Current language: nl

De grootste schlagerhits van de laatste 20 jaar

Het genre werd jarenlang genegeerd door radio en tv, maar de laatste 20 jaar maakte het Nederlandstalige levenslied een heuse comeback. Kijk maar naar de populariteit van het Schlagerfestival in Hasselt, dit jaar toe aan zijn veertiende editie!
De grootste schlagerhits van de laatste 20 jaar © Photonews

Je kan voor of tegen schlagers zijn, maar één ding is zeker: deze hits krijg je voor de rest van de dag niet meer uit je hoofd!

Frans Bauer - Heb je even voor mij

Frans Bauer - Heb je even voor mij © Photonews - Patrick De Roo

Nederland leerde Frans Bauer al in de jaren negentig kennen, maar bij ons brak de sympathieke Nederlander helemaal door in 2004 met de meezinger 'Heb je even voor mij'. Het nummer haalde zelfs de zesde plaats in de Vlaamse Ultratop. Een jaar later speelde hij vier uitverkochte concerten in het Antwerpse Sportpaleis en maakte hij zijn opwachting in de film Plop en het Vioolavontuur als de excentrieke muzikale kabouter Amadeus. In 2007 scoorde hij een nummer één hit in Vlaanderen met 'Kom dans met mij', een duet met Laura Lynn.

Laura Lynn - Je hebt me 1000 maal belogen

Laura Lynn - Je hebt me 1000 maal belogen © Photonews - Gianni Barbieux

In Vlaanderen was Laura Lynn de aanstoker van de revival van de schlager met haar monsterhit 'Je hebt me 1000 maal belogen'. Een cover van 'Du hast mich 1000 mal belogen' van de Duitse zangeres Andrea Berg. Daarna volgden ook nog hits met 'Jij doet de wolken verdwijnen' en 'Arrivederci Hans'. Haar debuutalbum Dromen scoorde uiteindelijk driedubbel platina, goed voor meer dan 100.000 verkochte albums.

Willy Sommers - Laat de zon in je hart

Willy Sommers - Laat de zon in je hart © Photonews - Joel Hoylaerts

Hij was een tieneridool in de jaren zeventig, kende een heropleving dankzij Tien om te Zien in de jaren negentig en in 2006 scoorde hij opnieuw een dikke hit met 'Laat de zon in je hart'. Het bracht Willy Sommers vorig jaar zelfs naar Pukkelpop waar het nummer luidkeels meegezongen werd door honderden jongeren.

Gerard Joling - Maak me gek

Gerard Joling - Maak me gek © Isopix

De Nederlander brak in de jaren tachtig door met Engelstalige nummers als 'No more boleros', maar in 2007 was hij plots terug met de stamper 'Maak me gek'. Van 2005 tot 2009 maakte hij ook deel uit van de zogenaamde supergroep De Toppers samen met René Froger en Gordon Heuckeroth. Daarnaast is hij natuurlijk ook bekend als tv-presentator en gezicht van realityprogramma’s als Geer & Goor.

Christoff - Zeven zonden

Christoff - Zeven zonden © Photonews - Joel Hoylaerts

Hij nam ooit deel aan de Soundmixshow als Luc Steeno en scoorde in de jaren negentig al enkele hits zoals 'Een optimist'. Na een paar stille jaren maakte hij in 2007 zijn comeback met het album 'Blauwe ogen', een jaar later gevolgd door het album 'Zeven zonden', goed voor platina. Naast het gelijknamige nummer scoorde hij van dat album ook een dikke hit met 'Een ster'. Dat kennen we dankzij het tv-programma Liefde voor Muziek ondertussen ook in de versie van Stan Van Samang. Sinds 2015 maakt Christoff deel uit van het schlagertrio Klubbb3 samen met Jan Smit en Florian Silbereisen.

Lindsay - Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat

Lindsay - Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat © Isopix

Lindsay is de zus van Christoff en haar carrière begon ook dankzij duetten met haar broer, zoals 'We nemen elkaar zoals we zijn'. Haar eerste solosingle 'Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat' uit 2008 werd meteen ook haar grootste hit tot nu toe.

Tom Waes - Dos cervezas

Tom Waes - Dos cervezas © Photonews - Florian Van Eenoo

In 2010 waagde tv-gezicht Tom Waes zich ook aan een schlager voor zijn programma Tomtesterom. Met ongelofelijk succes: 'Dos cervezas' bereikte de nummer één in de Vlaamse Ultratop, kwam binnen in De Afrekening van Studio Brussel en schopte het zelfs tot Radio 2 Zomerhit. Niet alle Vlaamse zangers waren daar zo tevreden mee en het nummer kwam zelfs ter sprake in het Vlaams parlement omdat 'Dos cervezas' gemaakt werd met belastinggeld. In 2018 maakte Tom Waes een WK-lied van zijn nummer als 'Dva vodka'.

De Romeo’s & Jan Smit - Zingen, lachen, dansen

De Romeo’s & Jan Smit - Zingen, lachen, dansen © Photonews - Koen Blanckaert

De Romeo’s bouwden hun reputatie op met liveoptredens op allerlei lokale festivals met vooral heel wat covers van populaire muziek. Maar acteurs Davy Gillis, Chris Van Tongelen en Gunther Levi brachten ook eigen werk uit. Hun eerste hit was een duet met Laura Lynn, gevolgd door nummers als 'Viva de Romeo’s' en 'We gaan weer feesten (Sha la la la)'. In 2012 scoorden ze een grote hit samen met Jan Smit, 'Zingen, lachen, dansen'. Ondertussen namen De Romeo’s ook al een eigen speelfilm op, H.I.T. en ze hebben zelfs hun eigen frikandel.

André Hazes jr. - Leef

André Hazes jr. - Leef © Photonews - Joel Hoylaerts

De laatste grote schlagerhit is 'Leef' van André Hazes jr., de jongste zoon van de betreurde Nederlandse volkszanger André Hazes. Die maakte eerder al twee albums met zijn zus Roxeanne. In Vlaanderen scoorde hij in 2013 al een hit in duet met Christoff. Het nummer 'Leef' dateert al uit 2015, maar kon toen geen potten breken bij ons. Pas toen het nummer opdook in The Voice Kids en Gert Late Night, werd het massaal opgepikt en veroverde het zelfs Studio Brussel tijdens de Warmste Week. Eerder dit jaar was zijn realityreeks André Hazes: Ik Haal Alles Uit Het Leven bij ons te zien op VIJF.

Top