Current language: nl

Kurt Vile & The Violators: eerlijke fuzzrock, perfect met een biertje

Kurt Vile. Gaat al heel lang over de tongen. Als mede-oprichter van The War on Drugs (check toch maar eens die weergaloze eerste plaat 'Lost in the dream') wist Vile zich al in de kijker te spelen, maar na het debuut hield hij het daar al voor bekeken.

Kurt Vile & The Violators: eerlijke fuzzrock, perfect met een biertje.

Kurt Vile & The Violators: eerlijke fuzzrock, perfect met een biertje. © Wikimedia

Ondertussen zijn we 10 jaar verder en heeft Vile maar liefst acht albums op zijn naam staan. Vooral ‘Wakin on a Pretty Daze’ zorgde voor zijn bredere doorbraak. Vile staat bekend om zijn nonchalante, eerlijke fuzzrock, waarin hij rockinvloeden uit de seventies verweeft. En The Violators? Dat is zijn liveband. En wat die eerlijke fuzzrock betreft: een concert van Vile heeft vaak wat weg van een jamsessie, maar dat is waar muziek toch in hoofdzaak over gaat?

Muziek maken staat niet gelijk aan songs afhaspelen, maar wel aan het creëren van een vibe, en laat Vile en zijn kornuiten daar nu net meesterlijk in slagen.Vile treedt daarmee wat in de voetsporen van zijn grote voorbeelden Bob Dylan, Neil Young en Tom Petty. Hij zei daarover (in een interview met The Daily Indie): "Ik vind het een groot compliment dat ik vaak met hen wordt vergeleken. Toch zie ik de vergelijking zelf nog niet helemaal, ik zal nog verder moeten groeien om hun status te bereiken. Ik zit voorlopig dus nog niet stil en later word ik dan vast legendarisch!"

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Wikimedia

8 platen! 
Ondanks zijn ietwat sjofele tred en manier van zijn, laat Vile er geen gras over groeien. Sinds zijn debuut heeft de man al acht platen gereleased. De ene al wat succesvoller dan de andere, maar met zijn vijfde 'Wakin' on a pretty daze' gooide hij hoge ogen. Misschien ligt het aan het feit dat hij ervoor samenwerkte met old time compadre Adam Granduciel (The War on drugs)? Maybe, baby. Hazel Sheffiel (NME) schreef erover: "The album is bookended by two monster tracks that each hover around the 10-minute mark. Neither track loses direction." Zijn laatste album, 'Bottle it in' verscheen eind vorig jaar. 

Courtney Barnett
Vorig jaar mocht ze nog het fantastische Sonic City-festival cureren, maar ze nodigde Vile niet uit. Hoefde ook niet, uiteraard. Vile & Barnett jamden, besloten om een plaat op te nemen en ging touren. Zo eenvoudig kan het soms zijn. Met 'Continental Breakfast' maakten ze de ideale indian summerplaat.

Bottle it in
Viles laatste album werd ook overladen met lof. Mocht het een proefwerk zijn, dan kreeg de plaat net geen grote onderscheiding. Opmerkelijke passages op de plaat? Kim Gordon (ooit de wederhelft van Thurston Moore), CassMcComs (Supergrass) en Stella Mozgawa van Warpaint. Best track? Bassackwards, een tien minuten durende hypnotiserende psychotrip.

Drie keer Kurt Vile & The Violators! 

The War on drugs
Ja, we kunnen er niet omheen, maar toch willen we even deze plaat opnieuw onder de aandacht brengen. Neen, Vile heeft er geen aandeel in, maar goed, hij wordt wel in één adem genoemd met Adam Granduciel. Laat dit gewoon een oproep zijn om nog eens samen te werken. Wakin 
Nog niet bekend met KEXP? Zeker eens checken, want het is een van de beste internetradio's/live venues die er bestaan. Wekelijks zie je er artiesten passeren, die er in de best omstandigheden mogen musiceren en geïnterviewd worden. Check 'Wakin on a Pretty Day' hier:Vile
Vile wordt geïnterviewd. Dat is wijs, toch vooral omdat hij zo wat wereldvreemd lijkt, maar dat eigenlijk niet is. Win hier je tickets voor de beste zomerfestivals!Top
t