Current language: nl

Top 10 van excentrieke vragen van groepen voor een concert

Als je een ster bent en het niet op een miljoentje meer of minder aankomt, dan kan je al snel het gevoel met de realiteit verliezen. Kijk er maar eens de riders maar op na die groepen sturen vooraleer ze een concert geven. Voor wie niet met het jargon vertrouwd is: een rider is een fiche met alles wat een muzikant in en rondom zijn loge nodig heeft. Wie minder bekend is, is meestal al tevreden met een fles alcohol, wat fruit of koekjes en een fles water. Maar eens het succes is aangebroken, worden de riders steeds langer... en excentrieker.

Marilyn Manson

Marilyn Manson © Fabio Diena

Er doen heel wat mythes over Marilyn Manson de ronde. Zoveel zelfs dat het moeilijk is de waarheid van de leugen te onderscheiden. De zanger is zelf trouwens gek op al die legendes. Daarom is het moeilijk uit te maken of zijn vragen op de riders nu ernstig zijn of niet. Zo lijken een tiental pakjes chocolade en Haribo-beertjes nog best plausibel. Maar wat met zijn vraag om een kale prostituee zonder tanden? Marilyn Manson heeft nog wel meer bizarre eisen gesteld, zoals de vraag zijn loge helemaal zwart te schilderen.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez © AGIF

In tegenstelling tot Marilyn Manson wil Jennifer Lopez dan weer alles in het wit. Muren, meubels, bloemen, vazen enzovoort. Terwijl de handdoeken op het podium wel zwart moeten zijn. Daarnaast vraagt J-Lo 24 flessen ontvroren water, kokosmelk, verse kaneel en aloë vera. Wat we niet weten, is of ze die 24 flessen water ook echt opdrinkt!

Blur

Blur © Yulia Grigoryeva

Blur heeft een wel heel aparte vraag: de groep van Damon Albarn wil M&M's in de loge. Maar geen groene. De vraag staat in het midden van de lijst, zodat ze zeker zijn dat het team ter plaatse wel de hele rider heeft gelezen. Als er toch groene M&M's zijn, dan is dat niet het geval. Het is niet alleen een manier om te weten of alles aandachtig werd gelezen, het is ook een hommage aan Van Halen. De zanger eiste dat alle bruine M&M's werden verwijderd. De legende zegt dat dit op een dag niet het geval was, waarop Van Halen de hele loge vernietigd heeft. Zover gaat Blur gelukkig (nog) niet!

Beyoncé

Beyoncé © Fabio Diena

Beyoncé wil een airco die op 25 graden staat afgesteld in haar loge. Omwille van haar contract weigert de zangeres alle producten van Coca-Cola en drinkt ze enkel producten van Pepsi. Voor haar thee wil Beyoncé een nieuwe theepot. Ja, een nieuwe. Maar ook kaarsen die naar rozen ruiken, witte tafellakens op de tafels en enkel seizoensproducten. Op het einde van de rider vraagt Beyoncé een cd-speler. Zonder meer uitleg.

Jack White

Jack White © MPH Photos

Jack White heeft een wel zeer specifieke vraag: hij wil geen bananen. Die vraag staat trouwens in hoofdletters: "Dit is een tour zonder bananen." Gevolgd door: "Echt waar." Naast dit verbod vraagt Jack White ook om guacamole. Maar opgelet, niet zomaar om het even welke, maar wel volgens zijn eigen recept. Dat zou iets te maken hebben met een allergie in de groep. Hij voegt zelfs het recept aan de rider toe. De muzikant wil verder geen plastieken glazen, enkel echte. Het bananenverbod staat op nummer 1, maar ook nummer 2 is wel bizar: hij wil geen fluorescerend licht. Oh, en een iPod-station met veel volume. Van excentrieke riders gesproken ...

Madonna

Madonna © JStone

Madonna ontvangen is geen evidente zaak! De Queen of Pop is haar naam waardig en eist dat alles in haar loge op haar thuis lijkt. Madonna reist dus met haar eigen meubels (ja ja, dat staat op de rider). En alsof dat nog niet genoeg is, eist de zangeres ook loges voor haar entourage van 200 mensen. En 20 internationale telefoonlijnen. Verder op het verlanglijstje: lelies en rozen in wit en lichtroze, vegan gerechten die worden bereid door haar eigen chef, en haar eigen stomerij. Om maar te zeggen dat haar vraag om een nieuwe toiletbril eigenlijk heel redelijk klinkt...

Robbie Williams

Robbie Williams © Fabio Diena

Het vroegere lid van Take That lijdt aan la folie des grandeurs. Wanneer hij op tournée vertrekt, stuurt hij een lijst met vragen die ronduit overdreven zijn: 280 handdoeken, 3 brandblusapparaten, 3 loges voor hemzelf en 6 voor zijn team, 5 kantoorruimtes voor zijn productieteam, een persoonlijke masseuse, 6 mensen in de keuken en 6 bodyguards. En ook zijn boodschappenlijstje doet aan grootheidswaanzin denken: 16 liter melk, 24 donuts en 48 eieren. Het gerucht doet zelfs de ronde dat hij ook een foto van de Dalai Lama en een bonsaiboom vraagt.

Mary J. Blige

Mary J. Blige © DFP Photographic

Mary J. Blige wil haar toilet niet delen met gewone stervelingen. Ze wil dan ook een privétoilet met een nieuwe toiletbril. De rest van haar lijst is redelijk: twee luchtverversers, 10 badhanddoeken en allerlei soorten frisdrank. In hoofdletters staat wel in de rider te lezen dat alle zuivel- of varkensproducten uit den boze zijn. En ze wil 10 flessen van 1,5l Fiji-water. Dat is het enige water dat ze wil drinken, maar dat is helaas niet overal zo gemakkelijk te vinden.

Kanye West

Kanye West © Tinseltown

Dat Kanye West van luxe houdt, is geen geheim. Niet verwonderlijk dus dat hij handdoeken van Versace vraagt en kleren van 100% katoen voor zijn chauffeur. Ook het tapijt van zijn loge moet behandeld worden, want dat wil Kanye graag extra glad. Dus dat moet voor zijn aankomst nog een extra strijkbeurt krijgen. Dat zijn trouwens niet de enige grillen van de ster: de man van Kim Kardashian vraagt ook een scheerstoel en doucheschoenen. En uiteraard heel veel alcohol en allerlei soorten eten.

Morissey

Morissey © Christian Bertrand

Als Morissey naar een festival of concert komt, krijg je altijd wel grapjes en commentaar over zijn fobie voor vlees. Dat de vroegere zanger van The Smiths geen vlees eet, is één ding. Maar dat hij vlees als een verboden product tijdens zijn concerten ziet, is nog iets helemaal anders. Als hij ergens gaat spelen, mag er geen vlees bereid worden, voor niemand. Enkel wanneer hij op festivals speelt, beseft hij dat dit een te verregaande vraag is. Daar mag dus wel vlees aan de festivalgangers worden verkocht. Op voorwaarde echter dat zijn loge aan het andere eind van de eetzone ligt en dat er geen vlees wordt bereid of opgediend tijdens zijn optreden.

Top
t