Current language: nl

Hawkwind: een halve eeuw grooven!

Een halve eeuw oud en nog steeds psychedelisch groovend als de neten. Hawkwind blijft gaan!
Hawkwind: een halve eeuw grooven! © Wikimedia commons

In 1969 opgericht en beschouwd als een van de grondleggers van - en meest invloedrijke bands uit - de spacerockscene. De band kende in de loop der tijd nogal wat personeelswissels - als we goed geteld hebben zijn het er meer dan veertig - met zanger/gitarist en songschrijver Dave Brock als (enige) rots in de branding. Alleen daardoor al lieten ze diverse invloeden in hun spacy composities sluipen.

Hun bekendste nummer is de single ‘Silver Machine’, die in 1972 een hit werd in het VK en mede dankzij de aanwezigheid van Ian ‘Lemmy’ Kilmister op bas en zang uitgroeide tot een klassieker van formaat. Ondanks de toch wel respectabele leeftijd van Brock blijft de band regelmatig optreden en uitpakken met nieuw platenwerk, waarvan ‘Into The Woods’ (2017) en ‘Road to Utopia’ (2018) de recentste zijn.Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Wikimedia

Lemmy
We kennen Lemmy allemaal als frontman van Motörhead, maar hij had er al een carrière als bassist opzitten bij Hawkwind. Ian 'Lemmy' Kilmister nam er de honneurs waar tussen 1971 en 1975 en richtte daarna Motörhead op. Opmerkelijke verschijning achter de drums was ook Ginger Baker - een van de drummers uit de vorige eeuw - van wie je zeker de docu eens moet bekijken: 'Beware of Mr. Baker', een genie met een hoek af.Credits
Normaal gezien nemen bands in de credits enkel bandleden op. Niet Hawkwind, die er steevast een punt van maakt om ook crewleden in de credits te vermelden. Hun vaste danseres Stacia bijvoorbeeld, lichttechnieker Liquid Len en tekstschrijver Michael Moorock. Credit where credit is due, dus! 

1941
Geboren toen de Tweede Wereldoorlog Europa en de wereld al een jaar in totale chaos stortte. Laat dat even zaken: de frontman van Hawkwind, Dave Brock, is 78! Hij moet daarmee zowat de oudste frontman zijn die dit jaar op GMM staat. Hij is het enige originele Hawkwind-lid en werd in 2013 bedacht met een Lifetime Achievement Award tijdens de jaarlijkse Progressive Music Awards in 2013.


Drie keer Hawkwind, drie keer anders! 

Hawkwind
Het eerste album van de band. Muziekhistorisch een belangrijke plaat, omdat het de eerste spacerockplaat is die ooit gereleased werd. Spacerock? Ja, eind jaren 1969, begin jaren 1970 zat de mensheid op nogal een trip. Maanlandingen, het ontdekken van de ruimte, LSD, het had allemaal een invloed op de evolutie van de muziek. "That was the great magical album. It was quite daring, I thought", aldus David Brock. 2019
Wat kan je verwachten? Een show met songs uit 50 jaar Hawkwind. Wordt het een best of? Of speelt de band meer materiaal uit zijn laatste plaat? Wie zal het zeggen. Voorsmaakje alvast, hier. Baker! 
Hahaha. Ginger Baker, ooit drummer bij Hawkwind, te gast in een Duitse show, in 1987. Beetje vreemd interview, maar wel erg cool wegens zo 'out there'. Dat Baker kalm bleef, is bijzonder opmerkelijk. Win hier je tickets voor de beste zomerfestivals!

Top
t