Current language: nl

Rondje wereldmuziek? Deze tien klassebakken horen thuis in je platenkast!

Met de zomer voor de deur lonken ook weer de festivals. Pop, rock, jazz, en wereldmuziek. Wie graag wat werelds en beslagen ten ijs komt en op festivals geen mal figuur wil slaan als hij pakweg de naam Cesaria Evoria hoort, spijkert zijn kennis van de wereldmuziek best wat bij. Wij selecteerden alvast tien platen die je zeker moet beluisteren of in huis moet halen.

Buena Vista Social Club - 'Buena Vista Social Club'

Buena Vista Social Club - 'Buena Vista Social Club' © Wikimedia

Ja, we bespraken deze plaat eerder - in de categorie bands die maar één plaat uitbrachten - maar dat ze hier nog eens staat, bewijst enkel maar hoe belangrijk Buena Vista Social Club is geweest. Plots stond Cuba helemaal op de wereldkaart. Ry Cooder trok er heen, aanvankelijk om met een aantal Malinese en Cubaanse muzikanten een plaat op te nemen, maar daar kwam niets van in huis. De Malinezen raakten niet in Cuba, wegens visumproblemen. Cooder - en wereldmuziekproducer Nick Gold - liet het niet aan zijn hart komen en trommelde wat bekende Cubaanse muzikanten op - oude knarren met nogal wat muzikale kilometers op de teller - met wie hij in zes dagen deze parel inblikte. Het album was een instant succes en een instant classic. Rootsmuziek, op toon gezet door een groep krasse oudjes die aan een nieuw leven begonnen. Ondertussen, zoveel jaar later, heeft het gros van de bende al het tijdige voor het eeuwige ingewisseld, maar blijft Buena Vista Social Club in een jongere bezetting de wereld rondreizen. 
Astor Piazzolla - 'Tango: Zero Hour'

Astor Piazzolla - 'Tango: Zero Hour'

Wie houdt van Argentijnse tango kan niet om deze man heen: Astor Piazzolla. In 1986 loste hij 'Tango: Zero Hour' op de mensheid. De wereld was een stukje schoonheid rijker. Volgens Piazzolla zelf is deze plaat de beste die hij ooit gemaakt heeft. Reden genoeg om hem in huis te halen dus. De man stierf helaas al in 1992, maar dat belette journalist Stephen Holden niet om Piazzolla in dat jaar 'the world's foremost composer of tango music' te noemen. Terecht? Jazeker. Luister naar deze plaat en laat je helemaal meevoeren. Op deze plaat laat hij zich bijstaan door The New Tango Quintet, dat samen met Piazzolla een verrukkelijke mix maakt van hedendaags klassiek, rock-'n'-roll, jazz ... Heel bevlogen en inspirerend. 

Orchestra Baobab - 'Pirates Choice'

Orchestra Baobab - 'Pirates Choice' © Wikimedia

Dakar, Senegal. In de jaren 1960 was de Star Band de Dakar er erg groot. Toen die er de brui aan gaf, verzamelden een aantal muzikanten zich in Orchestra Baobab, de huisband van de Baobab Club in Dakar. In 1989 brachten ze dit album uit. Met maar liefst 20 platen op hun conto is Orchestra Baobob een van de meest toonaangevende Afrikaanse bands uit de 20ste eeuw. In 1987 werd de band ontbonden, omdat een andere stijl furore maakte. Was dat het einde van de band? Geenszins, want het World Circuit releasete een aantal albums, wat de band een tweede adem gaf: ze werden groot bij wereldmuziekliefhebbers in heel Europa. In 2001 kwamen ze weer samen en namen ze nog een aantal platen op. 

King Sunny Adé - 'Juju Music'

King Sunny Adé - 'Juju Music' © Wikimedia

Een van de populairste artiesten van de Nigeriaanse juju-muziek. Adé werd samen met zijn band, His African Beats, een heuse Afrikaanse ster met internationale allure. We spreken midden jaren 1980. Adé had toen al meer dan tien platen uitgebracht - zijn eerste op zijn 20ste - en bracht 'Juju Music' uit als eerste plaat op zijn eigen label, dat toen al een tijdje bestond. Hij kreeg een steeds groter publiek en internationale faam, dankzij Mango Records (een onderdeel van Island Records), dat zijn platen begon uit te brengen. Het bracht roem, sterrendom en nogal een status in Europa en de VS. Adé kreeg al snel de naam 'Nigeriaanse Bob Marley'. Er is maar één Bob Marley en één Adé, maar de vergelijking snijdt wel hout. 

Le Mystère des Voix Bulgares - 'Le Mystère des voix Bulgares'

Le Mystère des Voix Bulgares - 'Le Mystère des voix Bulgares' © Wikimedia

Opgericht in 1952 alweer en vooral in de tweede helft van de jaren 1980 ongekend populair. Mysterie? Niet helemaal, maar vandaag is er ineens weer meer aandacht voor deze verzameling prachtige stemmen. 'Le Mystère des voix Bulgares' is ondertussen al veertig jaar oud. Maar het blijft een prachtig album, een compilatie van oude Bulgaarse volksmuziek in een modern jasje, met een belangrijke taak voor het Vrouwelijke Bulgaarse Staatskoor. Er is vijftien jaar gewerkt aan deze plaat, hoofdzakelijk door de muziek-ethnoloog Marcel Cellier. Maar genoeg weetjes: haal ze in huis, deze plaat, en laat je helemaal onderdompelen in deze prachtige zee van muziek. 

Cesaria Evora - 'Miss Perfumado'

Cesaria Evora - 'Miss Perfumado' © Wikimedia

Paul Van Haver - aka Stromae - wijdde nog een song aan deze Kaapverdische klepper. Terecht, want Evora is een van die zangeressen die je weet te raken, zonder daar veel te moeten voor doen. Evora zong de blues en nummers waarop je kon dansen. 'Miss Perfumado' is een van haar meest succesvolle platen. Ze verkocht er 300.000 stuks van en de plaat bevat de hit 'Sodade'. Goud ook voor deze plaat, waarmee Evora internationaal helemaal doorbrak. Ze zong meestal in het Kaapverdisch Creools, soms ook in Portugees en Frans. 'Sodade' (Saudade) is een term die regelmatig in de melancholieke liedjes terugkomt. Haar werk werd geremixt door verschillende grote namen in het dj-landschap, onder wie Carl Craig. 

Youssou N'Dour - 'Immigrés'

Youssou N'Dour - 'Immigrés'

Minister van Toerisme in 2012-2103 in Senegal. Hoe een dubbeltje rollen kan: muzikant wordt politicus en terug. Youssou N'Dour is een wereldster. Moet zowat een van de meest bekende Afrikanen ter wereld zijn. Was lang lid van de Star Band, de meest succesvolle groep van Dakar. 

'De Nachtegaal van Dakar' begon op te treden toen hij 12 was. Twaal-lef! 'Immigrés' is zijn debuut, een mengeling van de traditionele griot, met percussie en lofgezang en Afro-Cubaanse arrangementen. Ook al werd de plaat op wat kritiek onthaald - te veel synths - toch werd ze ook geprezen om de gevoeligheid. 'Wonderfully Moving' schreef Rolling Stone. Dat ze helemaal gelijk hebben. Vier songs maar, maar alle vier top notch! 

Huun-Huur-Tu - 'The Orphan's Lament'

Huun-Huur-Tu - 'The Orphan's Lament' © Wikimedia

Mongools keelgezangen. Het is en blijft iets speciaals, want wie had gedacht dat mensen met twee tonen tegelijk konden zingen? Voor de Mongoolse tuva-zangers van Huun-Huur-Tu is het de normaalste zaak ter wereld, iets wat ze mooi tonen op deze 'The Orphan's Lament'. Fijne plaat, die ook Marcel Vanthilt aanspoorde om er een cover aan te wijden: hij vormde Aa-Shuu Dekei-Oo om tot I shoot Dikke Jo. Grappig? Mjah, humor is niet overal even hoogstaand, maar goed. 'The Orphan's Lament' start alleszins bezield, met een gebed, en laat zich mondjesmaat ontdekken. Niet iedereen is meteen fan van keelgezangen. Niettemin, zeer de moeite! 
 

Ali Farka Touré & Ry Cooder - 'Talking Timbuktu'

Ali Farka Touré & Ry Cooder - 'Talking Timbuktu' © Wikimedia

Grammy Award! 'Talking Timbuktu' was een instant classic en de samenwerking tussen Cooder en Touré, twee kleppers samen, gaf vonken en vuur. Touré zelf wou absoluut John Lee Hooker ontmoeten, en wie de muziek van beiden beluistert, weet waarom: de stijl is gelijkaardig. Volgens Touré behoorde Hooker dan ook tot de grote Afrikaanse traditie. Maar nu eerst dit: 'Talking Timbuktu', de samenwerking met Ry Cooder, een pareltje, uitgegeven door World Circuit. Touré wordt beschouwd als een van de invloedrijkste Afrikaanse muzikanten. Zijn muziek is een kruising tussen traditionele Malinese muziek en Noord-Amerikaanse en Britse blues.

Fela Kuti - 'The Best of Fela Kuti'

Fela Kuti - 'The Best of Fela Kuti' © Wikimedia

Een 'best of' om de reeks af te sluiten, waarom niet! Fela Kuti in één plaat vangen, is onbegonnen werk. Vandaar dat we hem vangen in een verzameling songs die zijn carrière het best weergeven. Grondlegger van de afrobeat. Waarmee eigenlijk alles gezegd is, maar ook weer niet. Luister naar 'Zombie' en laat je helemaal overdonderen. Kuti is Afrika. Kuti is revolte, muziek en zoveel meer. Waar Fela voor staat, werd het best beschreven in het boek van Michael E. Veal, professor in Music And African-American Studies aan de universiteit van Yale, (in 'Fela: The Life And Times Of An African Musical Icon'): ‘In zijn muziek herkende ik onmiskenbaar echo’s van muzikale innovatoren uit de Afrikaanse diaspora: James Brown, John Coltrane, gewone jazz, bigbandjazz, funk, rhythm & blues en salsa (...) de geest en muzikale methodiek van West-Afrika: nauw vervlochten ritmische patronen, vocale chants, vraag-en-antwoord-koren en in het algemeen een percussieve aanpak."Luister naar wereldmuziek in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats

Top
t