Current language: nl

Elf hilarische liveconcert fails!

Bij sommige concerten krijg je meer waar voor je geld. Niet noodzakelijk omdat de band of artiest langer speelt dan aangegeven. Dat artiesten ook maar mensen zijn, bewijzen de volgende liveconcert fails. Van dronkenschap tot fout ingezette songs, de ene al wat gênanter dan de andere.

Daar gaat de basgitaar! Nirvana.

Daar gaat de basgitaar! Nirvana.

Nirvana in 1992, een jaar na het releasen van 'Nevermind', de plaat waarmee het allemaal begon. Wild, woest en helemaal rock-'n'-roll staat de band op de top van zijn kunnen. Voor velen zal de passage in de Gentse Vooruit geboekstaafd staan als hét concertmoment van hun leven. Niet in het minst omdat er een stuk van een gitaar het publiek invloog en een argeloze concertganger midden in het gezicht raakte. Resultaat: een tandeloze - maar gelukkige - fan. Dat het niet enkel de fans waren die in de brokken deelden, bewijst dit stukje, waarin bassist Krist Novoselic - nu een gezapige vijftiger - zijn bas in de lucht keilt en recht op zijn façade krijgt. Het bekwam hem niet goed. Hij kreeg er een trap tegen zijn kont bij. 
The Doors

The Doors © Wikimedia

Ja, Jim Morrison. In de jaren 1960 kwam rock helemaal tot wasdom. Artiesten draaiden er hun hand niet voor om om on stage te tonen wie ze werkelijk waren. Jim Morrison deed dat ook. "Say hi to little Morrison..." en af ging de broek... Maar dat was niet enige keer dat The Doors amok maakten of een concert helemaal de verdoemenis in speelden. Op 15 september 1968 speelden The Doors samen met Jefferson Airplane. Morrison had voor de gelegenheid een hele bal hasj opgeslokt en wat andere roesmiddelen tot zich genomen. He was totally of his tits. Hij wandelde en danste het podium op tijdens het concert van Jefferson Airplane, begon mee te zingen en waggelde het podium weer af, richting kleedkamer, waarna hij werd afgevoerd. Bestaat geen footage van, helaas, maar wel een clipje nadat hij het publiek geflasht had. 

Puddle of Mudd

Puddle of Mudd © Wikimedia

Puddle of Mudd, late grungers, beetje Nirvana, beetje Pearl Jam en very American. We kennen ze allemaal van de song 'Blurry'. Puddle of Mudd is groter in de VS dan elders. En daar kwam het op een moment tot hommeles. Wes Scantlin, zanger van de band, kreeg het even kwaad tijdens een concert in Ohio. Waarom? Geen idee, maar op een bepaald moment sprak hij een fan aan en betichtte hij hem zijn huis te hebben gepikt. Hoe iemand andermans huis kan pikken, is en blijft een raadsel. Niettemin, Scantlin was on a rant. Boeiend detail ook: welke andere band ken je die met een eigen band-shirt het podium op gaat? Raar. 

Madonna

Madonna © Belga

Lady Madonna, she has been around. Madge blijft de mensheid verbazen, is het niet met vreemd gedrag dan toch wel met songs en liveperformances. Tijdens de Brit Awards 2015 had The Queen of Pop er niets beters op gevonden dan een gigantische cape te dragen. Allemaal goed en wel, iedereen heeft recht op een vestimentair verzetje, maar sommige dingen combineer je beter niet: een cape en overijverige dansers die die cape van je lijf moeten plukken. Want wat gebeurde? Madonna werd even Bat-donna. Believe I can fly, iemand? En ineens werd ook duidelijk dat ze gewoon aan het lip-syncen was. Nou zeg! 
Kings of Leon

Kings of Leon © EPA

De natuur heeft het niet altijd voor muziek. In het slechtse geval worden concerten gecancelled omdat het weer tegenzit en de weergoden betere dingen te doen hebben dan zorgen voor windstille, zonnige momenten. In het geval van Kings of Leon was er toch iets anders aan de hand. "Tiens, regent het?", moet bassist Jared gedacht hebben toen hij ineens nattigheid voelde op zijn gezicht. Regen? Daar kan een man van zijn kaliber wel tegen. Het was helaas geen regen. Overvliegende vogels hadden blijkbaar het schijt aan het concert van Kings of Leon, letterlijk. Jared was hit, eerst op zijn wang en dan in zijn mond. Bah. 

Metallica

Metallica

Met de liveblunders die Metallca al tentoonspreidde, kan je uren vullen. Populaire bands als Metallica spelen veel, gaan vaak op tour en krijgen het on tour wel eens aan de stok met elkaar. En wat doe je eraan? Hetfield en de zijnen haalden een therapeut in huis die de geschillen en psychologische vetes tussen de bandleden moest oplossen. Er kwam zelfs een docu van: 'Some kind of monster'. Vreemd is wel dat een band met zo'n reputatie er wel nog steeds in slaagt om songs live helemaal up te fucken. Meestal is het Lars Ulrich die het te bont maakt en er volledig naast zit te drummen. Tijdens een passage in Werchter, zoveel jaar geleden, hoorde je Hetfield roepen: 'Slow the fuck down, motherfucker'. Ulrich zat met mieren in zijn gat. Hoe het ook zij: fijn kijkvoer. Janet Jackson - Justin Timberlake

Janet Jackson - Justin Timberlake © EPA

Janet Jackson heeft het niet onder de markt, zeker niet nu haar broers onzedelijke capriolen geopenbaard werden. Er is één moment, geboekstaafd als het meest besproken popmoment ooit, waar ze zelf deel van uitmaakte. 2004 alweer. 15 jaar geleden, en Janet Jackson bracht samen met Justin Timberlake de song 'Rock your body' tijdens de Super Bowl. Op een bepaald moment trok Timberlake een lapje weg aan Jacksons rechterborst, waarbij hij een tepel ontblootte. Nu ja, ontblootte. Ze droeg een wel heel erg speciaal tepeljuweel. Hoe het ook zij, het was geen accident. Well staged, want Justin deed de move op het einde van de song, tijdens de regel: "Bet I'll have you naked by the end of this song." 

Axl Rose

Axl Rose © EPA

Guns N' Roses is al een tijdje terug van lang weggeweest. Met Axl Rose in goeden doen: hoe slaag je er anders in om shows van drie uur te spelen? Het was ooit anders! Ja, het is ooit anders geweest. In 2010 moest Guns N' Roses in Dublin spelen. Het Ierse publiek - trots en kwaad - verwelkomde band op een fluit- en boeconcert, omdat de band anderhalf uur te laat op het podium verscheen. Had Axl er geen zin in? Geen idee, maar na zo lang wachten had het publiek er ook geen zin meer in. Er vlogen flessen heen en weer, waarop Rose opstapte. Dikkenek!

Justin Bieber

Justin Bieber © EPA

Hoe moet het zijn om als veertienjarige snaak de wereld aan je voeten te hebben? Verloopt alles dan naar wens of ben je het beu dat paparazzi je steeds op de hielen zitten? Of fans je te pas en te onpas willen aanraken? Vraag het eens aan Justin Bieber. Het ge-Bieberte kan haast geen concert meer afwerken zonder dat een fan het podium opstormt om hem rond te hals te vliegen. Professioneel als hij is, weet hij dat het erbij hoort. Maar soms loopt het wel eens grondig mis. En dat heeft Bieber louter aan zichzelf te danken. Haha, mensen die vallen, altijd grappig. Of hier, aan de piano. Prachtig gezongen, ook. Deadmau5

Deadmau5

Ja, een dooie muis. Letterlijk bijna, want wat heb je aan EDM als de drop niet komt? Wait for the drop! En dan: een bommetje en loos gaan. EDM is hot, en dat was het in 2010 ook al. Stond nog wat in zijn kinderschoenen, maar alla, er zat al wat beweging in. Wie mee gezorgd heeft voor de opgang van het genre, is Deadmau5. Dit moment zien we wel gewoon even door de vingers. Shame on you, dooie muis! 

Nickelback

Nickelback © EPA

The band you love to hate. Niemand weet goed wat Nickelback verkeerd heeft gedaan, maar misschien is het kapsel van Chad Kroeger wel de oorzaak. Bekend fragment is dit, van een concert in Portugal. Nickelback, blij dat ze door Europa tourden, speelde voor het eerst in Portugal. De Portugezen hadden het niet zo voor Chad en begonnen de band te bekogelen met stenen. Niet meteen iets waar je als band vrolijk van wordt. “Have we got some Nickelback fans in Portugal?” Niet, zo blijkt. Kroeger flips the bird. En gaat, om nooit meer terug te komen. 

Top
t