd meteen tegengesproken en de fans haalden opgelucht adem toen hij een foto van zijn springlevende zelf postte, naast zijn kerstboom.

Albums die elke fan in huis moet hebben

Albums die elke fan in huis moet hebben © Photo News

Slippery When Wet uit 1987 werd het grootste commerciële succes van de groep. Om die plaat in de blikken sloten John en Richie zichzelf op in de kelder van de ouders van de gitarist om 35 nummers op te nemen, waarvan er slechts 12 werden weerhouden. Bob Rock, die ook The Black Album van Metallica produceerde, mixte de plaat. Richie Sambora liet later optekenen dat 7800° Fahrenheit volgens hem een even groot succes was geweest, mocht Bob Rock ook dat album onder handen hebben genomen. Op Slippery When Wet staan onder meer nummers You Give Love A Bad Name, Livin’ On A Prayer en Wild In The Streets.

In 1988 kwam New Jersey uit. Dat werd een commercieel popalbum met een licht-romantische toets, die de Bon Jovi-fans wel konden smaken. Een bekend nummer uit die plaat is Bad Medicine. Keep The Faith luidde in 1992 een nieuw tijdperk in: de jeugd stortte zich massaal op grunge en de geruchten als zou Bon Jovi splitten vlogen lustig in het rond. Dat gebeurde niet, en Bob Rock produceerde weer twee ijzersterke nummers: Keep The Faith en Dry Country. Drie jaar later werd These Days, met daarop onder meer Lie To Me, op de wereld losgelaten, en het werd alweer een succes.

Cijfers

Cijfers © Isopix

Enkele markante cijfers: er vonden bijna 2800 Bon Jovi-concerten plaats in meer dan 50 landen over de hele wereld, sinds het begin van hun carrière. Ze verkochten 130 miljoen albums. Het onvermijdelijke Slippery When Wet ging bijna 28 miljoen keer over de toonbank. De ticketverkoop voor hun tournee uit 2013 bracht ruim 230 miljoen euro op. Het was een reeks van 10 concerten in 91 steden en 25 landen.

Bon Jovi blikte tot dusver 13 albums in. De jongste plaat heet This House Is Not For Sale en werd drie jaar geleden uitgebracht. Sinds vorig jaar heeft de groep een stek gekregen in de Rock ’n Roll Hall Of Fame.

Bon Jovi, John Fogerty, Anouk en Skunk Anansie live aan het werk zien? Koop hier tickets voor TW Classic aan een voordeelprijs!
 

Top
t