Current language: nl

Behemoth: poolshoogte nemen en dan moshen!

Geen enkele extreme metalband heeft de jongste jaren zo’n steile opgang gemaakt als Behemoth. En terecht, want weinig bands werken zo hard and presteren live op zo’n hoog niveau.

Behemoth: Poolshoogte nemen, en dan moshen!

Behemoth: Poolshoogte nemen, en dan moshen! © Wikimedia

Het had er nochtans even anders uitgezien, een paar jaar geleden. Frontman Nergal werd geconfronteerd met leukemie, maar kwam gesterkt uit de strijd en gooide zich nog enthousiaster op zijn carrière, met als gevolg het fantastische ‘The Satanist’. Het was de doorbraak naar de grote podia, en naar de recentste plaat ‘I Loved You At Your Darkest’, waarop de band meer dan eens verrast zonder zijn roots te verloochenen. Hun laatste passages in Dessel waren niets minder dan triomftochten en ook visueel worden hun shows steeds sterker. We kunnen amper wachten om de nieuwe nummers over de Stenehei te horen galmen.

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Wikimedia

Black, blacker, blèkst
Behemoth is een van de belangrijkste extreme metalbands uit Polen, naast Gravelanden Vader. Speelde aanvankelijk klassieke black metal met heidense teksten, maar ging over op occulte en thelemistische teksten van leadgitarist en zanger Adam Darski. Dit ging gepaard met een verhoging in muzikale vaardigheden, waardoor de band boven de blackmetalscene uitgroeide. 't is er niet naast! 

There's serpent coiling around my neck
The adoring crescent moon in blazing night
The holy river Ganga flowing through my muddled hair
In the ancient times before I learned ov who I am

1994: jaar van waarheid! 
'Sventevith (Storming near the Baltic)' verscheen en de band werd gebombardeerd tot een van de beste aankomende blackmetaltalenten. Een jaar later volgde een tweede plaat: 'Grom', een uiterst divers werkstuk dat het experiment opzocht, namelijk door het inzetten van zangeressen, akoestische gitaren en synthesizers. Groot!
Overal stromen de fans toe! Behemoth is big. En hun shows? Checken!Drie keer Behemoth, drie keer klasse! 

'Stay healthy', zegt Nergal. Fijn interview met 'the man, the myth, the legend'. Sommige fans zijn superfan en gaan na hoe de muzikanten in de band evolueren. Iemand vergeleek Nergals stem in de begindagen met nu. Huh? First Time Hearing. Hoe reageert een devote hiphopfan op iets als blackmetal? Het is raar, soms. Deze kerel praat veel, en dan krijgt-ie ineens een brok Behemoth op zijn dak. "I'm excited, y'all!" Win hier je tickets voor de beste zomerfestivals!

Top