Current language: nl

10 acteurs die ook muzikant zijn. Of is het andersom?

Zingende acteurs of acterende zangers? Soms weet je niet meer in welk laatje de persoon past, want het gebeurt dat een acteur van gezicht wisselt en zich plots profileert als zanger. Kijk bijvoorbeeld naar JLO die nu hoofdzakelijk op podia haar muzikale duivels staat uit te drijven. In haar zog volgen nog talloze anderen.

Jared Leto

Jared Leto

Van verschillende markten thuis, deze jongeling (en filantroop). Binnenkort zie je hem wellicht weer in een blockbuster, maar naast acteur – en wat voor een, hij won een Oscar voor zijn bijrol in ‘Dallas Buyers Club’ – is Leto ook bekend als de frontman van Thirty Seconds to Mars, de band die hij samen met zijn broer oprichtte en waarmee hij ondertussen al 5 albums opnam en een MTV2 Award binnensleepte. 25 films op zijn naam en 5 full lp’s. Niet kiezen voor het een of het ander kan leuke gevolgen hebben.  

 

Johnny Depp

Johnny Depp © EPA

Nog zo’n klepper. We kennen Johnny Depp allemaal van zijn rollen in ‘Edward Scissorhands’ en de ‘Pirates of the Caribbean’-franchise, of zelfs van ‘The Tourist’, ‘Alice in Wonderland’ of ‘Cry Baby’... Maar hij weet ook hoe hij een gitaar moet omgorden en bespelen. Depp is een vast groepslid van de superband Hollywood Vampires (met onder andere Alice Cooper en Matt Sorum) en tourt zo nu en dan de wereld rond. Muziek en acteren, in een prachtige afwisseling.  

 

Russel Crowe

Russel Crowe © EPA

‘A beautiful Mind’, ‘The Gladiator’, ‘American Gangster’ of het debuut ‘Romper Stomper’? We kunnen niet meteen kiezen in welke film we Ozzie-man Russel Crowe het liefst aan het werk zagen, maar dat de man kan acteren, dat bewees het beeldje dat-ie kreeg voor ‘Gladiator’. Waar Crowe nu uithangt? Geen idee, maar de kans dat hij ergens in een achterafzaaltje gitaar staat te spelen, is niet denkbeeldig, want Crowe speelt een aardig stukje blues/rock.  

 

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson © EPA

Akkoord, de laatste tijd begrijpen we de rollenkeuze van Scarlett J niet altijd. Het gaat werkelijk alle kanten uit, van het lichtjes over-the-top sci-fi vehikel ‘Lucy’ of ‘Ghost in the Shell’ tot de arthouse-flick ‘Under the skin’, met daartussen een passage in een of andere Woody Allen-film zoals ‘Match Point’, maar goed: a woman’s gotta earn a living. Of het ook met ‘de muziek’ zou kunnen? Jazeker, want la Johansson heeft een aardige, zachte en jazzy stem; ze nam al twee platen op: ‘Anywhere I Lay My Head’ en ‘Break Up’. Wij zien haar liever acteren. 

 

Tom Waits

Tom Waits © EPA

De eerste keer dat we ‘Swordfishtrombones’-Tom Waits in een film zagen opduiken, was in ‘Coffee and Cigarettes’, een praatfilm waarin talloze muzikanten hun opwachting maakten. Waits keuvelde een eind weg met Iggy Pop. Onlangs zagen we hem ook in ‘The Ballad of Buster Scruggs’ en hoorden we hem als stem in een aflevering van The Simpsons, maar bovenal is Waits muzikant. Doorleefd, bluesy, bohemien en alternatief. Rasperig en oud, bezield en bevlogen. 

 

David Bowie

David Bowie © EPA

Helaas, helaas, schielijk overleden, veel te vroeg voor een artiest van zijn kunnen. Bowie, we kunnen boeken vullen met zijn creatieve output. Zanger, muzikant, acteur, mode-icoon, filosoof, wegbereider, kunstenaar: hij was het allemaal. Wij kennen Bowie de muzikant beter dan Bowie de acteur, en zijn grote fan van zijn vroeger werk – de trilogie ‘Lodger’, ‘Heroes’ en ‘Low’ bijvoorbeeld – maar wisten hem ook zeer te pruimen in ‘The Man Who Fell to Earth’, ‘The Hunger’, ‘Merry Christmas, Mr. Lawrence’ of het magische ‘Labyrinth’.   

Ryan Gosling

Ryan Gosling © EPA

We wisten het niet, tot hij zijn klep opende in ‘La La Land’ en er plots een heel andere Ryan Gosling opstond: de zanger. Dat hij kan acteren, heeft hij al duizend keer bewezen en getoond, onder meer in ‘Blade Runner’, ‘La La Land’, ‘Drive’ en ‘The Big Short’. Maar Gosling speelt ook al een tijdje in een band, ‘Dead Man’s Bones’, waarmee hij in 2005 een plaat opnam (Flea van de RHCP speelde er bas op). Van early Mickey Mouse Club-lid tot een van de acteurs van zijn generatie. Wow, toch!  Jack Black

Jack Black © EPA

Jahaaa! Wij herinneren ons nog de hilarische scène in ‘The Jackal’ waarin Jack Black gestalte geeft aan een schlemielig wapenverkoper en zijn hand er laat afschieten door Bruce Willis. Black maakte later ook nog zijn opwachting in talloze andere films, zoals ‘King Kong’, maar hij maakt – vermoeden we toch – liever muziek met Tenacious D, het totaal geflipte duo (met band) met Kyle Gass, met wie hij al vier platen opnam en gestoorde liveshows geeft.  Juliette Lewis

Juliette Lewis © EPA

Remember ‘What’s Eating Gilbert Grape?’, ‘Kalifornia’, ‘From Dusk till Dawn’ of ‘Natural Born Killers’? Allemaal prenten waar Lewis haar opwachting maakte. Ze werd binnengehaald als next big alt-moviestar, scoorde een aantal grote successen, kreeg een Academy Award en doet nog steeds waar ze goed in is. En parcours stortte ze zich helemaal op een muziekcarrière met haar band ‘The Licks’: met ‘Juliette & The Licks’ schuimde ze de planeet af en zette ze menig rock-‘n-rollhart in vuur en vlam. Drie platen releaseten ze ondertussen. Co-o-ol. Keanu Reeves

Keanu Reeves © EPA

Reeves – de man die de wereld gaat redden en nooit ouder wordt – zullen we ons altijd blijven herinneren als Neo uit ‘The Matrick’, John Whick uit 'Speed', de houterige knul uit ‘Bill and Ted’s Excellent Adventure’ of Johhny Utah uit ‘Point Break’. Reeves heeft ook muzikaal bloed, ten bewijze daarvan zijn band Dogstar, waarmee hij zeven jaar geleden eens zijn opwachting maakte bij Jay Leno. Hij bast. Bassisten zijn cool. Plastic surgery is not. Top