Current language: nl

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

The Man with a Monkey Face is het nieuwe album van Kid Noize dat op 25 januari uitkomt. De release gaat samen met de publicatie van een stripverhaal: "L'homme à la tête de singe" (De man met het apenhoofd), dat diezelfde dag wordt gelanceerd bij Uitgeverij Dupuis. De lancering gaat ook gepaard met een aantal nieuwe concerten: een Kids Club in het Charleroise Eden op 2 en 3 maart, een deejayset op de Foire du livre in Brussel op 22 februari, een liveconcert in het Spiroudome van Charleroi op 27 april, op de Francofolies van Spa op 20 juli en in de Ancienne Belgique op 22 november. Wij spraken met de man met het apenhoofd.
Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Kid Noize veroudert niet

Het masker (of eerder de prothese) van Kid Noize aantrekken duurt zo'n veertig minuten. Op die manier heeft hij ook de tijd om zich helemaal in zijn personage in te leven. "Voor mij verandert er niets wanneer ik het masker draag. Maar de houding van de mensen, die verandert wel. En daardoor verandert automatisch ook het contact." Een ervaring die Kid Noize verrijkend vindt. "Ik kan het personage tot leven laten komen. Ik heb mijn privéleven en ik ben ook een beetje onsterfelijk, want Kid Noize veroudert niet." "Dit masker dragen vergt heel wat fysieke inspanningen. Zo'n siliconemasker is een hele uitdaging. Het weegt veel, ik kan moeilijk ademen, mijn huid lijdt eronder", vertelt Kid Noize. "Het masker afdoen is een hele opluchting, want het is echt vermoeiend. Het lichaam moet er op de een of andere manier toch mee omgaan."

200% klaar voor de actie

200% klaar voor de actie

Vandaag combineert Kid Noize muziek, theater en stripverhalen. Een transmediaal project dus, dat helemaal anders is dan Joshua, waarmee de muzikant begon. "Ik ben heel gelukkig dat ik meer pijlen op mijn boog heb. Dat geeft mij een extra medium om het project te ontwikkelen." Ook bij Joshua was hij al de grafische ontwerper van het drietal. "Maar mijn werk als grafisch ontwerper remde ons trio af. Ik wilde nu dingen kunnen vertellen die geen direct verband hebben met wie ik ben in het dagelijkse leven. Wanneer je aan het hoofd staat van een project moet je daar 200% klaar voor zijn. Dat is soms moeilijk, want je hebt af en toe een klankbord nodig. Met Kid Noize moet ik mijn personage en mijn concept alleen en voor de volle 200% verdedigen."

The Island

"The Island is een van mijn favoriete nummers van het album. Het kon ook enkel op dit album een plaatsje vinden. Het is geen single om op de radio te spelen." The Island doet denken aan Kraftwerk, een groep die Kid Noize bijzonder op prijs stelt. "Het zijn muzikale en visuele genieën." Kraftwerk is niet de enige elektronische invloed van Kid Noize. "De jaren 80 zijn belangrijk voor me. Op dit album wilde ik een knipoog maken naar Jean-Michel Jarre, Vangelis en Giorgio Moroder." Ontdekkingen die Kid Noize deed door platen te kiezen omwille van hun cover. "Ik heb enorm veel vertrouwen in grafische ontwerpers. Zij moeten de sfeer van een album omzetten in beelden. Ik heb zo al heel wat mooie ontdekkingen gedaan: disco, funk, elektronische muziek ..."

Een hergeboorte

Het Kid Noize-avontuur begon in 2013. De man met het apenhoofd speelde de voorprogramma's van Stromae en Faithless vooraleer zijn eerste album, Dream Culture, in 2016 verscheen. Sindsdien heeft Kid Noize een hele weg afgelegd. "Ik heb altijd alles gedaan om er te komen. Ik werk de hele tijd. Heel wat mensen geloofden niet in het project of dachten dat het een tijdelijke trend was." Met dit eerste album bij Universal kent Kid Noize een nieuwe start. "Ik had niet verwacht dat ik dit album zou kunnen maken en zo een hergeboorte zou kunnen meemaken. Ik had ook niet verwacht dat het publiek Kid Noize zozeer op prijs zou stellen, en dan vooral de kinderen. Het is een echt geschenk!"Een transmediaal project

Een transmediaal project

Kid Noize is meer dan een muzikant alleen. Het gaat over tal van projecten die met elkaar verbonden zijn. Kid Noize praat over een transmediaal project. "Er zijn linken tussen de liedjes, de woorden, de clips. Er zijn tal van verbanden. Zo is de strip een knipoog naar het eerste album. Het tweede album verwijst naar het tweede deel van het stripverhaal, maar bevat tegelijk ook een paar verwijzingen naar het eerste deel." Het album en de strip verschijnen beide op dezelfde dag, 25 januari. "Ik heb me lang afgevraagd of dat een goed idee was. Ik was bang dat ze elkaar zouden schaden."

Kid Noize op reis

Maar vanwaar komt het idee voor dit stripverhaal? "Kid Noize creëren, dat is een personage creëren, verhalen vertellen, een personage mee op reis nemen. Authentieker zijn ook in sommige gevallen. Het stripverhaal is een visie en een medium waarmee ik dingen kan vertellen die ik niet kwijt kan in een interview, muziek of een videoclip." Krijgen de avonturen van Kid Noize bij Uitgeverij Dupuis een vervolg? "Natuurlijk! We hebben net het scenario van het tweede deel goedgekeurd en gaan nu beginnen met de tekeningen." Het tweede deel vertelt het verhaal van het album The Man with a Monkey Face en verschijnt eind 2019. "Alles is complementair, maar kan ook op zichzelf bestaan."

De Kid's Club

Kid Noize doet ook concerten voor kinderen. Deze Kid's Club-concerten vinden één keer per jaar plaats in het Charleroise Eden. "Wanneer we concerten overdag gaven, zagen we dat daar veel kinderen waren. Zo is het idee voor de Kids ontstaan. De show is hetzelfde, maar we delen de zaal in twee op zodat de kinderen het concert kunnen zien en het geluid is wat minder luid."

Top