Current language: nl

Deze Graspopacts hebben al heel wat jaren op de teller

Wie Def Leppard aan het werk wil zien, moet zich op zondag 23 juni naar Graspop Metal Meeting reppen. De heren zijn al meer dan 40 jaar bezig, maar de pijp aan Maarten geven zit er nog niet in.

Deze Graspopacts hebben al heel wat jaren op de teller © Isopix

Joe Elliott en zijn collega’s huppelen nog steeds als jonge veulens over het podium, en hun klassieke metal doorspekt met popmelodieën zorgde ervoor dat er wereldwijd meer dan 100 miljoen albums over de toonbank van platenzaken gingen. Vorig jaar in november brachten ze het verzamelalbum The Story So Far uit, dat hun beste nummers bundelt. (Main Stage 1, zondag, 19u55)

Geen enkele ander festival vormt zo’n vruchtbare bodem voor bands met heel wat jaren op de teller. Ook de volgende groepen hebben een imago waar na al die tijd nog geen sleet op zit!


KISS

KISS © Isopix

Tot grote spijt van velen zet KISS er na meer dan 45 jaar een punt achter. Zanger-gitarist Paul Stanley en bassist Gene Simmons richtten de groep in 1973 op. Hun ietwat theatrale optredens en een dikke laag wit-zwarte schmink werden hun handelsmerk. Eén van hun legendarische albums is Dynasty, met daarop de hits I Was Made For Lovin You en Sure Know Something. Met The End Of The Road World Tour gaan ze voor een laatste keer de baan op, een tournee die hen ook langs de groene GMM-weide te Dessel brengt.

Main Stage 1, zondag 23 juni, 23u00

King Diamond

King Diamond © Isopix

Kim Bendix Petersen begon zijn carrière in 1974 bij het metalcollectief Brainstorm. Tegenwoordig staat hij op het podium als zijn alter ego King Diamond. De man is populair om zijn aparte stijl: hij vermengt muziek met horrorverhalen. Tot midden jaren ’80 gebruikte hij een menselijke schedel, die hij Melissa noemde, als microfoon. Tot Melissa na een optreden in Nederland gestolen werd. Ze werd vervangen door een ander microfoon, die ook deels uit menselijke botten bestaat.

Marquee, zaterdag 22 juni, 22u40


Krokus

Krokus © Isopix

De bandleden van Krokus mogen zich met recht en reden rockdinosaurussen noemen. De Zwitsers zijn al sinds midden jaren ’70 actief en prijzen zichzelf sinds het bijwonen van een concert van AC/DC aan als het Europese antwoord op die legendarische Amerikaanse heavy metalband. Metal Rendez-Vous en One Vice At A Time behoren tot het beste uit hun discografie.

Red Bull Metal Dome, zaterdag 22 juni, 21u30


Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd © Isopix

De koningen van de Southern Rock houden er weldra mee op, maar eerst komen ze nog naar GMM. De geschiedenis van de populaire band begon in 1964, toen nog onder de naam My Backyard. Lynyrd Skynyrd verblijdde de goegemeente met de hits Free Bird, You Got That Right, Working For The MCA en natuurlijk Sweet Home Alabama. Dat laatste nummer werd geschreven als antwoord op de liedjes Alabama en Southern Man van Neil Young, waarin die over slavernij en racisme in het zuiden van de Verenigde Staten zong. Bij Lynyrd Skynyrd vonden ze voornoemde songs van Young te negatief, wat hen ook op kritiek kwam te staan. Hoe dan ook: de Amerikanen live aan het werk zien is een ervaring op zich.

Main Stage 1, vrijdag 21 juni, 19u15

Whitesnake

Whitesnake © Isopix

In 1978 poetste David Coverdale de plaat bij Deep Purple om Whitesnake te stichten. In den beginne legden ze zich toe op bluesrock, maar in de jaren ’80 werd voor het wat commerciëlere glamrock-heavymetalgeluid gekozen. Het album dat hun groepsnaam droeg werd een succes met dank aan de nummers Here We Go Again en Is This Love. Na Slip Of The Tongue uit 1989 hield Whitesnake het voor bekeken. In de jaren negentig kwam er tot tweemaal toe een reünie, en in 2002 begonnen ze er opnieuw voltijds aan.

Main Stage 1, zondag 23 juni, 17u25

Living Colour

Living Colour © Hell Gate Media / Isopix

Het is weer eens wat anders: Living Colour vermengt op onnavolgbare wijze heavy metal met funk, jazz, hiphop en rock. Racisme en politiek zijn terugkerende thema’s in hun messcherpe teksten. De band werd in 1984 opgericht door gitarist-songschrijver Vernon Reed. Cult Of Personality is hun bekendste hit.

Red Bull Metal Dome, zondag 23 juni, 16u35

Glenn Hughes

Glenn Hughes © Isopix

Glenn Hughes draagt met gepaste trots de bijnaam Voice of rock. Van 1973 tot 1976 was hij zanger-bassist van Deep Purple, en in die hoedanigheid tekende hij voor drie niet te versmaden platen: Burn, Stormbringer en Come Taste The Band. Tegenwoordig is hij de frontman van Black Country Communion. Op GMM brengt hij materiaal uit zijn Deep Purple-periode onder de naam Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live.

Main Stage 1, vrijdag 21 juni, 15u05

Slayer

Slayer © Isopix

Slayer werd in 1981 opgericht, en de heren mogen zich tegenwoordig tot de grote drie der trashmetal rekenen, samen met Megadeth en Metallica. Metalliefhebbers beschouwen Reign In Blood over het algemeen als één van de invloedrijkste trashmetal-albums aller tijde. Een tijdje geleden beslisten ze er tot ontsteltenis van hun grote schare fans mee op te houden, maar niet zonder nog een keer in Dessel op te treden.

Main Stage 1, vrijdag 21 juni, 23u30

Volg Graspop Metal Meeting van vrijdag 21 t.e.m. zondag 23 april bij Proximus Music

De officiële site van het festivalProgramma - Tickets


Top