Current language: nl

Bear’s Den zet steile opgang verder met nieuw album

De Britse folkband Bear’s Den is sinds een zevental jaar de favoriete vrijetijdsbesteding van Kevin Jones en Andrew Davie.

Bear’s Den zet steile opgang verder met nieuw album © Isopix

Hun debuutalbum, dat Islands heet, werd enthousiast onthaald en al gauw werd de groep in folkmiddens een hype. Een korte kennismaking.


Mumford & Sons

Mumford & Sons © Isopix

De vergelijking met Mumford & Sons werd al gauw breed uitgemeten in de muziekpers. De overeenkomsten tussen beide bands zijn dan ook legio. In een interview met het muziekmagazine Damusic benadrukten de bandleden fijntjes dat er toch wel onderscheid is: ‘Om te beginnen spelen bij Mumford andere mensen. Dat klinkt enorm logisch, maar alles wat een band maakt vloeit voort uit de chemie tussen de leden. En die is altijd anders. Specifiek denk ik dat wij minder country-invloeden in onze nummers leggen. We gebruiken ook een banjo in onze songs, maar we bespelen het instrument meer als een elektrische gitaar dan er de typerende folkgeluiden uit te halen door de snaren snel op en neer aan te slaan’, klonk het.

Exit Joey Haynes

Exit Joey Haynes © Isopix

In den beginne konden ze ook rekenen op gitarist-banjospeler Joey Haynes, maar die zocht na twee jaar andere oorden op. Na zijn vertrek mat de band zich een geluid aan dat meer tegen de pop-rock aanleunde.

Een nieuw geluid

Een nieuw geluid

Hun tweede album, Red Earth & Pouring Rain, lijkt dan ook van een heel andere planeet te komen dan hun debuut. De klemtoon van die plaat ligt op liedjes die na één keer luisteren meteen blijven hangen. De melodieuze popnummers met wat synthesizergeluiden erdoorheen die hier en daar een beetje aan eightiesrock doen denken bleken vlot verteerbaar, en bezorgden Bear’s Den definitief bekendheid bij het grote publiek. Dew On The Vine werd een rasechte radiohit.


Stadionband

Stadionband © Isopix

Het succes van Bear’s Den heeft ook een keerzijde: niet alle fans van het eerste uur zijn even verheugd dat hun favoriete band van een intiem indiefolkgroepje uitgroeide tot een ware stadionformatie, de nodige show incluis. De heren beklommen het steile pad naar de roem dan ook in sneltempo. In een tijdspanne van enkele jaren bouwden de Britten een dijk van een livereputatie op. Hun concerten zijn dan ook niet te versmaden. Dat lieten ze al uitvoerig zien in de Lotto Arena, de AB en binnenkort ongetwijfeld ook op Rock Werchter.

So That You Might Hear Me

So That You Might Hear Me

Binnenkort komt er na drie jaar weer een nieuw album van het olijke gezelschap, So That You Might Hear Me geheten. De band liet al drie singles uit die nieuwe plaat op de wereld los, die bijzonder veelbelovend klinken: Blankets Of Sorrow, Fuel On The Fire en het goed van banjoklanken voorziene Laurel Wreath.
 
Bear’s Den staat op zaterdag 29 juni op de Main Stage van Rock Werchter - Volg al het nieuws over het festival op Proximus Music

Top