Current language: nl

Black Box Revelation: van revelatie naar vaste waarde!

Je zou kunnen zeggen: Jan Paternoster en Dries Van Dijck komen uit ‘de rand van Brussel’. Dat is juist. Je zou ook kunnen zeggen: ze komen uit Dilbeek, waar ze als jonge nozems de Ninoofse Steenweg afreden, op zoek naar muziek en vertier. Dat is dichter bij de waarheid.
Black Box Revelation: van revelatie naar vaste waarde! © Tim Paternoster

En als je zegt: het zijn wereldburgers, dan zit je er knal op, want met Black Box Revelation toerden ze al een halve planeet bij elkaar. Met twee zijn ze – of althans, dat is lang zo geweest, want onlangs stonden ze met drie op het podium – en ze lieten sinds hun ontstaan in 2006 al een spoor van muzikale mayhem achter. Overdreven? Niet. Vraag het aan de gegadigden die al een concert van het duo mocht meemaken: alles gaat kapot.

Thickfreakness
Paternoster en Van Dijck – als het alsnog niet lukt in de muziek kunnen ze nog een advocatenkantoor beginnen – spelen al samen sinds hun prille jeugd. Ze speelden eerst samen in The Mighy Generators, maar toen Paternoster besloot om solo te gaan, volgde Van Dijck. Aanvankelijk heette hun band Thickfreakness, maar dat veranderde snel. Snel was de opmars die volgde: in 2006 werden ze tweede op ‘Het Kampioenschap van Brussel’ en op HUMO’s Rock Rally, en hun single ‘Kill for Peace’ werd opgepikt door Studio Brussel. Gouden combinatie, zo bleek, want sindsdien is Black Box Revelation een vaste waarde.

Wat volgde?
Het eerste album ‘Set Your Head of Fire’ (2007) gooide hoge ogen en er kwam een tour (een jongensdroom, touren door de VS!). In 2010 volgde de plaat ‘Silver Threats’ – grooooot succes – en een jaar later bevonden de Boxes zich in LA om een plaat op te nemen met Alain Johannes (die ook mooi werk leverde voor The Van Jets). Daarna was er nog een tournee door Europa, met twee uitverkochte AB's, een uitverkochte Vooruit, en een trip door de VS met Jane's addiction, Meat puppets en Girl in a Coma. Met een passage bij David Letterman op 11 juni 2012 (wow!). Drie jaar later volgde ‘Highway Cruiser’, een live-album en in 2018 het alomgeprezen ‘Tattooed Smiles’.  

14 mrt. 2019 – AB – Brussel 
15 mrt. 2019 – AB – Brussel
16 mrt. 2019 – AB – Brussel

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Tim Paternoster

Strong!
Hoeveel bands krijgen een lovende review in de New York Times voor hun debuut? En hoeveel Belgische zitten daartussen? We gaan het niet tellen, maar Black Box Revelation is er één van: ‘The Black Box Revelation is two Belgian teenagers, Jan Paternoster on guitar and Dries van Dijck on drums, whose debut album, “Set Your Head on Fire” (Beverly Martel/T for Tunes), stomps its way toward garage-rock and proto-punk, with Mr. Paternoster yowling like Iggy Pop or Mick Jagger and calling for love. Every so often they strip the music down to something slow and bluesy. But the Black Box Revelation isn’t purely retro. They are just as happy with a drum-machine beat and a heap of overdubbed percussion, as long as the music makes its happy, trashy crash.’ 

Touren 
Mjah. Jonge bands dromen van wat Black Box Revelation deed: touren. 2011 bleek een bijzonder vruchtbaar tourjaar. Na de opname van ‘My Perception’ (uitgebracht bij PIAS en het Amerikaanse Merovee Records) ging het richting VS. Ze tourden er een maand lang met 'BUZZ to Bonnaroo', twee shows op het prestigieuze Bonnaroo Music Festival en in het voorprogramma van de Meat Puppets. In het najaar van 2011 toerden ze met Beady Eye, Girl In A Coma en The Morning After Girls door de VS. Tussendoor verkochten ze in november twee keer de Ancienne Belgique uit. 

Puur BB
Voor de laatste plaat schakelden Paternoster en van Dijck geen externe producer in. Ze werkten wel samen met vriend-technieker Pieter Obbels. Jan: “Het was alleszins een grotere uitdaging, want de verantwoordelijkheid was groter. We hebben een pak langer gewerkt aan ‘Tatttooed Smiles’ dan aan onze andere platen, omdat we in onze eigen wereld wilden blijven en tijd wilden nemen om ze helemaal van ‘ons’ te maken. Ik denk dat we er in het totaal, van preproductie tot mastering, een kleine twee jaar aan gewerkt hebben. Een lang proces, en niet zo eenvoudig omdat helemaal los te laten.” Drie keer Black Box! 

Kill for Peace
Het begon allemaal hiermee. Rauw en onversneden toebak. ‘Kill for peace’. Merk op hoe groot het melkmuilgehalte is bij de twee young rascals. 

 
Letterman
Het is niet veel jonge bands gegeven, maar Black Box Revelation mocht wel opdraven bij de grote David Letterman! Of is dat een jonge Richard Ashcroft?  

 
2018
Veel veranderd, de laatste tien jaar – Paternoster staat op trouwen! – en met de laatste plaat in de achterzak ziet de toekomst er alweer veelbelovend uit. En de clip? Mega. Fans laten een tattoo zetten. Ha!  

 
Black Box!
Live? Je moet het eigenlijk echt zien, maar hier krijg je al een coole weergave van een heftige show.  

 
Tweede single van de laatste plaat? Check! 

 
Black Box en wielrennen? Good combo. Paternoster schreef voor de Ronde Van Vlaanderen Cyclo een Nederlandstalig lied, uit liefde voor de koers: 'Chef Van De Peloton' - "Ik moest uit de comfortzone komen, maar het was wel leuk om eens in het Nederlands te schrijven." Luister naar The Black Box Revelation in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats

Top