Current language: nl

Tien soulplaten die je in je platenkast moet hebben!

Ja, we kennen allemaal wel een aantal soulplaten en -artiesten. James Brown, Marvin Gaye, Sam Cooke, ... Maar omdat we niet the usual suspects naar voren willen schuiven, selecteerden we tien platen die de neo-soulliefhebber of de liefhebber van het genre zeker in zijn platenkast moet hebben. Niettemin, hulde aan de grootheden!

James Carr – You’ve got my mind messed up

James Carr – You’ve got my mind messed up © James Carr

Het debuut van James Carr. Zoals veel oude soulzangers leerde Carr de stiel in de kerk, waar hij in het gospelkoor zong. Hij deed een gooi naar een stek bij het befaamde Stax-label, maar daar kwam hij niet aan de bak. Goldwax Records zag het wel zitten met Carr en na een paar singles was het bull’s eye: de single ‘You’ve got my mind messed up’ bereikte de zevende plaats in de billboard. James Carr werd de ‘greatest soul singer of all time’ genoemd, maar hij was bipolair en had vaak last van enorme stress. In Japan moest hij terug van het podium, omdat hij er geen noot meer uitkreeg. Niettemin: in huis halen!  

Solomon Burke – Rock ‘n Soul

Solomon Burke – Rock ‘n Soul © EPA

De man op de troon. Burke zat als een echte soulkoning steevast in een erg comfortabele fauteuil tijdens concerten – later in zijn leven werd dat een rolstoel – van waaruit hij het publiek trakteerde op prachtige vocalen. Op dit album staan maar liefst 7 top 100-hits, en dat is meer dan de helft van de songs op de plaat. ‘Rock ’n Soul’ dateert alweer van 1964 en refereert naar Burkes titel ‘King of Rock ’n Soul’, die hij met trots uitdroeg. Hij liet ooit optekenen: “Without soul, there'd be no rock, and without rock, there'd be no soul.” True!  

Swamp Dogg – Total Destruction To Your Mind

Swamp Dogg – Total Destruction To Your Mind © Swamp Dogg

Swamp Dogg is de artiestennaam van Jerry Williams Jr., ‘one of the great cult figures of 20th century American music’. Hij nam eerst een aantal platen op als Little Jerry en Little Jerry Williams en veranderde dan zijn naam naar Swamp Dogg. En dat was jaren voor Snoop Dogg, wat van Swamp Dogg ‘the original D O double G’ maakte. Over zijn naam had hij nog het volgende te vertellen: “Jerry Wexler noemde de funk die hij in de Musle Shoals Studio opnam ‘swamp music’; ik gebruikte die term ook. En, ik was het moe om songs van andere artiesten te zingen, dus koos ik ‘dog’ omdat een hond alles mag en ook met alles wegkomt. En ‘you would not love him less for it.’  

Aretha Franklin – I Never Loved a Man

Aretha Franklin – I Never Loved a Man © EPA

Wereldwijd gelauwerd om haar prachtige stem, haar inleving en haar liveperformances, heeft the queen of soul miljoenen fans. Franklin is een muzikaal instituut. In 2015 kon je president Obama nog een traan zien wegpinken toen ze - naar aanleiding van een tribute aan het adres van Carole King - het fantastische ‘You make me feel like a natural woman’ zong, een song waar Carole King aan meegeschreven heeft. Vandaag is Franklin met 75 miljoen platen een van de best verkopende artiesten aller tijden. Ze verzamelde en parcours ook 18 Grammy Awards. ‘I never loved a man (the way I love you) was de eerste grote hit van Franklin.  

Curtis Mayfiels – Super Fly

Curtis Mayfiels – Super Fly © Mayfield

Zeer bekend dit album (en de gelijknamige song), de soundtrack van de gelijknamige film Super Fly, het blaxploitation-vehikel van Gordon Sparks. Het was Mayfields derde studioalbum, en de plaat bracht meer op dan de film. Samen met Marvin Gayes ‘What’s Going On’ wordt deze plaat beschouwd als een belangrijk soul-conceptalbum. Het is nu een van de soulclassics. ‘Super Flyignited an entire genre of music, the blaxploitation soundtrack, and influenced everyone from soul singers to television music composers for decades to come. It stands alongside Saturday Night Fever and Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols as one of the most vivid touchstones of '70s pop music.’ (John Bush) 

Candi Staton - I'm just a prisoner

Candi Staton - I'm just a prisoner © Wikimedia

Het debuut van Candi Staton, the first lady of Southern Soul, en bekend geworden door haar interpretaties van ‘Stand By Your Man’ en ‘In The Ghetto’. Haar eerste single, I'd Rather Be An Old Man's Sweetheart (Then To Be A Young Man's Fool), werd door miljoenen mensen over de hele wereld gekocht. Staton maakte 8 gospelalbums met haar echtgenoot nadat ze zich tot het christendom had bekeerd en had in 1991 een clubdancehit met een remix van ‘You got the love’.  

The Miracles – Going to a Go-Go

The Miracles – Going to a Go-Go © Wikimedia

Met Smokey Robinson op zang, deze Detroitse band. Eigenlijk is dit het eerste album van Smokey Robinson and The Miracles; Robinson was trouwens een van de producers. Het was de enige plaat die in de top 10 van de Billboard 200 terechtkwam, waar hij veertig weken bleef staan. Het hele album was geschreven door The Miracles, met uitzondering van ‘My Baby Chanes Like The Weather’. The Rolling Stones coverden de gelijknamige single, ‘Going to a Go-Go’ op hun album ‘Still Life’ in 1982. 

Etta James – Tell Mama

Etta James – Tell Mama © EPA

Begonnen in 1954 (overleden in 2012), en een bijzonder, maar hobbelig parcours afgelegd. Etta James werd bekend dankzij hits als ‘The Wallflower’, ‘At Last’, ‘Tell Mama’, en ‘I’d Rather go Blind’, maar kreeg af te rekenen met wat persoonlijke issues. Heroïne, gevangenschap, mishandeling... het tekende haar en na jaren onder de rader kwam ze eind jaren 1980 terug boven water. Volgens Rolling Stone Magazine een van dé zangeressen van de 20ste eeuw. In 1968 nam ze ‘Tell Mama’ op, toen al haar achtste studioplaat. Pareltje!  

Stevie Wonder – Innervisions

Stevie Wonder – Innervisions © EPA

Plaat nummer 16 van het wonderkind Stevie Wonder werd uitgebracht in 1973. Voor Wonder een ‘landmark’-recording en zoals veel van zijn platen helemaal zelf opgenomen, gespeeld en geproduced, met een prominente rol voor de ARP-synth. Volgens recensenten een van Wonders beste platen én een van de ‘greatest albums of all time’. Kort na de release en een releaseconcert van ‘Innervisions’ was Wonder het slachtoffer van een verkeersongeval, waarbij hij geraakt werd door een boomstam. Iedereen dacht dat hij nooit meer muziek zou kunnen maken. Tour director Ira Tucker daarover: “... We brought one of his instruments — I think it was the clavinet — to the hospital. For a while, Stevie just looked at it, or didn't do anything with it. You could see he was afraid to touch it, because he didn't know if he still had it in him — he didn't know if he could still play. And then, when he finally did touch it ... man, you could just see the happiness spreading all over him. I'll never forget that.” 

Al Green – I’m still in love with you

Al Green – I’m still in love with you © Al Green

Het vijfde studioalbum van Green, die je ongetwijfeld kent van prachtige songs als ‘Let’s stay together’, ‘Tired of being alone’ of ‘Love and happiness’. Dat laatste nummer staat mooi te blinken op deze plaat, net zoals ‘I’m still in love with you’. Prachtige plaat, uit 1972 alweer, die het zeer goed deed in de charts. Green werd in 1995 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en wordt vandaag beschouwd als een van ‘The Last of the Great Soul Singers’. Green is nog steeds druk doende en releasete in 2018 nog de song ‘Before the next teardrop falls’.Luister naar soul in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats!

Top
t