Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (februari 2019)

In februari moesten we alweer afscheid nemen van heel wat grote en minder grote namen in de muziekwereld. We lijsten ze als een soort eerbetoon even op.
Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (februari 2019)

© isopix

Detsl

Detsl

© Shutterstock

De Russische rapper Detsl, wiens debuutalbum 'Who Are You?' uit 2000 nog altijd een van de best verkochte hiphopalbums in Rusland is, overleed op 3 februari na een optreden in Izhevsk aan een hartaanval. En dat terwijl hij nog maar 35 was. In het echte leven heette hij Kirill Tolmatsky, maar als rapper koos hij de naam Detsl, wat letterlijk 'kleintje' betekent. De hiphopper won tal van prijzen, waaronder de MTV International Viewer’s Choice Award in 2000.  

Cadet

Cadet

© Wikipedia

In de vroege uren van 9 februari overleed de Britse rapper Cadet. Onderweg naar een optreden in Staffordshire raakte de taxi waarin hij zat betrokken bij een verkeersongeluk. Hij was nog maar 28 jaar oud en stond aan het begin van een prachtige carrière. Een paar maanden geleden scoorde hij z’n allereerste hit met het nummer 'Advice', dat hij samen met Deno Driz opnam.  

Willy Willy

Willy Willy

© isopix

Een paar weken eerder ontving z’n band nog een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de MIA’s. En op 13 februari overleed Willy Willy, de 59-jarige gitarist van de Belgische band The Scabs, na een lange strijd tegen kanker. Willy Lambregt was al van jongs af aan gepassioneerd door muziek. Op z’n 16de stopte hij met school om zich aan zijn grote passie te wijden: rock-‘n-roll. In 1985 werd hij als gastgitarist gevraagd door The Scabs en hij is er niet meer weggegaan tot in 1994. Hij werd toen vervangen door Tjenne Berghmans, maar in 2009 keerde Willy Willy terug. Hij stond in de jaren tachtig ook nog mee aan de wieg van Vaya Con Dios.  

Kofi Burbridge

Kofi Burbridge

© Wikipedia

Vorige maand kondigde de Tedeschi Trucks Band aan dat Kofi Burbridge niet mee op tour vertrok door complicaties na een ingrijpende hartoperatie. Op 15 februari verloor de Amerikaanse muzikant zijn strijd. Hij werd 57 jaar. Burbridge was een muzikant pur sang: al op heel jonge leeftijd leerde hij verschillende instrumenten bespelen, in alle mogelijke genres. Samen met z’n broer Oteil speelde hij in de band Knee-Deep, voor de twee broers de Tedeschi Trucks Band oprichtte. Kofi was te horen op de eerste vier studioalbums.  

Ethel Ennis

Ethel Ennis

© Wikipedia

De First Lady of Jazz in Baltimore, Ethel Ennis, is niet meer. De Amerikaanse jazzzangeres stierf op 17 februari, nadat ze een beroerte kreeg. De gerenommeerde zangeres werkte met heel wat legendes samen en was vooral te zien op de Newport en Monterey Jazz Festivals. Ethel Ennis werkte zich een weg omhoog door de bluesclubs in Baltimore en bracht later albums uit bij de grootste platenlabels. Op de vraag of ze eens door het land wou toeren, antwoordde ze dat ze in Baltimore wou blijven, haar geboorteplaats. De carrière van Ennis, die 86 jaar oud werd, heeft maar liefst zeven decennia geduurd.  

Peter Tork

Peter Tork

© Shutterstock

De bassist en zanger van The Monkees, Peter Torke, stierf op donderdag 21 februari op 77-jarige leeftijd. De precieze doodsoorzaak is niet bekend. Maar hij heeft de afgelopen tien jaar wel gestreden tegen een zeldzame vorm van kanker die zijn tong aantastte. In de jaren ’60 deed hij heel wat tienerharten op hol slaan, maar dat was lang niet zijn enige talent. Peter leefde voor muziek en kon tal van instrumenten bespelen. Een groot verlies voor de muziekwereld, dat is zeker.  

Mark Hollis

Mark Hollis

© isopix

De Britse zanger en componist Mark Hollis, de frontman van de razend populaire popgroep Talk Talk, overleed op 25 februari op 64-jarige leeftijd. In 1984 had de band een hit te pakken met Such a Shame, maar ook It’s My Life, Life’s What You Make It en Living In Another World werden luidkeels meegebruld door duizenden fans. Jammer genoeg ging de band in 1992 uit elkaar, maar dat hield Hollis niet tegen om zelf een soloplaat te maken. In 1998 trok hij zich volledig terug uit de muziekwereld, maar één ding is zeker: we gaan hem nooit vergeten.

Top