Current language: nl

De beste albums na een liefdesbreuk

De beste albums na een liefdesbreuk

Het is je vast ook al overkomen dat je jezelf helemaal herkent in de tekst van een liedje. Vooral als je liefdesverdriet hebt. Voor sommige artiesten is dit een echte inspiratiebron. Ontdek onze selectie van de beste albums na een liefdesbreuk!

Amy Winehouse - Back to Black

Amy Winehouse - Back to Black © Fabio Diena

Het is geen geheim dat het album 'Back to Black' eigenlijk 'Back to Blake' had kunnen (moeten?) heten. De ex-man van Amy Winehouse is in elk liedje aanwezig. Haar relatie met Blake Fielder-Civil was het favoriete onderwerp van de schandaalpers. En een inspiratiebron voor liedjes zoals 'Back to Black' en 'Love is a Losing Game'. Ze bleef Blake tot het einde missen, maar had wel aanvaard dat de relatie niet kon werken. Of toch in haar teksten... Je kan trouwens ook in andere liedjes horen hoe de relatie op de klippen liep: luister bijvoorbeeld 's naar 'Tears Dry on Their Own', 'Wake Up Alone' of 'Just Friends'.

Bon Iver - For Emma, Forever Ago

Bon Iver - For Emma, Forever Ago © Christopher Halloran

Na een moeilijke liefdesbreuk sloot Justin Vernon zich op in een hutje in Wisconsin en schreef er de songs die het album 'For Emma, Forever Ago' zullen vormen. Dit album is een van de meest iconische van Bon Iver, vooral dankzij het sublieme nummer 'Skinny Love'. Het hele album ademt die typische melancholie die zo goed bij de indie-folkstijl van Bon Iver past. De schoonheid van het album schuilt in de belofte van een nieuw begin, in de zachtheid waarmee hij over zijn verloren liefde praat en in de pijn en triestheid van het hartverscheurende einde van zijn liefdesrelatie.

Joni Mitchell - Blue

Joni Mitchell - Blue

'Blue' is ongetwijfeld het meest persoonlijke album van Joni Mitchell. Ze deelt er zonder enige schroom en in alle kwetsbaarheid haar gedachten en gevoelens na de breuk met Graham Nash. Na de release zei de zangeres over het album: "Er is geen enkele valse noot in deze songs. In deze periode van mijn leven was ik volledig weerloos. Als het doorzichtig cellofaan rond een pakje sigaretten." Een kwetsbaarheid en triestheid die je kan horen in 'A Case of You' of 'River'.

Joan Baez - Diamonds & Rust

Joan Baez - Diamonds & Rust

Iedereen kent het liefdesverhaal tussen Joan Baez en Bob Dylan. En de breuk die erop volgde. Ze bleven met elkaar praten door middel van liedjes en 'Diamonds & Rust' is het meest opmerkelijke liedje dat dit doet. Joan schreef het na een telefoontje van Dylan, een paar jaar na hun breuk. De nostalgische song richt zich duidelijk tot de grote liefde van haar leven. De folkzangeres vertelt er over alle liefde die ze voelde voor Bob Dylan en de prijs die ze daarvoor heeft moeten betalen. Het hele album, genoemd naar dit nummer, ademt afscheid en de ontgoocheling van een verloren liefde.

Fleetwood Mac - Rumours

Fleetwood Mac - Rumours © Randy Miramontez

Deze plaat van Fleetwood Mac is het uitgelezen liefdesverdrietalbum. 'Rumours' werd geschreven in een sfeer van liefdesproblemen: de scheiding van Christine en John McVie, beiden lid van de groep, het mislukkende huwelijk van Mick Fleetwood en de liefdesperikelen van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham, die ook tot de groep behoorden. Dit album brengt de verhalen van de verschillende stuklopende relaties. In 'The Chain' hoor je woede, in 'Go Your Own Way' voel je de bliksemschichten en 'Songbird' is een en al emotie.

Robyn - Body Talk

Robyn - Body Talk © Aija Lehtonen

In 2010 bracht de Zweedse zangeres Robyn 'Dancing On My Own' uit, van het album 'Body Talk'. In deze song voel je alle wanhoop en het verdriet van het pijnlijke moment waarop je geliefde er met iemand anders vandoor gaat. Sinds het in de serie 'Girls' was te horen, is 'Dancing On My Own' helemaal het liefdesverdrietliedje geworden dat je zin geeft om al je verdriet en woede uit te schreeuwen. Maar het herinnert er ons vooral aan dat je je ook alleen goed kan voelen.


Marvin Gaye - Here, My Dear

Marvin Gaye - Here, My Dear

Na zijn scheiding schreef Marvin Gaye het album 'Here, My Dear'. We schrijven 1978. Dit album is zozeer verbonden met zijn scheiding dat in de scheidingspapieren zelfs staat te lezen dat Marvin Gaye de helft van de royalties van het album aan zijn ex-vrouw moet geven. Uit wraak beslist de zanger al zijn wrok, zijn frustratie en zijn woede in het album te steken. De nummers gaan van het zeer persoonlijke 'You Can Leave, But It's Going to Cost You' tot het hoopvolle, toekomstgerichte 'Falling In Love Again'.

Blur - 13

Blur - 13 © Christian Bertrand

Het album '13' van Blur werd geschreven na de breuk tussen Damon Albarn en Justine Frischmann, de zangeres van Elastica. Dit werk uit 1999 bevat liefdevolle nummers zoals 'Tender' maar ook nummers vol chaotische emoties zoals 'Battle'. In 'Trailer Park', 'Caramel' en 'Mellow Song' vertelt Damon Albarn in het lang en het breed over zijn drugsmisbruik met Justine Fischermann en over de spanningen in zijn relatie.

The National - High Violet / Trouble Will Find Me

The National - High Violet / Trouble Will Find Me © Christian Bertrand

In het geval van een groep als the National, waarin zanger Matt Berninger zijn somberste gedachten de vrije loop laat, is het moeilijk om één liefdesverdrietalbum uit te kiezen. We zouden 'Trouble Will Find Me' kunnen kiezen voor dat ene liedje dat als een roep om hulp, een vermomd excuus klinkt: 'I Need My Girl'. Nochtans is het album dat het meest over liefdesbreuken spreekt en ons omhult met de nostalgie van een betreurde liefde, het album 'High Violet'. Met 'Sorrow' en die verschrikkelijke zin "I don't want to get over you" hoor je iemand die niet wil rouwen of afscheid nemen. Zonder 'Terrible Love' en 'Anyone's Ghost' te vergeten: de breuk is onafwendbaar en laat beide partijen met een gebroken hart achter.

Nick Cave & the Bad Seeds - The Boatman's Call

Nick Cave & the Bad Seeds - The Boatman's Call © bodrumsurf

'The Boatman's Call' van 1997 is een mooi album dat niet enkel spreekt over de scheiding van Nick Cave en Viviane Carneiro, met wie hij een kind heeft, maar ook over de moeilijke breuk met PJ Harvey. Het is ook een album dat een keerpunt betekende in zijn carrière. Tot dan werd Nick Cave geassocieerd met rockmuziek die minder gevoelig was. Maar 'The Boatman's Call' bevat mooie pianoballades met zeer persoonlijke teksten. Vooral op 'People Ain't No Good' hoor je de pijn van Nick Cave. Hij zingt met een andere stem en toont ons een breekbaarheid die we tot dan van hem nooit hadden gehoord.

Top
t