Current language: nl

Bazart maakt Nederlandstalig weer hip

Bazart keert dit voorjaar terug naar de AB, de plek waar de grote doorbraak begon. Met hun tweede album 2 en optredens op Pukkelpop en in het Sportpaleis bevestigden ze het afgelopen jaar hun status van populairste Nederlandstalige band van het moment.
Bazart maakt Nederlandstalig weer hip © Isopix

Ontdek hier waarom Bazart ook wel eens de nieuwe Clouseau wordt genoemd!

Het begon met Junior Eurosong

Het begon met Junior Eurosong © Belga, Isopix

Voor twee van de drie leden van Bazart begon hun muzikale carrière zowaar met Junior Eurosong. Frontman Mathieu Terryn haalde in 2005 de selectie van Eurokids met De allermooiste van de klas. Drie jaar later nam hij als het duo Matt & Yuri ook nog deel aan Ketnetpop. Toetsenist Oliver Symons was in 2008 de winnaar van Junior Eurosong met Shut Up, waarmee hij in Limasol elfde eindigde op vijftien landen.

Het prille begin van Bazart

Het prille begin van Bazart © YouTube

Bazart werd in 2009 opgericht door Mathieu Terryn en zanger/gitarist Simon Nuytten toen beiden nog studenten waren. Het duo had eerst zelfs een folkgroep samen met de naam Handshake, maar schakelde al gauw over op Nederlandstalige rockmuziek met het Nederlandse Spinvis als inspiratiebron. Door voor het Nederlands te kiezen, vielen ze meteen op. Hun doel: het oubollige karakter van kleinkunst uitroeien. De groep, die ondertussen bestond uit vier leden, bracht in 2012 zijn eerste ep uit: Meer dan Ooit, met daarop onder andere de latere hitsingle Chaos. Bazart nam dat jaar ook deel aan de talentenjacht Jonge Wolven tijdens de Gentse Feesten.

Oorworm Goud

Oorworm Goud © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Met de komst van zanger/toetsenist/gitarist Oliver Symons veranderde ook de sound van Bazart, zoals te horen op hun tweede ep Bazart, die eind 2015 uitkwam. Hun tweede single van deze ep, Goud, veranderde alles. Het nummer werd al gauw opgepikt door Studio Brussel en veroverde na een enthousiast onthaald optreden in de AB stormerhand ook de andere radiozenders. Met dank aan het geweldige refrein 'Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel' natuurlijk. Het nummer bleef uiteindelijk bijna een vol jaar in de Vlaamse hitparade staan: sinds 1970 deed geen enkel nummer beter.

Debuutalbum Echo

Debuutalbum Echo © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Met amper twee singles op zak vulde Bazart in mei 2016 al de grote zaal van de AB, met smeltende tienermeisjes op de eerste rijen. Toen de groep die zomer op Rock Werchter stond op een voor de festivalgangers ontiegelijk vroeg middaguur, moest de concerttent een kwartier voor aanvang al afgesloten worden. Daarna gingen ook de Lokerse Feesten en Pukkelpop voor de bijl. Hun debuutalbum Echo moest dan nog komen. Het album kwam uit in september en bereikte na een week de eerste plaats in de Ultratop 200 albums, wat een record was. De groep kreeg er een platina plaat voor. Singles Chaos en Nacht bereikten de eerste plaats van de Vlaamse top 10.

Triomf op de MIA’s en in het Sportpaleis

Triomf op de MIA’s en in het Sportpaleis © Belga

Het wonderjaar 2016 leverde Bazart zeven nominaties op voor de MIA’s. Vijf daarvan konden ze ook binnenhalen: Beste Doorbraak, Beste Groep, Beste Pop, Beste Nederlandstalig en Hit van het Jaar voor Goud. Enkel in de categorieën Beste Album en Beste Live-Act grepen ze naast de hoofdprijs. Kort daarna kondigden ze hun strafste wapenfeit tot dusver aan: een concert in oktober 2017 in het Sportpaleis van Antwerpen. Tussendoor scoorden ze nog hits met Lux en Voodoo, in de remix van The Subs en stonden ze voor het tweede jaar op rij op Rock Werchter. Het leverde hen begin 2018 opnieuw twee MIA’s op in de categorieën Beste Groep en Beste Nederlandstalig.

Andere projecten van de leden

Andere projecten van de leden © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Voor groepsleden Simon Nuytten en Oliver Symons was of is Bazart niet hun enige groep.

Met het synthpopcollectie Felix Pallas timmerde Simon Nuytten al aan de weg lang voor Bazart als een raket naar de top schoot. Begin 2018 besloot hij te stoppen met de band waarin ook zijn broer Pieter-Jan zat, hoewel ze op de rand van de doorbraak leken te staan. De plannen van de band waren niet de combineren met de ambities van Bazart, al sluit Nuytten niet uit in de toekomst met een nieuw zijproject te starten.

Oliver Symons won in 2014 al Humo’s Rock Rally met zijn band Warhola, die staat voor synths, donkere bassen en een feeërieke stem. Met Jewels en Promise scoorde Warhola al enkele radiohits en de laatste jaren stond de groep achtereenvolgens op Rock Werchter en Pukkelpop. Een van de leden van Warhola is trouwens drummer Niels Meukens, die met X!NK de eerste editie van… Junior Eurosong won.

Een blik achter de schermen

Een blik achter de schermen © vtm

In afwachting van hun tweede album lanceerde Bazart ook nog eens een eigen documentaire, te zien in de bioscoop en bij VTM. In Bazart – Het Begin Voorbij tonen de bandleden voor het eerst hoe ze elk omgaan met het grote succes en wat hun toekomstplannen zijn. De camera’s volgen de – soms hobbelige – weg naar hun tweede album en zijn er ook bij tijdens de schaarse vrije momenten in hun leven. Van de krappe opnamestudio tot de immense festivalwei. Van het prille begin tot nu. De rockumentary filmt de twijfels en de angst, maar ook de drijf naar perfectie en de hechte vriendschap die Mathieu, Simon en Oliver koesteren.

Album 2

Album 2 © Photonews - Jan De Meuleneir

Pukkelpop 2018 kreeg de première van 2, een meer dan waardige opvolger voor Echo. Met de eerste single Grip (omarm me) bereikten ze naar goede gewoonte de eerste plaats in de Vlaamse top 10. Met dank ook aan de opvallende clip, bedacht en geregisseerd door rapper/woordkunstenaar Brihang, waarin zeven paar vrouwenarmen zich op verschillende manieren rond het lichaam van Mathieu Terryn kronkelen. Ook opvolger Onder Ons met Eefje De Visser bereikte de nummer één-positie. Op het album 2, dat in september verscheen, staat daarnaast ook nog een samenwerking met Baloji. Ook met dit album bereikten ze de eerste plaats in de albumlijst. Ondertussen volgden ook optredens in een uitverkocht Sportpaleis en in Paradiso in Amsterdam. Op de MIA's werden ze voor de derde keer op rij gekroond in de categorie Beste Groep.

Nu volgen twee uitverkochte optredens in de AB, de plek waar het voor Bazart allemaal begon, én een exclusief concert voor Proximus-klanten op 22 april! Je kan dat laatste concert op Paasmaandag vanaf 20u30 live volgen op Proximus.be/music, via ZOOM op Proximus TV of in de TV-app! 

 


Top
t