Current language: nl

Amon Amarth: de raven van Odin schoppen keet!

Viking metalmeesters uit Zweden die al voor de zesde keer voor anker gaan op Graspop. Zes keer met de bijl erdoor!

Amon Amarth: de raven van Odin shoppen keet!

Amon Amarth: de raven van Odin shoppen keet!

Hebben we alles al gezien van deze jolige bende? Bij de vorige passage hadden ze twee drakenkoppen mee, recht vanop de snek waarmee ze de woeste wateren doorkliefden. Neen, dat was wat overdreven, maar de band weet altijd opnieuw te verrassen. Met nu en dan een welgemikte kopstoot. En, mooi in harmonie met het schrijven van dit bericht bracht de band het nieuwe album 'Berserker' uit. De thematiek van Berserkers, Noorse strijders met berenvellen, past goed bij de Zweedse melodieuze metalband. 'Raven's Flight', de eerste single, is er alvast niet naast. Melodische vikingmetal - dat is wat ze doen - met een naam ontleend aan een locatie in J.R.R. Tolkiensfictieve wereld Midden-aarde.

Amon Amarth is het Sindarijnse woord voor 'Doemberg'. Na een paar goed onthaalde demo's, verscheen in 2011 het album 'Surtur Rising', in 2013 het album 'Deceiver of the Gods', dat volledig in het teken stond van de god Lokistaan. In 2016 verscheen het conceptalbum 'Jomsviking'. And now they are back. Takk! 

Bijzondere band want ...

Bijzondere band want ... © Wikimedia

25 jaar!
Spreken al een kwarteeuw tot de verbeelding met lyriek over hun Vikingvoorvaderen. Zelfs in de mindere dagen van de death metalscene zijn ze blijven evolueren. Vandaag zijn ze een instituut.  Met ‘Jomsviking’ in 2016 zetten ze nog maar eens een grote stap voorwaarts - immer voorwaarts! -, iets wat ze ook tonen on stage. Up the horns! Verrassing! 
Over het nieuwe album sprak zanger Johan Hegg met Blabbermouth. Dat de plaat een beetje als een verrassing kan overkomen. Benieuwd! "We've done something quite different as Amon Amarth, even though very familiar for the fans," zei Johan. "But it's still gonna sound Amon Amarth, of course, but there's a lot of new elements and new stuff in the recording. So I think people are gonna be pleasantly surprised about the album."

MMA
Weetje? Hegg is een devoot liefhebber van MMA, martial arts die vooral in cages wordt uitgevochten. Krijgt tijdens sparringsessies vaak op zijn muil, Hegg, omdat hij naar eigen zeggen 'too old to compete is', maar wel graag de training volgt. MMA-training, gecombineerd met bier drinken, boeiende combo. Het was zijn vrouw die hem op het idee bracht. Niet dat bier drinken, maar wel de MMA-sport. 

Drie keer Amon Amarth, drie keer oorvegen!  

Docu
Elke zichzelf respecterende band laat ooit in zijn carrière een docu draaien. Aanleiding voor Amon Amarth was uiteraard hun 25-jarig bestaan. Johan Hegg sprak erover, met een Frans journalist. Quoi? Drums! 
Metaldrummers, stamina, kracht, souplesse ... Het is een workout, elke dag. Geloof je het niet, check deze. Thank God for camera's! Bootleg? 
Maybe. Maar dit is erg vroeg werk van Amon Amarth. 'Thor Arise', een van de eerste demo's, verscheen later wel op de 'Viking Edition' van 'Versus the world'. Win hier je tickets voor de beste zomerfestivals!

Top