Current language: nl

Soulwax: de muziek stopt nooit!

Begin jaren 1990. Ergens op een podium in Gent treedt een jonge band aan. Ze heten Soulwax. Ze spelen alles kapot. Stephen en David Dewaele, Stefaan Van Leuven en Piet Dierickx, vier jonge nozems met amper baardhaar grossieren in de rock van Led Zeppelin en consorten en duiken gretig in de platenkast van hun ouders. Het resultaat: iets opwindends, dat meteen een schare fans oplevert. 
Soulwax: de muziek stopt nooit! © BELGA

Anno 2019: Soulwax is een wereldband
Piet Dierickx zit niet meer achter de drums, en de andere drie leden laten zich tegenwoordig bijstaan door drie drummers. Soulwax 3.0 of 4.0? Wie zal het zeggen: feit is dat het vehikel van de gebroers Dewaele zich een paar keer opnieuw heeft uitgevonden en dat ze – zeg het gerust luidop – James Brown mogen vervoegen in het rijtje van hardest working men in showbizz.

Wie het wil maken, moet hard werken
Wie het wil maken, kan ook uit België komen. De Dewaeles rusten nooit, wisselen dagen met nachten en leven op de adrenaline na een jetlag. Met Soulwax brachten ze platen uit die in de Lage Landen alom bejubeld werden: ‘Leave the Story Untold’ (1996), met de legendarische Chriss Goss (Masters of Reality) achter de knoppen, ‘Much Against Everyone’s Advice’ (1998), met Dave Sardy van Barkmarket als producer.

Drie jaar touren, wat personeelswissels en andere activiteiten – De Dewaeles werden nogal opgeslorpt door hun dj-activiteiten – later kwam in 2004 ‘Any Minute Now’ uit, een ietwat hybride plaat op de grens tussen dance en rock, gevolgd door ‘Nite versions’, een herwerking van ‘Any Minute Now’, met focus op synths. En daar stopt het niet natuurlijk, maar om het verhaal niet te lang te maken, slaan we wat stappen over – soundtrack voor de film ‘Belgica’, de bouw van de DeeWee-studio’s, het oprichten van de krautrockband Die Verboten ... – en belanden we bij ‘From DeeWee’, hun laatste album (ze kregen er een MIA voor), waarvoor ze drie drummers inschakelden en één extra synth, en waarmee ze zichzelf voor de zoveelste keer opnieuw uitvonden. Oh, er volgde nog een remix-plaat voor de BBC ‘Essential’, vol club-essentials.

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Belga

Immer geradeaus!
Niet voor één gat te vangen, die gasten, want Soulwax is maar een deeltje van de grote muzikale output. Tussen de bedrijven door – vooral na concerten – begonnen de DW’s plaatjes te draaien. Voor de lol. Maar in de loop der tijd hadden ze zoveel platen gekocht dat ze een heel eclectische stijl draaiden. Voor de lol noemden ze zichzelf The Fucking Dewaele Brothers (eerst The Flying Dewaele Brothers). De grap duurde niet lang, want binnen de kortste keren voerden de broers DW het peloton aan van de meest gevraagde dj’s. En wat gebeurde? Ze releaseten de single ‘Theme from Discotheque’ onder de naam Samantha Fu, en gaven de dj-wereld – en de muziekindustrie – een kopstoot met hun mash-up platen.  

Deewee
Het stond al lang in de sterren geschreven: De Dewaeles bouwden in Gent een studio – op de plek waar ze altijd al repeteerden – en spaarden kosten noch moeite om er een on-ge-loof-lijke plek van te maken. Niet alleen een studio, maar ook een beetje een vault, met 36.000 platen die om de zoveel tijd herschikt worden. Het gebouw zelf? Ontworpen door Glenn Sestig Architects. Het is volledig bedekt met zwarte tegels en lijkt rechtstreeks uit de film 'Tron' te komen.  

Belgica
Je kan de woorden ‘niet voor een gat te vangen’ niet uitspreken in het bijzijn van Soulwax, want als ze iets horen wat hen prikkelt, doen ze het gewoon. Zoals de soundtrack maken voor de film ‘Belgica’ van Felix Van Groeningen. Ze stelden een aantal gelegenheidsbands samen – White Virgins, Rubberband, Noah's Dark en The Shitz – en namen een plaat op. De eerste single van deze soundtrack geschreven door Soulwax genaamd 'How Long', uitgevoerd door The Shitz. Drie keer Soulwax, drie keer wax on.

Roxy!
Jonkies in 1995, op bezoek bij het al lang ter ziele gegange Roxy. ‘Acapulco Gold’, een van de mokers tijdens de live-sets toen.  

  
Nu! 
En dan anno 2018!  

 
Electro
Verschillende bezettingen, maar steeds dezelfde vibe en hetzelfde vuur. Hier bijgestaan door Dave Martijn – vingervlug – op gitaar. Met al een stevig stuk elektro-dance! 

 
Meer Soulwax! 

Kirsten Lemaire ging langs in de DeeWee-studio en bleef er een uurtje hangen.  

 
Op 28 juni 2018 zaten de heren DW – strak in het pak – in Buenos Aires. Een interview? Hier!  

 
Waar zit Piet Dierickx tegenwoordig? In zijn eigen music trip – dronegewijs en voorheen bij het redelijk geschifte Drums Are For Parades.  

 Luister naar Soulwax in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats

Top