Current language: nl

Hit it! De tien beste drummers en percussionisten van België!

'Een band is maar zo goed als zijn drummer.' Het zijn de gevleugelde woorden die Arno Hintjes ooit uitsprak. Had hij gelijk?
Hit it! De tien beste drummers en percussionisten van België! © Wikimedia

Vraag het aan drummers en ze zullen volmondig 'Ja!' zeggen. Haal de timekeeper uit de band en heel het muziekje valt in elkaar. In ons land loopt nogal wat talent rond. We kennen allemaal de grote namen - the powerhouses - als Stéphane Misseghers (dEUS, Soulwax), Mario Goossens (Triggerfinger) en Michael Schack (met zijn eigen en talloze andere bands). Grootheden, sowieso, maar binnen het bestek van dit artikel geven we graag aandacht aan een aantal andere fijne Belgische drummers én percussionisten.

Frederik Van den Berghe

Frederik Van den Berghe © Swing Paradise

Een van de gasten die zich al jaren aan hun nobele taak wijden, is Frederik Van den Berghe. Op het eerste gezicht niet zo'n bekende kop, maar vergis je niet, Van den Berghe heeft zowat bij iedereen gespeeld, van PJDS en Arno tot Admiral Freebee. Maar het meest zie je hem achter de drums zitten bij jazz- of bluescombo's. He's an old style kinda dude. Van den Berghe groeide op met drummers-oude-stijl. In Poppunt vertelde hij daar ooit over: "Ik heb veel gehad aan de platencollectie van mijn vader. Er zat heel wat New Orleans Jazz tussen, zoals Kid Thomas, Kid Ory, Professor Longhair… En zoals zoveel drummers ben ik ook eerst beginnen trommelen op lege kartonnen dozen. Trouwens, ik kreeg die New Orleans-jazz met de paplepel binnen; mijn pa nam me al vroeg mee naar jazzoptredens en dat heeft ook een grote invloed gehad op mijn muzikale ontwikkeling. Ik lag bij wijze van spreken al van in het begin aan een New Orleans-infuus."

Stoy Stoffelen

Stoy Stoffelen © Onbekend

Pas 65 geworden, deze grote meneer. Zal altijd aan Raymond Van het Groenewoud gekoppeld blijven, want Stoffelen voorzag de grootste hits van Raymond van prachtig ingekleurd drumwerk. Geboren als Werner Stoffelen, maar bij iedereen bekend als Stoy. Stoffelen heeft heel lang het mooie weer gemaakt bij Raymond, maar je zou hem ook kunnen kennen van passages bij De Notenclub, een al lang ter ziele gegane muziekshow op de VRT. Vandaag maakt Stoffelen nog steeds muziek (natuurlijk!) en gaat hij de hort op met la jeunesse in - bijvoorbeeld - een bandje dat Nederlandstalige covers speelt op verzoek. Of met Wouter Berlaen, Jan De Smet of Lazy Horse... 

Kobe Proesmans

Kobe Proesmans © Poppunt

Medeoprichter van Wawadadakwa, Belgian Afro Beat Association en Obatala. Hij speelde bij onder meer Zita Swoon, El Tattoo Del Tigre, Tony Allen en Gabriël Rios. Wat een man! Wat een percussionist, én drummer! Met Aarich Jespers richtte hij The Colorist Orchestra op, een achtkoppig orkest waarin Proesmans en Jespers als arrangeurs op zoek gaan naar nieuwe registers en klankkleuren voor populaire muziek, hierbij gebruik makend van voornamelijk onorthodoxe instrumenten. The Colorist Orchestra werkte samen met o.a. Sumie Nagano, Cibelle, Emiliana Torrini en Lisa Hannigan. Kobe Proesmans noemt zichzelf vooral een zoekend percussionist, iemand die niet zal rusten voor hij het geluid gevonden heeft waar de muziek om vraagt. Hij bezit dan ook honderden verschillende grote en kleinere percussie-instrumenten. Een gearslut? Toch een beetje. 
Karel De Backer

Karel De Backer © Jackobont

Tegenwoordig beroert Karel De Backer de ketels bij Ertebrekers, Dead Man Ray en Kapitein Winokio, maar de man is van meerdere markten thuis... Karel de Backer, door OOR-magazine van het predikaat meesterdrummer voorzien, studeerde eind jaren ‘90 af aan de Jazz Studio. Hij ligt samen met Kowlier en Buysse aan de basis van 't Hof van Commerice. Buiten verscheidene jazz-, funk-, hiphop- en stonerockbands speelde hij ondertussen ook al bij Kowlier, Gabriel Rios, Hannelore Bedert, Riet Muylaert, Novastar, etc. Stevig en standvastig, zoals het een drummer betaamt. 

Bram Vanhove

Bram Vanhove © Bram Vanhove

Drummer bij Coely, blackwave., Dvtch Norris en Collective Conscience. "Ik ben zo’n freak die opzoekt wat zijn idolen gebruiken en dan exact hetzelfde materiaal bestelt.” Ja, en zo zijn er wel meer! "Het moeilijkste als sessiemuzikant is weten hoe ver je mag gaan. Je bent een serieus onderdeel van een groep, maar je mag geen zaken bepalen waar je geen zeggenschap over hebt. Niet altijd even simpel, want soms heb ik heb de neiging om te zeggen: misschien kunnen we het zus of zo aanpakken. Terwijl: zij zijn de artiest en ik ben de drummer", vertelde hij ooit. Gewoon een drummer? Neen, Vanhove is een van de hitters van zijn generatie! Hou hem in de gaten, coz he's going places!


Stefanie Mannaerts

Stefanie Mannaerts © Sjockrock

Opgegroeid in de winkel van grootvader Leo Caerts in Leuven (of toch zo goed als), zat ze al vroeg achter een drumkit. Met The Spectors kwam ze al even piepen, maar het ging pas goed loos toen ze met Brutus op de voorgrond trad. Over drummen zelf liet ze een interview met Tim F. Van der Mensbrugghe ooit optekenen: “Ik voel wel: ik moet nú gaan drummen. Drummen is echt oerinstinct. Misschien heb ik totaal geen talent voor de drums, maar ik vind het wel het beste instrument ter wereld. Ik kan dat niet uitleggen, maar da’s gewoon megavet. Voor een vrouw heb ik heel weinig subtiliteit. Ik kan stil drummen, maar tien minuten gitaar spelen? Daar krijg ik meteen kramp van.”

Karen Willems

Karen Willems © Inside Jazz

Als klein meisje was Karen Willems majorette bij de plaatselijke fanfare, maar veel liever dan in maillot met een majorettestok te jongleren, wilde ze achteraan de fanfarestoet tussen de trommelaars lopen. De majorettestok werd dan ook al gauw ingeruild voor twee drumsticks. Ze drumt en drumde voor heel diverse bezettingen waaronder Mauro, Jan Swerts, Zita Swoon Group, Eric Thielemans en Novastar. Karen Willems heeft ook haar eigen muziekproject INWOLVES. "Ik hou van de fysieke beleving, het contact met je instrument. Klank doet heel veel met je lijf, maar op hetzelfde moment doet je lijf zelf ook heel wat met klank. Het zoeken naar een bepaalde spanning, ontlading, spelen met ritmes, tempo’s, dynamiek... Drum en percussie:dat is gewoon helemaal mijn ding."   

Jeroen Stevens

Jeroen Stevens © Patrick Van Vlerken

Doorleefd en gepassioneerd. Jeroen Stevens is de stille kracht, de motor bij onder andere Gruppo di Pawlowski. Heel eigen stijl ook, met vleugels die een spanwijdte hebben van extreme jazz tot pop. Hij behaalde zijn masterdiploma klassieke percussie en kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en maakte vooral naam in de improvisatienoise- en de popscène. Hij speelt en speelde in groepen als I Love Sarah, Gruppo di Pawlowski en Laïs. Daarnaast is hij als percussionist actief bij Ultima Vez en tal van andere hedendaagse muziekprojecten (Fritzi und Heidel, Besides).

Lander Gyselinck

Lander Gyselinck © Annie Boedt

Jong, vol vuur, en al sinds mensenheugenis begenadigd. Gyselinck ademt drums, en zweet paradiddles uit al zijn poriën. STUFF. Beraadgeslagen. LABtrio. Het zijn maar een paar van de projecten waar young lad G zich achter de drums bevindt. Eigenzinnig, explorerend en nooit te beroerd om zichzelf helemaal opnieuw uit te vinden. Het experiment, dat schuwt hij niet, vertelde hij ooit in de Slagwerkkrant: "Ik heb ooit een week geëxperimenteerd met klanken die je kunt krijgen uit een ketting die je op een snare laat vallen. Maar ook heel technische dingen, zoals volumes. Als je bij een bepaalde groove het volume van de hihat zo statisch houdt dat het niet natuurlijk aanvoelt, krijg je direct een heel machinaal effect. Eigenlijk het omgekeerde van een James Brown-groove, waarbij de hihat heel mooi organisch meebeweegt. Of als je alles wat sustain heeft op een drumstel meteen afdempt, dan krijg je een heel maffe curve die je ook vaak in hiphop ziet."

Dré Pallemaerts

Dré Pallemaerts © Cees Van de Ven

55 ook alweer, deze Dré. Al meer dan 30 jaar actief in de internationale jazzscène... Pallemaerts heeft gespeeld met vele grote namen zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, John Scofield, Bob Brookmeyer, Philip Catherine, Kenny Wheeler, Norma Wintston, Tom Harrell, Art Farmer, James Williams en Ernestine Anderson. Geeft les aan het CNSM in Parijs en aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij is een erg begaafde sound engineer, creëert elektronische muziek en componeert. Hij is lid van het Belmondo-Yusef Lateef sextet, Belmondo quintet, Bert Joris quartet, Baptiste Trotignon-David El Malek quartet, Andy Scherrer sextet, Erwin Vann's 'let's call Ed', Robin Verheyen quartet, Bill Carrothers trio... Momenteel achter het kitje bij Melanie di Biasio.
Top
t