Current language: nl

Keith Flint van The Prodigy is overleden

Triest nieuws uit het Verenigd Koninkrijk: in het dorpje Dunmow werd Keith Flint, de zanger-danser van The Prodigy, levenloos teruggevonden in zijn huis. Hij zou zichzelf van het leven hebben beroofd. Flint werd wereldberoemd als het gezicht van de band, die midden jaren '90 definitief doorbrak.

© Isopix

The Prodigy bestaat sinds de prille jaren 90, en werd wereldbekend met klassiekers als 'Out of space', 'Breathe', 'Firestarter' en 'No Good'. Het brein achter de groep is Liam Howlett, Keith Flint was hun uithangbord op het podium: eerst als danser, later als zanger en frontman. Flint viel op door zijn piercings, opvallende kapsels, tatoeages en gekleurde lenzen.

Het begin

Het begin

© Isopix

The Prodigy ontstond nadat Keith Flint en Leeroy Thornhill de dj Liam Howlett ontmoetten in een club. Enige tijd later lanceerden ze een eerste album, ‘The Prodigy Experience’, met daarop onder meer ‘Out Of Space’, met de bekende sample uit een reggaenummer van Max Romeo.


Stijgende populariteit

Stijgende populariteit

Het album ‘Music for the Jilted Generation’ vormde een mijlpaal in de dancegeschiedenis. Enkele van hun grootste hits, zoals 'Voodoo People', 'Poison' en 'No Good' komen uit die plaat. Vanaf dan zat de vaart er goed in: opvolger 'The Fat Of The Land’ werd de snelst verkopende danceplaat aller tijden: in het Verenigd Koninkrijk gingen er in de eerste week 317 000 exemplaren over de toonbank. The Prodigy is overigens de enige elektronische band die ooit 10 singles tegelijk in de UK top 100 had staan. 

Controverse

Controverse

The Prodigy zorgde niet zelden voor ophef, en nooit was die zo groot als na de release van het nummer ‘Smack My Bitch Up’. De titel zorgde ervoor dat de song bestempeld werd als vrouwonvriendelijk. De bandleden grepen elke gelegenheid aan om het tegendeel te opperen: volgens hen moest de goegemeente het niet te letterlijk nemen, maar in de betekenis van ‘iets intensief en met veel kracht doen’. Ze trakteerden de critici op een welgemeende fuck you door de clip nog wat controversiëler te maken: de verteller snuift cocaine, gaat naar een club, veroorzaakt daar herrie en neemt een prostituee mee naar huis. MTV wilde de video niet draaien, maar de verkoopcijfers werden er alleen maar hoger door.


Jongste album

Jongste album

© Instagram

Vorig jaar brachten de heren hun zevende studio-album uit, dat ‘No Tourists’ werd genoemd. Uit die plaat komt het niet onaardige nummer ‘Light Up The Sky’. ‘We stoppen pas als we erbij neervallen’, vertelde Liam Howlett in een interview met Humo ter gelegenheid van de release van die plaat.

The Prodigy zou komende zomer nog een concertenreeks afwerken met onder meer optredens op Suikerrock in Tienen en op het Nederlandse festival Lowlands. De overige bandleden hebben ondertussen een boodschap op Instagram gepost, waarin ze het overlijden van Keith Flint bevestigen. Hij werd 49.

 

Top